The Bard's Tale is een serie RPG's geboren in de 1985, dus het is waarschijnlijk ouder dan veel van degenen die dit artikel lezen (en een beetje ouder dan wie het schrijft). Het is niet zomaar een sage zoals vele anderen, het is een belangrijke bouwsteen in de geschiedenis van dit genre: het is onderdeel van de Computer Gaming World Hall of Fame, het werd tentoongesteld in de Smithsonian videospelshow en het begon de carrière door Brian Fargo. Het was vooral het eerste rollenspel voor veel spelers.

Omdat het een RPG-klassieker, je kunt niet iedereen tevreden: het deel van mij in liefde met deze spellen is verontwaardigd wanneer iemand hen saai en achterhaald beschouwt, maar rationeel ik weet dat een titel in verschuivingen en met miljoenen van de statistieken niet die van belang kan zijn voor velen. Ik ben echter aangenaam verrast door degenen die nog steeds het genre in het hart hebben, zoals blijkt uit het feit dat de Kickstarter voor het vierde hoofdstuk van The Bard's Tale heeft meer dan anderhalf miljoen dollar verzameld. Het is dertig jaar geleden sinds zijn voorganger, maar het is helemaal niet vergeten.

Bij gamescom kreeg ik de titel in actie en liet me uitleg geven van Michael Wetzel, publicatiedirecteur, hoe het werkt en wat de veranderingen waren in de klassieke gameplay van de 80-jaren. Het noodzakelijke uitgangspunt bij deze voorlopige analyse is dat ze verdomd bevooroordeeld zijn, omdat het genoeg is om me een partij strijders (strikt op hun beurt) ingezet te geven, en ik ben blij. De titel is een direct vervolg op The Bard's Tale 3, hoewel vele jaren later ingesteld, en speelt zich af in de stad Skara Brae, en vertelt een klassieke fantasy-verhaallijn. Er zijn de klassieke races die we allemaal kennen, met de toevoeging van de Trow, wankele en graciele wezens met een schaduwachtige uitstraling, en bovendien presenteren mensen verschillende etnische groepen, uiteraard met elk hun eigen karaktertrekken. De bespeelbare klassen zijn even historisch, omdat ze de krijger, de dief, de tovenaar en (verrassend!) De bard omvatten. Kortom, alles herinnert aan de grondslagen van het middeleeuwse fantasy-genre en ik denk dat het een goed en rechtvaardig ding is.

Strategie, logisch gezien, is de meester. Passieve vaardigheden, actieve vaardigheden, karaktereigenschappen en plaatsing van het partijlid op het raster zijn allemaal elementen waarmee rekening moet worden gehouden voor het succes van de gevechten. Als je eenmaal bekend bent met deze opties, kun je verder gaan om te beslissen welke vaardighedenboom je moet volgen naar een bepaald personage, met het doel om nuttige vaardigheden te krijgen om met elkaar te combineren. De duels om de beurt, ça va sans dire. Allereerst de onze, en dan is het aan de vijanden om te ontketenen dat ze hun ergste doen. Naast gevechten zijn er kerkers om te verkennen en puzzels om op te lossen. wat misschien ook nodig is om onze wapens te versterken.

Het viel me het grootste deel van het spel (en natuurlijk het feit dat er en daarom is er nog hoop voor de mensheid) is de soundtrack, alle gezongen in het Gaelic en echt leuk, vooral het thema van de gevechten, kan hij opwinden als nooit tevoren. Aan de andere kant is de zorg voor deze details de speerpunt van de titel, samen met de nasynchronisatie en de Schotse setting, zeer goed gedaan. Minder spannend zijn enkele technische details, zoals de portretten van zeer ruwe karakters, maar ik kan veilig en eerlijk zeggen dat als de gameplay werkt goed als ik geloof, ik geloof deze kwesties irrelevant.

De Tale IV van de Bard komt op PC aan op de 18 september en zal later ook op PS4 en One belanden. We zullen de dekking voortzetten met een meer diepgaande evaluatie, die in staat zal zijn om de ergste gebreken en onvolkomenheden te ontdekken. Maar voorlopig, laat me optimistisch zijn.