Met uitzondering van eventuele last-minute wijzigingen, Halo: The Master Chief Collection kon uiteindelijk in april op de pc aankomen. Gemeenschapsfunctionaris Brian Jarrard zei op Twitter dat het huidige plan, dat zou kunnen veranderen, met betrekking tot de eerste bètatests in april zou moeten worden geïmplementeerd.

Jarrard maakte deze aankondiging op 1 april, maar het is geen grap zoals bevestigd in een tweet.

De Master Chief Collection komt gefaseerd aan op de pc, te beginnen met Halo: Reach (dat ook uitkomt voor Xbox One) en gaat daar chronologisch verder met Halo: CE, Halo 2, Halo 3 en Halo 4. De spellen worden gepubliceerd als een soort bèta, met het doel elke titel met een beperkte groep mensen te testen voordat deze openbaar wordt gelanceerd. U kunt zich aanmelden voor het Halo Insider-programma op de volgende link voor de kans om de spellen van tevoren te proberen.

Dit is bijvoorbeeld wat er gaat gebeuren met Halo: Reach, which komt zowel op pc als op Xbox One met een initiële beperkte fase.

Op pc wordt elke titel binnen de Master Chief Collection afzonderlijk verkocht, maar de titels die worden getest, zijn gratis. Bovendien zijn de games beschikbaar op Steam.

Halo: The Master Chief Collection is in november 2014 uitgebracht voor Xbox One. na een lange reeks servergerelateerde problemen heeft Microsoft de ervaring enorm verbeterd en vandaag is de titel stabiel en erg populair.