We zijn in 2017,het was digitaal heeft ons nu omhuld met zijn technologische wervelwind en we zitten er middenin, en laten ons kruipen van de golven van gegevens die over ons komen en zich ermee vermengen. Tegenwoordig is onze persoonlijkheid meer dan ooit vrij van zichzelf achter een computerscherm, in de overtuiging dat het veilig is en vaak het slechtst mogelijke eruit haalt. We bevinden ons in de periode van progressieve digitalisering van het leven zelf en sommige van onze materiële activa beginnen een louter elektronische vorm aan te nemen. We hebben het over videogames, maar niet alleen.

Een deel van onze dagen en onze dagelijkse activiteiten is nu geïntrigeerd door het lezen van blikken, bijna vluchtig, in de richting van het telefoonscherm, op zoek naar een melding of een bericht. Samenlevingen zijn al jaren bezig met het omwikkelen van de wereld en zijn onverbiddelijk aan het gaan, maar hoe gaan ze om met de dood van een gebruiker? Heb je je ooit afgevraagd wat er gebeurt bij het vertrek van die gebruiker die, voor jou, misschien gewoon een mooie profielfoto is, een naam en een paar gevlekte berichten op het bord, wie weet hoeveel tijd eerder en nooit contact opgenomen? De bedrijven hebben, en sinds geruime tijd, dankzij bedacht digitale wil en handelingen gericht op het bevredigen van de wil van de overledene. Maar laten we gaan met de bestelling.

Ondertussen definiëren we de digitale wil, dat wil zeggen quel zullen die het lot van iemands aanwezigheid in de virtuele wereld bepaalt en we beginnen meteen bij de meest bekende sociale in absolute, Facebook. Het platform gebruikt een perfect hulpmiddel om het beoogde doel te bereiken, het gedenkboek. Op elk gewenst moment kan een gebruiker een naam geven erfgenaam contact van de instellingen. Hij is een persoon die is belast met het beheer van zijn account in geval van overlijden en kan alleen reageren op vriendschapsverzoeken en het profielafbeelding wijzigen, en niet plaatsen. Wanneer de rekening herdenkingsmunt komen in plaats van een aantal wijzigingen wordt gemaakt, zoals de mogelijkheid om op het bord te schrijven en delen van herinneringen, de afwezigheid op de rekening Suggested gebruikers van de bar en de woorden "in het geheugen van de" naast de naam . Veel van het Amerikaanse bedrijf dat toestaat dat de overledene wordt geëerd en herinnerd, maar er is altijd de mogelijkheid, zelfs door familieleden of vrienden, dat het account volledig wordt geëlimineerd. Je kunt dezelfde identieke spraak ermee doen Instagram, en dat is natuurlijk niet verrassend, gezien de aankoop van een sociaal netwerk door Facebook in de 2012.

Hier is een voorbeeld van een profiel dat een herdenking heeft gemaakt.

Soortgelijke spraak kan worden gedaan met Google, waaruit het ook mogelijk is om de inhoud van het account van de overledene te verkrijgen, maar nooit wachtwoorden of gevoelige gegevens. Al met Twitter de situatie is iets complexer, met de enige mogelijkheid om het account te verwijderen na het overlijden van de gebruiker. Uitschakeling die in ieder geval moet worden voorafgegaan door een verzoek van een familielid en door het verzenden van een aantal documenten, terecht.

Kortom, de duidelijke en unieke begeleiding voor al deze sociale netwerken is in feite één: een erfgenaam aanduiden via de aan de gebruiker verleende diensten om geen rekeningen in digitale limbo achter te laten. Een stap voorwaarts goed en dat moet door alle online diensten worden gedaan. Het probleem ontstaat wanneer er geen mogelijkheid is om hun bezittingen te "laten". Laten we het over de accounts hebben in dit geval Stoom.

Als we tot nu toe hadden gesproken over sociale accounts, vanuit de zo louter "affectieve / morele" waarde, dan kom je hier geld, en vaak zoveel. Echte "digitale schatten" die bij het overlijden van de eigenaar zonder eigenaar kunnen blijven. Dit is wat wordt vermeld in de platformabonnementovereenkomst:

Uw account en alle relevante informatie (inclusief, bijvoorbeeld, contactgegevens en factuurgegevens, Accountgeschiedenis en Abonnementen) zijn strikt persoonlijk. De Abonnee kan derhalve geen kosten van een andere persoon voor het gebruik van zijn Account verkopen of in rekening brengen of de Rekening anderszins overdragen, [...] behalve in het geval en voor zover uitdrukkelijk toegestaan ​​door deze Overeenkomst (daar inclusief de Abonnementsvoorwaarden of de Gebruiksvoorwaarden) of anderszins toegestaan ​​door Valve.

Hier is het Accattino-account als een voorbeeld. Het is geld, en dat zijn er vaak zo veel!

Kortom, het account is van u, alleen van u en u kunt het aan niemand anders geven. Zoals hierboven vermeld spelen zowel Money- als Steam-overeenkomsten met alle softwarebedrijven die door de online winkel worden gehost, een rol en daarom is alles veel gecompliceerder. Zodra u de licentie voor de game hebt aangeschaft, blijft deze gekoppeld aan uw account, die persoonlijk is en als gevolg hiervan is uw overdracht illegaal. De gebruiker voorziet niet in de mogelijkheid van overlijden als gevolg van de overdracht van de eigendom van de inhoud wordt weergegeven als een zeer achterlijke keuze, maar vanuit juridisch oogpunt technisch Steam moeten afspraken met elkaar softwarehuis gehost op een mogelijke overgang mogelijk te maken van licenties na het aantonen van het overlijden van de eigenaar, licenties die geannuleerd kunnen worden als de erfgenaam zelf al een gelijke heeft.

Op dit moment zijn gedachten helaas jammer. Online zoeken lijkt op dit moment niet vergelijkbaar en vergelijkbaar te zijn het probleem kan nog steeds worden omzeild door persoonlijk een erfgenaam te benoemen om toegangsgegevens achter te laten naar het account dat, na het vertrek, kan binnengaan om het te sluiten of eraan deel te nemen. Illegale, natuurlijk, maar naar mijn mening moreel en ethisch aanvaardbaar is en zelfs noodzakelijk wanneer bepaalde accounts overschrijden duizenden dollars en kan gemakkelijk gekaderd worden binnen het erfgoed van het onderwerp, dat moet kunnen als ze dat nodig achten, in vrije en volledige autonomie. Ik heb ook geprobeerd contact op te nemen met de services Oorsprong e Blizzard maar in het eerste geval ontving ik geen volledige reactie, terwijl ik in het tweede geval werd gevraagd contact op te nemen met de juridische afdeling via een aangetekende brief naar hun huis in Frankrijk.

In elk geval wordt in de Blizzard-abonnementsovereenkomst een nogal lapidaire zin ingevoegd: U mag uw rechten en plichten om het Platform te gebruiken niet overdragen. Kort gezegd, het is praktisch dezelfde actielijn als Steam, met uitzondering van de mogelijkheid dat Blizzard zelf zowel op aanvraag als Origin kan ingrijpen, wat in de gebruikersovereenkomst de volgende zin heeft: Wanneer de gebruiker de EA-diensten opent of gebruikt hen, gaat u akkoord met niet verkopen, kopen, verhandelen of anderszins overdragen of aanbod om je EA-account, eventuele persoonlijke toegang tot EA-diensten, EA of een daaraan gelieerde inhoud van EA-account overdragen gebruiker, inclusief de virtuele EA-valuta en andere rechten, hetzij binnen een EA-service of op een website van een derde partij, hetzij in verband met een transactie buiten het spel, tenzij uitdrukkelijk geautoriseerd door EA. Zinnen die, conceptueel identiek, we vinden ook voor de gebruiksvoorwaarden van zowel de Playstation Store die van de winkel van Xbox di Microsoft.

Kortom, we zijn in een gulden middenweg, met maatschappelijk welzijn die al het probleem hebben ondervonden en bereid zijn de nodige tegenmaatregelen om de totale ongebruikte af te weren en vernield een profiel mogelijk terwijl andere diensten en online winkel, waaronder wordt omlijst ook de grootste online retailer van video games, zijn nog steeds in moeilijkheden, misschien als gevolg van wettelijke beperkingen en een complexe bureaucratie, waardoor de gebruiker, in het uiterste geval, om niet een illegale actie te maken aan die vervagen in de vergetelheid te zien wat deel uitmaakt van haar nalatenschap. Het valt echter niet te ontkennen dat vroeg of laat elk online platform dat de registratie van een profiel toestaat, binnen zijn abonnementsovereenkomst de precieze aanduidingen daarop moet opnemen om verder problemen te voorkomen of, nog beter, dat een dergelijke procedure wordt weergegeven duidelijk zichtbaar en vereenvoudigd tijdens het aanmaken van het account.