De tirade tussen buit doos e gokken het lijkt echt nooit te eindigen. We hebben het vaak gehad over hoe de prijzenfondsen door velen als gevaarlijk worden beschouwd, omdat het naast gokken ook kan leiden tot een echt afhankelijkheid.

Een recente studio van 'Referentiecomité Australisch milieu en communicatie bevestigde het ding, analyseerde het gedrag van 7.400-gamers, tot de conclusie gekomen dat de prijzen gelden psychologisch gemeenschappelijke mechanismen voor die van gokken, waardoor de spelers naar de ludopatia.

PEGI

Deze resultaten bevestigen wat geleerden al een tijdje zeggen, namelijk dat de prijzenpotten lijken psychologisch op gokken: het uitgeven van grote hoeveelheden geld in premium-fondsen kan worden geassocieerd met uitgavenproblemen in verband met andere vormen van gokken.

Daarnaast lijkt er een echte link te zijn tussen diegenen die al gokproblemen hebben en plunderingboxen: de eerste zou meer geneigd zijn grote sommen geld in premium-dozen te spenderen, en omgekeerd, die veel geld uitgeeft in buitendozen zou meer hebben mogelijkheid om ludopathie op te lopen.

Om deze reden stellen geleerden voor verbieden games met prijzengeld voor kinderen onder de achttien, met expliciete informatie over de dekking van de aanwezigheid van "gokken'.