Een wereld in puin, een uitgestorven mensheid, een grenzeloze woestijn en een steampunklocomotief, dit zijn de elementen die meteen in het oog springen FAR: Lone Sails, de eerste titel van het onafhankelijke Zwitserse team Okomotive, dat al internationale prijzen heeft ontvangen en om uitstekende redenen.

Ondanks het thema van reizen is het misschien een van de topos meer gebruikt en misbruikt, zowel in de literatuur als in de bioscoop, in videogames en in alle media die u maar kunt bedenken, in FAR: Lone Sails alles smaakt anders. De reis van onze protagonist in het rood heeft geen bestemming of bestemming en loopt zelfs niet weg van een of andere bedreiging. Het is een puur en onschuldig onderzoek, van een wereld die een verhaal lijkt te vertellen, maar zonder enige vorm van leven die met ons kan communiceren.

Een essentiële gameplay

In de trant van titels zoals Limbo e Reis, de atmosfeer is de hoeksteen van dit werk en de gameplay, als je het zo kunt noemen, wordt het bijna een accessoire bij deze bewegende foto. Zodra we het spel beginnen, merken we meteen dat onze kleine naamloze hoofdrolspeler, die uit haar vaders graf naar huis begint te lopen, in een vredige stilte begeleid door sporadische pianoklanken, controleert. Geen tussenfilmpjes, geen tutorials, FAR: Lone Sails is één ontdekking in voortdurende evolutie. De enige commando's die we tijdens het avontuur gebruiken, zijn de sprong en de input om de objecten op te pakken. Dus in FAR wordt het dan gespeeld? Het antwoord is zonder enige twijfel , en het is aan ons om te begrijpen hoe dit vreemde werkt vaartuig wat ons de enige overgebleven persoon op aarde heeft nagelaten. Dit steampunk-zeilschip is een uitbreiding van ons eigen lichaam, waarvan we afhankelijk zijn en dat op zijn beurt van ons afhankelijk is: voor onderhoud, levering en upgrades. De voortgang van het spel vindt feitelijk bijna alles in ons voertuig plaats, dat voortdurend onze aandacht nodig heeft om soepel door het desolate land te kunnen gaan van wat misschien ooit de aarde was.

FAR: Lone Sails is geclassificeerd als een puzzel / platform in 2D, maar vind nauwelijks echte problemen in de puzzels die de game voor je plaatst. De titel is geen puzzelgame en wil het ook niet zijn. De situaties die opgelost moeten worden tijdens ons avontuur zijn eenvoudig en onmiddellijken het geheel heeft als uiteindelijk doel een verhaal te vertellen, niet om je moedig te maken met ingewikkelde raadsels. Wat betreft het "beheer" -gedeelte van onze locomotief, zelfs hier zijn we op een zeer basaal niveau: de motor besturen, de zeilen uitleggen, oververhitting vermijden, alle acties die niet leiden tot Game Over in het geval van fouten, maar die ons helpen om ons onder te dompelen in de stemming van het spel. Ondanks de extreme eenvoud voelen we ons echt als kleine navigators in ons interieur, die ook ons ​​huis vertegenwoordigen, en uiteindelijk ook onze enige vriend.

Een interactieve kunstgalerij

Post-apocalyptische foreshortenings zijn misschien het meest ingeprent element in de geest na het spelen van FAR. De opnames van Campo Largo (en zeer breed) aanwezig tijdens de volledige duur van het spel begeleiden het horizontaal scrollen van het landschap zoals ze waren bewegende schilderijen. Het is alsof we ons tijdens de hele duur van het avontuur in een kunstgalerij bevinden, met werken in aquarel en olie die onder onze ogen stromen. Schilderijen in zachte kleuren, met een onverzadigd kleurenpalet op de achtergrond, maar met pastelkleuren als de zon opkomt: alles is ontworpen om de speler te ontspannen, die op dat moment ook en vooral wordt viewer van dit werk van hoog artistiek kaliber. De game maakt ons ook secties 's nachts, die in zo'n woeste en woestijnachtige wereld de speler bijna kunnen afschrikken, maar zoals de titelbeschrijving zelf laat zien, het is een post-apocalyptische omgeving zonder zombies of monsters: je bent daar alleen jij en je voertuig tegen het grenzeloze niets. Tijdens onze game hebben we niets te vrezen, zo niet sporadische atmosferische gebeurtenissen die ons voertuig kunnen raken.

Een klinkend geluid

In een titel met een zo geïnspireerde vormgeving kon hij zeker geen missen audio sector van gelijke status. De soundtrack begeleidt elke verschillende spelsituatie met nooit-invasieve muziek, maar versterkt eerder de stemming die heerst in FAR. De begeleidingen zijn van een paar snaren, een paar gitaren en een piano: alles is teruggebracht tot de essentie, maar tot in het kleinste detail verzorgd. Een lofbetuiging gaat ook naar de audio-effecten, stoomgeluiden en versnellingen die een steampunk-sfeer geven, die in combinatie met het geluid van regen of hagel een zoet melancholische lucht terugsturen naar onze reis.

Poëzie in beweging

Tot slot, FAR: Lone Sails het is letterlijk een kleine indieparel die ik absoluut aanraad om te herstellen. Het is inderdaad een titel die erin slaagt de harten van zelfs de minst gebruikelijke spelers in dit soort avontuur te bereiken. De enige echte fout in het spel is de zijne lang leven: om het hele avontuur af te maken, heb je eigenlijk niet meer nodig dan dat gepaste urenen de replay-waarde is vrijwel nul, tenzij we een tweede run tellen om alle doelen te ontgrendelen. Dit zou dus hun neus kunnen worden voor diegenen die een veeleisende titel verwachten en waar ze zoveel uren aan kunnen besteden, maar FAR is hier niets van. Het uiteindelijke doel van het spel is inderdaad om een ​​goed verhaal te vertellen en om de speler / kijker ervaring te laten ervaren, om nogmaals te laten zien dat het videogamemedium vele gezichten heeft, en dit is zonder enige twijfel een van zijn gezichten meer poëtisch.