In een gesprek met de Washington Posteen De vertegenwoordiger van Lucasfilm sprak over de buitpoort gegenereerd door Star Wars Battlefront II. De vertegenwoordiger verklaarde dat "Star Wars zich altijd op fans heeft gericht - en of het Battlefront is of een andere Star Wars-ervaring, ze hebben voorrang. Daarom ondersteunen we de beslissing om in-game betalingen tijdelijk te verwijderen om tegemoet te komen aan de zorgen van fans. "

Hierin komt de verklaring volledig tot uiting de positie uitgedrukt door Disney, eigenaar van de franchise, die vrijdag een officiële verklaring uitbracht waarin hij de tijdelijke onderbreking van microtransacties in Battlefront II ondersteunde. Maar de achtergrond zou ingewikkelder kunnen zijn: volgens de Washington Post had Jimmy Pitaro, de voorzitter van Disney's consumentenproducten en interactieve mediadivisie, zijn zorgen geuit over het microtransactie-systeem, uren daarvoor welke EA ze heeft verwijderd. Dit wordt gecombineerd met de verslagen van een telefoontje tussen Bob Iger en Andrew Wilson, hun respectieve Disney- en EA-bazen, spraken we over hier - zelfs deze kort voor de keuze om de microtransacties te verwijderen.

Kortom, een beeld van Disney ontstaat dat alle kanalen (officieel, niet-officieel en in de pers) gebruikt om zijn druk uit te oefenen en zijn ontevredenheid over de slechte reclame gebracht tot franchise door controverse. Als je dit scenario ook Lucasfilm's stem toevoegt, vraag je je af wat er zal gebeuren als EA probeert micro-transacties opnieuw te introduceren, en of het systeem nog een toekomst heeft.