Het had de nacht van de. Moeten zijn geweest Dark Knight, maar het is geworden een nacht. In het Engels zou deze incipit meer worden en de titel van de film, Donkere nachtwaarschijnlijk werd niet bij toeval gekozen. Geïnspireerd door "Aurora Massacre", De nacht waarin twaalf mensen werden gedood en zeventig gewond, vertelt deze film, die onderstreept dat hij geen documentaire wil zijn, precies wat er gebeurde in de uren vóór de tragische gebeurtenis van die 20 juli 2012 tijdens de eerste The Dark Knight Rises.

donkere nacht

Geen docufilm, het is goed om het te herhalen, want wat je zou denken als je de kamer binnenkomt, is om een ​​reconstructie van gebeurtenissen te zien, met getuigenissen van mensen die de schietpartij hebben overleefd en met acteurs die de ervaringen interpreteren. Dark Night is niets van dit, maar eerder een concentraat van emoties, van alledaagse situaties en bijna onbelangrijke gebeurtenissen, om het "plot" te vormen van een film waarvan het einde al bekend is, of het bloedbad van de bioscoop. En dit is precies de eigenaardigheid van de film: de intentie van de regisseur Tim Sutton is niet om een ​​verhaal te vertellen of ons meer informatie te geven dan het nieuws op dat moment, omdat alles al bekend is, de kijker weet al hoe de film zal eindigen, maar hij weet niet wie van de protagonisten degene zal zijn die een einde zal maken aan het leven van twaalf onschuldigen.

In feite ziet Dark Night het de opeenvolging van verschillende scènes van mensen wiens leven nooit met elkaar verweven zal zijn, zo niet voor sporadische extra's. De levens van deze mensen zijn normaal en elk van hen vecht met hun eigen innerlijke monster, maar geef nooit de indruk een vermeende moordenaar te zijn: als je een vriend hebt die aan de sportschool vast zit en met selfies, of als je een aardige vent kent met blauwe ogen, heb je een schaatservriend met piercing of zie je nog steeds dezelfde winkelbediende in de supermarkt ze kunnen allemaal worden verondersteld als moordenaars.

Said zou blijkbaar bijna alarmeren, maar Dark Night wil echt onderstrepen dat wat er met Aurora is gebeurd niet het resultaat is van de geest van een terroristische of criminele organisatie, maar van een gewoon persoon, zeker met problemen, maar blijkbaar een leven heeft gehad normaal, zoals wij allemaal. De continue verandering van scènes, zonder dat de toeschouwer daadwerkelijk gehecht kan raken aan een enkel personage, maakt het proces van vervreemding van feiten: de toeschouwer zal nooit geïntrigeerd raken om te weten wat er met een van de jongens gebeurt, aangezien het verhaal niets zegt. Er is geen evolutie van situaties, de tijd wordt gestopt, de toeschouwer wordt eenvoudigweg gebombardeerd door symbolen (zoals een speelgoed van Captain America of een opeenvolging van maskers gedragen in een niet-willekeurige volgorde) en emoties, die langzaam in de psyche van de personages terechtkomen om te proberen te begrijpen wie van die mensen, blijkbaar zo normaal, zich uiteindelijk aan hun innerlijk kunnen overgeven en hun gekte op de ongelukkige Batman-fans loslaten. Geen interesse in hun leven, maar een uiterste om hun geest te doordringen.

De bedoeling is juist daarom de toeschouwer te begeleiden naar een climax waarvan de uitkomst al bekend is, en de film doet het zo goed; de opnames wijzen altijd op wat de aandacht verdient en de soundtrack, samengesteld uit een aantal originele liedjes, begeleidt zachtjes de scènes zonder ooit uit de toon te vallen. Het enige dat aan de vertelling kan worden gedaan, als het kan worden gedefinieerd, is zijn te langzaam in sommige scènes, vooral voor de toeschouwer die niet duidelijk weet hoe Dark Night werd gedacht. Tim Sutton wilde veel iets aan de kaak stellen dat in de Verenigde Staten gevaarlijk op de agenda komt te staan, burgers laten wennen aan gebeurtenissen die nooit zouden mogen gebeuren; de voorzorgsmaatregelen worden in zekere zin door de regering zelf genomen speciale programma's om je voor te bereiden op een mogelijke aanval, maar de mogelijkheid om wapens te kunnen kopen en de zwakte van de menselijke psyche maken deze steeds waarschijnlijkere gebeurtenissen.

De finale van de film bereikt dan het hoogtepunt van pathos: de scène waarin gelukkige mensen naar de film gaan, vermomd als hun favoriete superheld en negeren dat een gek snel een einde zou hebben gemaakt aan hun leven, zonder waarschuwing wordt afgekapt, met de beul die tevreden is met zijn voorbereidingen, zegt wat er zal gebeuren als "het begin van een feestje". Dark Night is een film die nog moet worden begrepen voordat deze wordt bekeken: degenen die een actievolle film verwachten, zal een meeslepende verhaallijn of tekens die evolueren in de tijd zeker teleurgesteld en verveeld, degenen die willen krijgen in de psyche van de mensen en proberen te achterhalen wie, zelfs kleine gebaren, kan degene zijn die zal de "slachting van Aurora" te creëren in weerwil van zijn normale dagelijkse leven, zal het zeker veroverd door de emoties van de beelden en de soundtrack.