Het gebeurt niet elke dag om in het bezit te zijn van een spellicentieovereenkomst voor een franchise als Star Wars. Dit is een unieke kans, die als enige EA's jarenlange rust en sprookjes zou kunnen garanderen. Maar vanwege de al bekende controverse over micro-transacties en buitdozen, wordt de reis avontuurlijker dan verwacht. Het slechte nieuws (voor EA) volgt: volgens CNBC, EA's acties zijn drie miljard dollar omlaagen dit zou van invloed kunnen zijn op toekomstige beslissingen.

De aandelenkoersen van EA dalen sinds november, met een verlies van de 8,5% in het geval van stijgende rivalen (+ 0,7% voor Activision, + 5% voor Take Two). Dit is geen algemene ineenstorting: aandelen hebben een waarde die nog steeds hoger is dan het begin van het jaar. Volgens EA hebben Sun Microtransmissies van FIFA Ultimate een spel van waarde gemaakt 800 miljoenen dollars per jaar: een cijfer dat in gevaar zou kunnen worden gebracht door gevallen van buitendoos. Maar het echte probleem is niet alleen de daling in de verkoop van Battlefront II, wat ook is gebeurd: het is de vertakking van de gevolgen van een schandaal dat blijft verslechteren.

Het weerspiegelt een recente opmerking aan beleggers, analist Doug Creutz, van Cowen & Co, heeft het idee uitgesproken dat het "de tijd is geworden voor de industrie om gezamenlijk standaarden voor de implementatie van microtransformaties, beide om schade aan de perceptie van spelers te herstellen en de dreiging van regulatie te vermijden. " Dit laatste is bijzonder belangrijk, gezien de hoeveelheid overheidsgezag dat toont interesse om de puinhoop van buitdozen te repareren.

Ondertussen EA hij is niet van plan de microtransacties te staken, noch om ze volledig te wijden aan cosmetische aspecten. Dit komt omdat, volgens de CFO van EA, Blake Jorgensen, een focus op cosmetica zou zijn onverenigbaar met realisme en respect voor de franchise; als voorbeeld de mogelijkheid van het hebben van een veelkleurige, witte of roze vader. Hoewel het merkbaar is dat Vader zich zal houden aan zwart, is niet helemaal overtuigend dat cosmetische personaliseringsopties zo beperkt zijn en dat het antwoord is om belangrijke inhoud in het spel achter extra paywall te plaatsen.