"Het is waar, geloof me, het is gebeurd ..." We zouden het artikel kunnen beginnen, onder vermelding van een prachtig, zoals beroemd Italiaans lied. Heel toepasselijk citaat, dat volledig mijn (en waarschijnlijk uw) reactie op het nieuws weerspiegelt: Sanremo heeft zijn kaartspel. HET SANREMO FESTIVAL HEEFT HET FUCKING CARD-SPEL. Als we in het muzikale thema blijven, als de verbazing wordt samengevat door de zin van Modugno, wordt de volgende voornoemde degradatie prachtig weergegeven door elke vervloeking van de bekende lokale muziekgroep "San Culamo" (auteurs van internationale successen zoals "Ik heb geëxcommuniceerd" en "Ze hebben de ezel gedood").

Sanremo

Keert terug naar ons ... Hoe niet te overwegen vernederend of gewoon zoiets te laten vallen? De naam dan: SanremoN. Het doet me denken aan die MEME van Mr. Burns die in een klas probeert de arme, kleine jongens aan te spreken ...

Maar toch ... Ik moest het herschrijven. Tenminste gedeeltelijk. Geïntrigeerd, wilde ik de grond van de zaak onder de knie krijgen. Dus ik ga naar de Sanremo-site waar ik meteen de page gewijd aan het spel. We vinden, kort samengevat, deze beschrijving:

SanremoN is een verzamelkaartspel dat 67-jarenlange evenementen en personages van het Sanremo Festival viert en ze contextualiseert in een fantasie-universum. Het kaartspel bestaat uit 40-kaarten (gratis te downloaden op www.sanremo.rai.it), als volgt verdeeld:

  • 29 Creature
  • 8 Betovering
  • 3 legendarische wezens

Doel van het spel? De levenspunten van de tegenstander naar 0 kunnen brengen

Sanremo Sanremo Sanremo

Sanremo
De regels kunnen van de site worden gedownload: niets uitdagends, maar niet overdreven triviaal.
Het harde stuk komt echter onverwachts uit de kaarten: Ik verwachtte een deal over huidige, scherp geprijsde en 'mainstream'-sterren. Maar nee. Absoluut niet. De kaarten worden allemaal doorverwezen naar historische artiesten of persoonlijkheden van Italiaanse muziek, uit Lucio Dalla a Battisti, onvergetelijk Pippo Baudo. Kaartbeschrijvingen en hun fantasieverwerking zijn zeker ongewoon maar verdomd grappig. Vooral als je de personages kent die ze vertegenwoordigen. Sommige namen zijn dan geweldig. Pippo Baudo wordt "PiBa, Lord of the Dragons". Sommige zijn moeilijk te herkennen, ik heb over 10 op 40. Voel je ook, ik heb 20 min. Gemist.

Tot slot, de mening is zeker positief: het project wil niet fungeren als iets fantastisch, maar interpreteert op een zeer waarschijnlijke manier fantasie en soms briljante bedoelingen met de duidelijk ironische bedoeling. De ethiek die ons geleerd is, kan er maar één zijn: van degradatie tot geniale afstand is een stap ... Of, net als boosaardigheid, het is in het oog van de toeschouwer.