Het was de 1992, het eeuwige gevecht tussen PC en Amiga stroomde door videogames (hoewel de pc al begonnen was met het overnemen) en een Frans Software House, de Infogrames (die op dat moment de meerderheidsaandelen had van Atari), publiceert het eerste 3D-overlevingshorrorverhaal: Alleen in het donker.

Het spel was een stratosferisch succes, dat recht deed aan de minnaarsachtige sferen waar het door werd geïnspireerd, en in de praktijk de voorloper werd van Resident Evil, wat het genre Survival Horror mainstream maakte.

Laat je niet misleiden door 'belachelijke' graphics ....

Zoals alle succesvolle producten Alone in the Dark heeft meerdere sequels gehad (helaas niet met de kwaliteit en het succes van het origineel) en ook van de filmtransposities, waarvan er één in de handen van Uwe Boll, regisseur en scenarioschrijver bekend om zijn films vaak uit videogames gehaald (en de kwaliteit bijna altijd vrij laag).

De saga heeft daarom door de jaren heen een beetje aan kracht ingeboet (ook vanwege medeplichtigheid Atari die het product niet beter heeft kunnen beheren), de bodem aanraken met het nieuwste product van de sage Alone in the Dark gepubliceerd in de 2015 die werd ingekort door critici en publiek.

Gelukkig THQ Nordic (die in deze periode erg actief is op het gebied van licenties) heeft besloten om te sparen Alone in the Dark uit de handen van Atari, samen ook aan Act of War, real-time strategiespel dat in de 2005 behoorlijk succesvol was (met een vervolg op de 2015 die ik eerlijk gezegd niet meer onthoud).

Onder de licenties verworven in de afgelopen tijd door THQ Nordic onthouden Koninkrijken van Amalur maar vooral omdat je hebt gekocht Koch Media, met zijn ontwikkelingshuis bevestigd, Deep Silver, spellen toevoegen zoals Saints Row, Kingdom As Deliverance en de superattesissimo Shenmue 3.

Er zijn dus nieuwe reboots / remasters gepland Alone in the Dark e Daad van oorlog? Waarschijnlijk wel, in de hoop dat de kwaliteit beter is dan die van de afgelopen jaren.