Bij Gamescom konden we de demo van spelen Bebloede: Ritual of the Night, titel ontwikkeld dankzij a Kickstarter succes. Veel spelers hebben het project financieel ondersteund, waarschijnlijk dankzij de garantie die wordt gegeven onder de naam koji Igarashi, producent van Castlevania. Igarashi is zo relevant voor de gamingwereld dat het zijn eigen subgenre zijn naam heeft gegeven: de Igavania-spellen, die simpelweg de door hem geregisseerde Castlevania vertegenwoordigen, maar het is niet mogelijk dat iedereen zo direct wordt geciteerd.

Definieer echter Bloodstained: Ritual of the Night simply a metroidvania het zou simplistisch zijn. Als het duidelijk is dat de game sterk trekt van het typische canvas van het genre, exploratie en progressieve empowerment van zijn middelen met de voortgang van het avontuur, is het even evident dat dit gebeurt met zijn eigen kenmerkende persoonlijkheid. De grafische stijl is ongetwijfeld het eerste dat het spel treft: heel leuk karakterontwerp en het charisma van de personages vergezelt onmiddellijk de speler in de magische wereld waarin Miriam, de hoofdrolspeler, moet jongleren om zichzelf en de hele mensheid te redden, van Gebel, een oude bekende wiens lichaam gecorrumpeerd is voorbij elke veiligheidsdrempel. De vloek die Gebel trof, hangt ook op Miriam's hoofd, maar tegelijkertijd is het een instrument waar de heldin toe gedwongen wordt zijn toevlucht te nemen om het beste te hebben: haar lichaam verandert langzaam in een steen. Hint: Overwin bepaalde vijanden en ga door met het avontuur, Miriam's lichaam absorbeert magische kristallen die hen krachten en speciale aanvallen van verschillende soorten geven. Deze mechanica introduceert ons bij de RPG-componenten van het spel. Miriam kan wapens en uitrusting uitrusten om hun statistieken te verbeteren, en je kunt ze waterpas maken als je vijanden verslaat. Presenteer ook de mogelijkheid om objecten te maken, alles wordt uitstekend beheerd door de overlapmenu's waarop u vrij snel leert navigeren.

Zoals bewezen in de demo, de moeilijkheidsgraad lijkt naar boven gericht, met respawn van vijanden telkens wanneer u terugkeert naar een reeds bezocht gebied. De baasgevecht die ook aan de orde is, is handmatig: bestudeer de vijand om de patronen van de aanval te begrijpen en handel stevig en timing om hem neer te schieten en verkrijg zijn speciale aanval door het kristal te absorberen. In gesprek met de ontwikkelaars had ik twijfels over deze keuze, omdat de speciale aanval die zo verdiend leek te onevenredig te zijn, maar ik kreeg de geruststelling dat de voortgang in het spel, die aanval al snel overbodig zou worden vanwege de toename van het vermogen van vijanden in de volgende gebieden. De besturing van het personage is eenvoudig en gemakkelijk, met enkele omgevingselementen waarmee het mogelijk is, soms noodzakelijk, om te interageren. Een voorbeeld wordt vertegenwoordigd door de kanonnen op het galjoen, in het eerste niveau: met behulp van een elementaire vuuraanval wordt de lont ontstoken en opent het kanon dat volgt een doorgang op een anders onbegaanbare muur. Minikaart altijd rechtsboven in beeld, statistieken van het leven en mana in de linkerbovenhoek en zichtbare schade op het scherm wanneer je de vijanden raakt, synthetiseren snel en zonder opdringerig te zijn, alle informatie die nodig is voor de speler.

Bloodstained: Ritual of The Night staat gepland voor de 2019 op alle pc- en consoleplatforms (inclusief PS Vita), en verzamelaars zullen blij zijn te weten dat de winkelversie beschikbaar zal zijn. Volg ons het nieuws, want de titel belooft heel goed voor hen die van het genre houden. En wat meer is, Miriam is prachtig en zal samen met de andere personages ongetwijfeld inspiratie bieden voor tientallen cosplay.