The Bard's Tale is een serie RPG's geboren in de 1985, dus het is waarschijnlijk ouder dan velen van degenen die dit artikel lezen (en een beetje ouder dan degenen die het schrijven). Het is niet alleen een saga zoals vele anderen, het was een belangrijke steen in de geschiedenis van dit genre: het is opgenomen in de Computer Gaming World Hall of Fame, het werd tentoongesteld in de Smithsonian-videogames-tentoonstelling en het begon de carrière door Brian Fargo. Het was vooral het eerste rollenspel voor veel spelers.

Omdat het een klassieke RPG is, kan het niet iedereen behagen: het deel van mij dat verliefd is op deze games is verontwaardigd als iemand ze saai en verouderd vindt, maar ik ben me er rationeel van bewust dat een turn-based titel met miljoenen statistieken misschien niet veel interesseert. Ik ben echter aangenaam verrast door degenen die het genre nog steeds in hun hart hebben, zoals blijkt uit het feit dat de Kickstarter voor het vierde hoofdstuk van The Bard's Tale heeft meer dan anderhalf miljoen dollar verzameld. Het is dertig jaar geleden sinds zijn voorganger, maar het is helemaal niet vergeten.

Op gamescom kreeg ik de titel in actie te zien en liet Michael Wetzel, publicatiedirecteur, me uitleggen hoe het werkt en welke veranderingen er zijn geweest in de klassieke gameplay uit de jaren 80. Het noodzakelijke uitgangspunt voor deze voorlopige analyse is dat ik verdomd bevooroordeeld ben, aangezien het voldoende is om me een groep jagers (strikt om beurten) in een rij te geven, en ik ben blij. De titel is een direct vervolg op The Bard's Tale 3, zij het vele jaren later, en speelt zich af in de stad Skara Brae en vertelt een klassiek fantasy-plot. Er zijn de klassieke rassen die we allemaal kennen, met de toevoeging van de Trow, kleine en zwakke wezens met een louche uiterlijk, en bovendien hebben de mensen verschillende etnische groepen, uiteraard elk met karakteristieke eigenschappen. De speelbare lessen zijn even historisch, want ze omvatten de krijger, de schurk, de magiër en (verrassend!) De bard. Kortom, alles herinnert aan de grondslagen van het middeleeuwse fantasy-genre en ik denk dat het een goed en rechtvaardig ding is.

De strategie is logischerwijs koning. Passieve vaardigheden, actieve vaardigheden, eigenschappen en plaatsing van het partijlid op de grid zijn allemaal elementen waarmee rekening moet worden gehouden voor het succes van de gevechten. Als je eenmaal vertrouwd bent geraakt met deze opties, kun je verder gaan om te beslissen welke vaardigheidsboom je naar een bepaald personage wilt volgen, met als doel nuttige vaardigheden te verwerven die je met elkaar kunt combineren. De duels vinden om beurten plaats, ça va sans dire. Eerst handelen wij allemaal, en dan is het aan de vijanden om uit hun dak te gaan en hun best te doen. Naast de gevechten zijn er kerkers om te verkennen en puzzels op te lossen. wat echter ook nodig kan zijn om onze wapens te upgraden.

Wat me het meest opviel aan het spel (behalve natuurlijk het feit dat HET BESTAAT en dat er daarom nog hoop is voor de mensheid) is de soundtrack, allemaal gezongen in Gaelic en echt aangenaam, vooral het thema van de gevechten, die erin slaagt opwinden als nooit tevoren. Aan de andere kant is de zorg voor deze details het speerpunt van de titel, samen met de nasynchronisatie en de Schotse setting, zeer goed gedaan. Minder opwindend zijn enkele technische details, zoals de portretten van zeer ruwe personages, maar ik kan veilig en eerlijk zeggen dat als de gameplay zo goed werkt als ik denk, ik deze problemen als volledig irrelevant beschouw.

The Bard's Tale IV arriveert op pc de 18 Settembre, en later zal het ook landen op PS4 en One. We zullen de dekking voortzetten met een meer diepgaande evaluatie, die in staat zal zijn om de ergste fouten en onvolkomenheden te ontdekken. Maar laat me nu optimistisch zijn.