Twee jaar na de release en release op XBox One, SOMA zal met een worden bijgewerkt Safe-Mode waardoor monsters onschadelijk worden.

Veel spelers gaven er de voorkeur aan om de Wuss-modus, de meest gedownloade mod in het spel, om de ervaring minder stressvol te maken. De mod remde in feite de vijanden, waardoor minder bekwame spelers konden genieten van het verhaal van het spel. Frictional Games, de studio achter SOMA, heeft hiervan kennis genomen en heeft na lang nadenken besloten deze update uit te brengen.

"Ik denk dat spelers de spelervaring naar believen moeten kunnen veranderen", zegt Thomas Grip, studio-oprichter en directeur van SOMA. “De monsters in het spel zijn behoorlijk controversieel en je zou kunnen zeggen dat Wuss Mode bedoeld is om dit ontwerpfoutje te corrigeren. Als je zo denkt, denk ik dat je de mod zou kunnen begrijpen als een kritiek op mij. Eerlijk gezegd ben ik niet getroffen. Ik vind het leuk als mensen dit soort dingen in eigen hand nemen. "

"De angst en spanning veroorzaakt door ontmoetingen met vijanden zijn functioneel bij het creëren van een bepaalde omgeving," voegde hij eraan toe. "De bedoeling was om spelers het gevoel te geven dat ze zich in een onaangename wereld bevonden, en de meeste thema's van de game waren hierop gebaseerd."

“Na al die tijd de Veilige modus hebben uitgebracht is prima, want we hadden de tijd om de verschillende aspecten van het spel te wegen om duidelijk te maken wat voor soort ervaring het zou moeten zijn. Het is nu duidelijk dat we ons geen monsters kunnen voorstellen zoals we deden Amnesie: De Donkere Afkomst. '

De studie onderzocht vervolgens de manier waarop monsters omgaan met de speler: “We moeten ons ze voorstellen als bewoners van de omgeving en hun interacties met de speler geschikt maken voor de atmosfeer en het verhaal. Ik ben verrast over het resultaat. Het is beter geschikt voor het spel dan ik dacht toen we eraan begonnen te werken. Eerlijk gezegd vraag ik me nu af of dit niet de manier was geweest waarop we de game hadden moeten uitbrengen. Maar ik heb nog geen beslissing genomen. "

Grip concludeerde met een paar woorden over hun aankomende projecten: “Ik denk dat het grootste probleem met SOMA is dat de ervaring van het ontmoeten van wezens niets toevoegt aan de behandelde onderwerpen. Ze helpen met de sfeer, maar de verhalen die ze maken hebben niet veel te maken met de grotere thema's van identiteit en bewustzijn. De gameplay moet persoonlijke verhalen creëren die het verhaal weerspiegelen, en we willen ervoor zorgen dat dit wordt bereikt in onze volgende twee games. "