Tijdens het GDC 2019, Oculus onthulde een nieuwe VR-headset genaamd Oculus Rift S. De meest opvallende verbetering is de opname, binnen de set, van de sensoren voor het volgen. Dit betekent dat u geen externe sensoren meer hoeft te installeren. Verdere details zijn ook aangekondigd op Oculus Quest, de aanstaande zelfstandige headset van het bedrijf.

Geïntegreerde sensoren worden genoemd Oculus Insight. De Rift S heeft vijf sensoren terwijl de Quest er vier heeft. Rift S heeft ook een hogere visuele kwaliteit omdat de resolutie een totaal van zal bereiken 2560 × 1440 (1280 × 1440 per oog) op een snel schakelend LCD-scherm. De vernieuwingsfrequentie is echter iets verlaagd van 90 naar 80 Hz. Oculus zei dat dit werd gedaan om de toename van de resolutie te compenseren om dezelfde hardwarespecificaties te behouden die nodig zijn om Oculus-spellen met succes uit te voeren.

Wat betreft de specificaties van zoektocht we vinden een Qualcomm Snapdragon 835-processor met een minimum 64 GB van geheugen. De resolutie is van 1600 × 1440 per oog op een display OLED met een algehele update-snelheid van 72 Hz.

De Oculus Rift S heeft ook een hoofdband met een ontwerp vergelijkbaar met dat van de PlayStation VR. Audio is geïntegreerd, dus afzonderlijke audio-apparaten zijn niet vereist, maar een audio jack van 3,5 mm laat je nog steeds je eigen hoofdtelefoon gebruiken.

Oculus heeft duidelijk gemaakt dat Rift S geen "Rift 2" is, maar een betere versie van het origineel, omdat je dezelfde games kunt spelen en in hetzelfde ecosysteem zult leven. De titelbibliotheek van Quest zal anders zijn vanwege de lagere apparaatspecificaties, maar alle Quest-games kunnen worden gespeeld op Rift. Bij de lancering zullen meer dan 50 verschillende titels beschikbaar worden gesteld.

Zowel Rift S als Quest worden tijdens de 2019-lente gelanceerd met 400-dollars.