Remedy Entertainment is een softwarehuis dat ons heeft gewend aan high-impact-titels, vergezeld van complexe en effectieve verhalen, tot actiefilms: denk maar aan Alan Wake, Maxy Payne en Quantum Break. Persoonlijk heb ik een zwak voor deze titels: ik hield van de sfeer van Alan Wake en zijn vervreemdende gebeurtenissen die je op het scherm kunnen laten plakken. intuïtief Ik heb veel hoop in Control, wat de perfecte mix tussen actie en paranormaal lijkt te zijn. Bij Gamescom was ik in staat om een ​​presentatie van de titel bij te wonen, waarin ik een nieuwe, zeer interessante en vrij lange gameplay liet zien.

De presentatie aan de pers vond plaats met een sessie gespeeld door een van de ontwikkelaars, aangezien de titel, nog steeds in alpha, niet volwassen genoeg werd geacht voor een "gratis" test op de weg. Ondanks deze waarschuwing door Remedy, de demonstratie verliep heel goed vanuit technisch oogpunt: geen visuele glitch of macroscopische problemen, integendeel heeft de game al een benijdenswaardige vloeibaarheid getoond met grafische effecten van een sterke impact en een beslist interessante richting. De hoofdpersoon, Jesse Faden, is op zoek naar de waarheid over de oorsprong van zijn bovennatuurlijke krachten. Na de ontdekking van het bestaan ​​van een geheime overheidsinstelling, is het Federal Bureau of Control, gewijd aan de studie van paranormale verschijnselen Jesse gesleept door de gebeurtenissen in het midden van een gevecht met groteske en mysterieuze contouren met een andere bovennatuurlijke kracht, de Hiss . Het spel krijgt vorm als een third-person action-adventure, waar naast het gebruik van canonieke wapens, kan Jesse verschillende paranormale vermogens, zoals levitatie en telekinese gebruiken. De laatste kan zowel op een verdedigende manier worden gebruikt, als een schild met puin en objecten rond de actie, en op een offensieve manier, een perspectief veel interessanter en leuker. Een vijand neerslaan door een koelkast in zijn gezicht te vliegen heeft een tijdloze aantrekkingskracht. In de gameplay konden we getuige zijn van het gebruik van twee verschillende wapens, een geweer dat de basisuitrusting is van Jess en zijn verbeterde vorm, zeer destructief en perfect om meer vijanden tegelijk neer te halen. De drie fundamentele elementen van de titel lijken daarom fysieke strijd te zijn, het gebruik van paranormale krachten en interactie met de omgeving, wat wordt getoond als een leeg canvas waarop we ons pad kunnen banen.

Zoals reeds vermeld, de richting is het hoogtepunt van het spel: corridors die plotseling zijn gemaakt door een spiraal van puin cirkelen in de lucht, voice-overs fluisteren onbegrijpelijke woorden, teleportatie verschijnselen die ons deuren gaan of het invoeren in de schilderijen, lichamen die verdampen, en visuele effecten die het silhouet van entiteiten in communicatie met ons overlappen, geven we ons het gevoel dat we in een werk van David Lynch zitten. Ter ondersteuning van wat er is gezegd, kunnen we het nu al zien een echt opmerkelijke zorg voor details, zoals de aanwezigheid van posters in het controlekantoor over hoe werknemers moeten handelen in geval van paranormale gebeurtenissen. De opnieuw gecreëerde sfeer, zeer boeiend, is precies wat ik verwachtte (en ik hoopte te vinden) van het spel. Vanuit dit oogpunt beschouw ik mezelf al als zeer tevreden.

Uitgaand volgend jaar PC, PS4 en XBox One, Control belooft vele uren speelplezier, ook gevoed door de aanwezigheid van talloze side quests, net zo bizarre eigenschappen als die van het hoofdverhaal. Ik kan niet ontkennen dat de titel een van die is waar ik met meer angst naar kijk, in de hoop niet teleurgesteld te zijn.