Sony heeft besloten de productie van fysieke kopieën van de PlayStation Vita-spellen stop te zetten. Hoewel Sony heeft gezegd dat digitale distributie zal doorgaan, bepaalt deze stap het einde van de fysieke distributie van de console.

De Europese en Amerikaanse vestigingen van Sony onderbreken de productie van de Life Game Cards aan het einde van het 2018-boekjaar, dat wil zeggen de 31 March 2019.

PlayStation Vita is een bijzonder leven geweest, een systeem dat werd uitgebracht in de 2012 met als slogan "Console-gaming onderweg" maar dat terrein heeft verloren ten opzichte van gamen op mobiele apparaten en tablets, maar vooral tegen de concurrent van Nintendo thuis, de 3DS. Sony's beslissing om alleen haar geheugenkaarten te ondersteunen maakte de console onnodig duur, en de grotere studio's stopten snel met de ondersteuning ervan. Desondanks bleef het populair in Japan.