730 dagen voorbij

Er is een nieuwe dag verstreken, hoewel het misschien beter is om te zeggen dat er te veel zijn verstreken. Twee jaar van ontbering, van vlucht, van worstelingen. Twee jaar sinds ze vertrok en alles is veranderd. De pandemie heeft zich over de hele wereld verspreid en laat het over aan de genade van de geïnfecteerden. We noemen ze Furiosi, een beslist toepasselijke naam. Ze dwalen zonder een echte bestemming, onder bevel van een louter wild instinct. Dat van overleven behoort tot de oude wereld, het is vergeten. Een beetje zoals de weerzinwekkende, maar die psychopaten hebben niet eens het excuus besmet te zijn, ze zijn gewoon gek. Alsof dat nog niet genoeg was, worden deze verdomde Randagi ook gebracht. Ik zal ook als een van hen worden beschouwd, maar ik heb geen zin om er deel van uit te maken, het meeste combineert alleen problemen met problemen. Ik ben geïnteresseerd in overleven, ik heb een doel, ik moet naar het noorden. De kampen georganiseerd door degenen die geloven dat ze nog steeds een glimp van helderheid in een verloren wereld hebben, stellen me in staat om te rusten en mezelf te organiseren, het is aan hen om vrienden te maken. Het is beter om me nu weer in het zadel te zetten, de weg die voor ons ligt is nog steeds lang en ook deze dag is voorbij.

Met de morele diaken, dat leven is prachtig

Het is met deze premissen dat het begint Days Gone, de laatste titel van het Amerikaanse softwarehuis SIE Bend Studio. Het bedrijf staat wereldwijd bekend om de beroemde third-person shooter-sage Sifonfilter, gerealiseerd toen de studio nog steeds de naam droeg eidetische, die werd verlaten na de overname door Sony. Sindsdien, na een lange reeks titels die drie verschillende generaties consoles overspande, met een omweg naar de onfortuinlijke handheld-consoles PlayStation, Bend Studio bereikt de laatste generatie. Hij doet het met zoveel, misschien te laat, en met wat uit het pand een ambitieuze titel lijkt, in vergelijking met wat tot dat moment door de studie werd bereikt, maar met zijn voeten stevig op de grond geplant. Na de aankondiging in de 2016 gingen de sporen voor lange tijd verloren, zo erg dat het ergste werd verwacht, maar met een goedgeplaatste marketingstrategie de afgelopen maanden een reeks van video- dat bleek verschillende elementen van het spel en die in staat waren om de vlam van nieuwsgierigheid in veel gamers nieuw leven in te blazen. Maak de bandana vast, zet de fiets aan en maak je klaar om te ontsnappen, want het leven is echt moeilijk in de regio Farewell, Oregon.

We moeten meteen een heel belangrijk element van het spel onderstrepen, dat ik aanvankelijk op een been had gezet maar dat ik met bruutheid tegenkwam: je bevindt je in een open wereld overleving. Vergeet GTA en dergelijke onmiddellijk, want in deze landen geeft niemand je iets en moet je vechten met je nagels en tanden om elk moment te overleven. Elke munitie, elk geoogst object kan het verschil maken tussen leven en dood. Of geef de mogelijkheid om ook te ontsnappen, aangezien deze optie vaak voorkomt. De hoofdcampagne loopt door een reeks missies gegeven via de radio of als gevolg van onze acties, en vanuit dit oogpunt is Bend Studio niet gericht op het aanpassen van een welbekend systeem, maar heeft gekozen voor een eenvoudige en functionele keuze. Kortom, het is een progressiesysteem dat vrij veel lijkt op wat we in de laatste hoofdstukken van Grand Theft Auto of Horizon Zero Dawn zagen, om er maar twee te noemen. Vooruitlopend op de geschiedenis van Days Gone, maakt Deacon kennis met verschillende personages die de gevaarlijke gebieden van het spel bevolken, waarbij ze met elk een sub-plot ontwikkelen dat perfect verweven is met het gecreëerde narratieve weefsel. De donkere tonen omringen een verhaal van wanhoop en hoop, vooral verdiept door de velen video- heden ook goed ingesteld in de gamingsector. Natuurlijk hebben ze me nooit mirakels doen uitschreeuwen of streven naar perfectie, maar het is niet aan hen dat het voorgestelde aanbod rust en ik moet zeggen dat ik ze over het algemeen waardeerde, ook dankzij de emotionele lading die ze vaak hebben overgebracht. Het verhaal slaagt erin de aandacht hoog te houden door een flinke dosis wendingen te gebruiken, niet verbazingwekkend en misschien voorspelbaar, maar die een verhaal vertellen van pijn waarmee je de schoenen van Deacon kunt betreden en je tijdens het spel goed kunt slepen. Soms lijkt het erop dat ze een beetje te veel inspiratie hebben genomen, zowel verhalend als speels, van andere Sony first party-titels zoals The Last of Us of Uncharted 4, maar de hoofdpersoon van Days Gone slaagt erin een eigen niche te creëren en een heel specifieke identiteit .

Days Gone
Dat de landschappen mooi zijn

Een moeilijke relatie

Oh m ****, is het mogelijk dat deze verdomde fiets altijd breekt? Benzine, zuigers, ik moet teveel dingen in de gaten houden en er ontsnapt onvermijdelijk iets aan. Gelukkig is de brandstof vrij gewoon en blijven de pompen werken omdat het gemakkelijk is om reserveonderdelen te vinden, die een vrij algemeen product zijn geworden, in feite hoef ik ze zelfs niet altijd te betalen, je moet gewoon weten hoe je er goed uit moet zien! De Furioso's weten nauwelijks hoe ze zich moeten voeden, als ik de stukken neem die ik nodig heb van de nu verlaten auto's waarvan ik denk dat ze niet zullen klagen. Ik moet er alleen voor oppassen niet te veel lawaai te maken, het is niet leuk om 's nachts door de motor van een wrak te graven en het geluid van het alarm te horen afgaan. Ook omdat het onmiddellijk daaropvolgende geluid meestal dat van een Horde is die aankomt om zichzelf te voeren en, als iemand het geluk heeft, zal het geluid achteraf dat zijn dat wordt voortgebracht door de ontsnapping. Als je pech hebt, hoor je niets.

Days Gone
Er valt weinig te becommentariëren

Na de eerste paar dagen spelen bij Days Gone, dat dient als een introductie tot een reeks basis gameplay-elementen, merk je dat je rond kunt dwalen met je nogal vervelende fiets. De gamemap wordt voor je geopend, met de nodige beperkingen van de case die ook te vinden is in andere vergelijkbare titels die kunnen worden opgelost door vooruitgang in de geschiedenismissies. Begin meteen met genieten van de fiets, want het is je enige en meest vertrouwde metgezel, echte co-protagonist van het spel. Alleen dankzij haar ben je in staat om aan de Hordes te ontsnappen en vanuit dit oogpunt wilden de ontwikkelaars het pedaal van het realisme naar behoorlijk hoge niveaus duwen. Degene waarop je rijdt is zeker geen laatste modellenmotor en heeft de juiste zorg en aandacht nodig. Deacon maakte in de periode vóór de verwoesting van de beschaving deel uit van een bende motorrijders - en niet alleen - en weet hoe hij voor zijn kleine meisje moet zorgen. Dus zorg ervoor dat je niet te vaak crasht of slecht landt. Naast het zien van demotorfiets statusindicator, je zou zelfs uit het zadel kunnen worden gegooid en in één keer doodgaan. Gelukkig is het repareren van het geen moeilijke taak: de afgelegde wegen zijn bezaaid met mechanische wrakken die moeten worden doorzocht, waaronder auto's, vrachtwagens, ambulances en politiewagens inclusief slalom en die vaak onze raids onderbreken.

Het lijdt geen twijfel dat het erg handig is om naar de voertuigen te kijken, gezien het feit dat in de motorkap, waarvan de opening een paar seconden duurt waarin je geen weer hebt tegen de aanvallen, het mogelijk is om wrakstukken te vinden waarmee je onze fiets terug kunt brengen naar zijn prachtige vorm. Zijn verlies van integriteit wordt aangegeven door a progressieve storing wat eerst leidt tot een afname van de maximale snelheid en uiteindelijk tot een totale stop, waardoor het naar voren geduwd moet worden. Dit gebeurt duidelijk, zelfs wanneer laten we de benzine afmaken en we zijn verplicht om bij het dichtstbijzijnde tankstation aan te komen, gelukkig allemaal functionerend, of een kostbare rode tank te vinden om de tank te vullen. Aan het begin van het spel zijn ze nogal ingewikkeld om te vinden, maar als je eenmaal begrijpt wat hun positie is, vast en dicht bij goed te onderscheiden elementen, zijn er geen problemen. Als je toevallig in het midden van de aarde vastzit, is misschien de beste oplossing zelfmoord, een keuze die je eigenlijk geen sancties oplegt, anders dan het verlies van de voorwerpen die na de laatste keer opslaan zijn verzameld, wat handmatig gebeurt als je dicht bij de fiets of automatisch aan het begin en einde van missies, of tot slot wanneer bepaalde acties worden uitgevoerd. Als je vast komt te zitten in het midden van nergens, spaar dan niet! Deze onderhoudssystemen gaan ook gepaard met een bescheiden onderhoud reeks upgrades op de fiets worden toegepast, die door sommige monteurs kan worden aangeschaft - niet allemaal - waarmee u snelheid, weerstand of het geproduceerde geluid kunt verminderen. Het is ook mogelijk om plezier te hebben bij het veranderen van de livrei en de algemene esthetiek. Eerlijk gezegd verwachtte ik iets meer van deze sectie, gezien het belang dat ze wilden geven aan de fiets, ook in de marketing van Days Gone voorafgaand aan publicatie: ik vond het niet zo uitgebreid als ik me had voorgesteld. Upgrades zijn er weinig en essentieel, net als de mogelijkheden voor maatwerk. Een afzonderlijke discussie moet worden gemaakt voor de geleidingssysteem, wat een nogal negatieve en vreemde eerste impact geeft zeep effect. Na een paar uur spelen en wennen, moet ik zeggen dat ik het over het algemeen op prijs stelde en het prettig vond om over de onverharde paden te lopen. Het is echter verre van perfect: de impact van de vijanden is slecht gerealiseerd en als we gaan slaan, terugkeren en opnieuw beginnen is er een onverklaarbare vervelende vertraging. Er zijn ook verschillen in rijden afhankelijk van of je langs een droog pad loopt, een nat van de regen of een bedekt met sneeuw, maar ze zijn niet zo gemarkeerd.

Days Gone
De power-ups hebben een grote impact op de fiets

Je kunt jezelf beter bewapenen voordat je weggaat

Het maakt je echter aan het lachen dat een van de weinige dingen die uit de oude wereld zijn gered, wapens zijn. In hemelsnaam, het is heel normaal gezien hun aanwezigheid in elk huis, maar het is absurd om te proberen een samenleving opnieuw te creëren met behulp van objecten die het meestal laten doodgaan. Gelukkig heb ik geleerd te bewegen en ben ik vaak niet eens gedwongen om ze te gebruiken. Het is voldoende om je goed te verstoppen, op struiken te letten, achter de woedende van bocht en zac te komen, met een steekwond eindigt het allemaal. Dit voorkomt ook het maken van lawaai, je hebt geen idee wat het betekent om jezelf te vinden met een horde. Oh, nee, je weet het niet ... en het is beter op deze manier. Stel je niet eens voor wat angst is als je er nog geen hebt gezien. Godzijdank heeft Sarah me iets nuttigs geleerd, en ik weet tenminste de basis van eerste hulp, anders zou mijn leven hier veel korter zijn geweest.

Sommige instellingen zijn echt indrukwekkend, al was het maar technisch stabieler ...

Deacon wordt niet altijd gedwongen te vluchten, hoewel deze keuze je meer dan één gelegenheid laat zien. Days Gone is een mix van één schutter in derde personaeen overleving - waar, in wezen, de hongerindicator wordt vervangen door de benzinemeterindicator van de motorfiets - en één stealth. Elke ontslagen schot moet goed doordacht zijn en moet vooral een vervolg zijn op een zorgvuldige studie van de omgeving. Fotograferen wordt nooit aanbevolennatuurlijk als er meer zombies in de buurt zijn omdat ze gevoelig zijn voor de geproduceerde geluiden, of het nu gaat om wapens, sirenes of auto-alarmen (een klassieker). Wat betreft mijn ervaring, Ik vond een stealth-aanpak veel bevredigender en nuttiger in de meeste situaties, met het gebruik van stenen om vijanden af ​​te leiden of aan te trekken naar het gekozen punt, waardoor ze in staat zijn om ze snel en onopvallend te elimineren. Als je faalt, ga je verder met sterke manieren. Het richtsysteem herinnerde me een beetje aan dat van Uncharted 4 alleen zwaarder en niet perfect gekalibreerd maar dat zijn werk goed doet. De foto's van de wapens worden "gehoord" en de headshot is na enkele uren oefenen gegarandeerd. Als de vijanden te dichtbij komen, kunt u hun toevlucht nemen tot de melee wapens, Welke gevonden rond verspreid met hun eigen indicator van schade en weerstand, of je kunt maak ze ad hoc aan via projecten, verkregen na het voltooien van een aantal reeksen missies. Je zoektocht naar materialen moet ook onophoudelijk zijn, want dankzij hen kun je deze wapens op elk moment herstellen door te schrappen of maak bommen van verschillende typen, waaronder de vertrouwde opvalt Molotovcocktails. Maar verwacht geen vuurvolumes bij de Gears of War! In Days Gone is het inderdaad altijd beter om altijd naar het hoofd te richten, vooral tegen de Orde.

Deze worden een soort andere vijand genoemd in vergelijking met de normale furie, ook al zijn ze door hen gecomponeerd. Zodra een bepaald aantal vrij grote zombies op een punt op de kaart samenkomen, wordt er een Horde geboren. In deze gevallen zijn ze meestal kleiner dan die al in dat gebied zijn vastgesteld en aangegeven in het gamemenu, waarvan de eliminatie voorbereidend is om de 100% te bereiken. Dit systeem wordt ook versneld door de Sirena, een Furiosa die het kan uitschreeuwen en zo talloze vijanden kan oproepen. Ja, zoals Left for Dead, en hij is niet de enige vijand die in gewicht uit die titel wordt gehaald, ook al beschouw ik het niet als een gebrek: het zijn elementen die nu de collectieve en videogame-verbeelding zijn binnengedrongen en heel vaak worden uitgebuit. De nadering van de Horde wordt aangegeven door een verandering in de muziek en door de nogal indringende geluiden die in de verte te horen zijn. Het is duidelijk dat het onmogelijk is om ze te verspreiden zonder gezien te worden, en je moet er goed op voorbereid zijn, vooral de eerste paar keer. Ook hier is een studie van het gebied nodig, waar u verspreid explosief materiaal zou kunnen vinden ter voorbereiding op uw verlangen naar uitroeiing. Zeer interessant element dat hun eliminatie haalbaar maakt, is de duurzaamheid. Als je de Horde voor de eerste keer ziet, elimineer je honderd furieuze, op de terugweg vind je het teruggebracht, omdat de zombies gelukkig niet regenereren. Een comfortabele situatie, die de kant laat zien van sommige lamerata, maar over het algemeen denk ik dat dit de enige verstandige keuze was. Het vernietigen van een complete in één keer is bijna onmogelijk gedurende de gehele duur van het spel. Aan de andere kant kwam ik ook toevallig terug na een paar dagen tot het punt waarop ik de Furiosi-groep voor het eerst zag zonder het te vinden omdat het naar de kaart was verplaatst. Verwacht niet dat ze duidelijk aan de andere kant van de wereld te vinden zijn: ze blijven altijd in het gebied.

Days Gone
Kijk altijd uit voor benzine, droog blijven in het midden van nergens is niet handig

Vrienden en vijanden

Gelukkig kan ik nog steeds rekenen op de hulp van de overlevenden. Nou ja, op zijn minst wat. De weerzinwekkende mensen organiseerden zichzelf in een soort zieke sekte en betrapt worden door hen betekent maar één ding: marteling van alle soorten. Als je sterk genoeg bent om in leven te blijven, is je geest nu verloren en beëindigen ze hun werk met een mooie hersenspoeling en staan ​​ze klaar om hun 'oorzaak' te dienen, als het ooit bestaat. Aan de andere kant zijn er de kampen. Het trekt me niet erg aan om er deel van uit te maken en me te moeten onderwerpen aan de bevelen van de chef van de plicht, daarom ben ik een zwerver. De regels zijn strak en mijn huis is de nachtmerrie. Een toepasselijke naam voor wat eens een normaal verspreid en anoniem berggebied was. Tegelijkertijd heb ik het nog steeds nodig, en dat is wat ik artsen, munitie of zelfs een eenvoudige veilige plek om te rusten kan vinden. Misschien moet ik van gedachten veranderen, maar op het moment dat het goed is, zijn Boozer en ik er al twee jaar en is er nooit iets met ons gebeurd.

Deacon weet hoe hij voor zichzelf moet zorgen, maar om zijn hulp komt de mechanica van kampen. Het zijn veilige gebieden. binnenkant die geen Republnant, Furious of wilde dieren kan binnenkomen en als een algemene hub kan dienen. Je kunt het dan vinden Meccanici om de fiets te verbeteren en te repareren, kooplieden van waaruit wapens en munitie te kopen of premiejagers. Ze krijgen verzamelobjecten die zijn verzameld uit de lichamen van vijanden waarmee het mogelijk is om credits en vertrouwen te verzamelen. De kampen zijn volledig tussen hen verdeeld en hebben elk hun eigen bijzonderheden: als het in Copeland's mogelijk is om de motor te verbeteren, kun je in die van Tucker goede wapens vinden, enzovoort. Deze verdeling komt ook tot uiting credits, de valuta van het spel. Ze zijn niet altijd beschikbaar, maar kunnen alleen worden besteed in het veld waarin we ze hebben verdiend. Dit leidt tot veel diversificatie van de spelactie en tot het uitvoeren van missies voor de verschillende aanwezige kampen. We kunnen daarom ga op jacht naar weerzinwekkende en ruim de bezette gebieden op of ga naar om de nesten te vernietigen waarin de Furiosi slapen, terwijl ze in winterslaap zijn. Ook in dit geval kunnen we kiezen of we 's nachts gaan, wanneer ze op jacht gaan, meer buitenaardse wezens vinden, maar minder moeten behandelen zodra het nest is verbrand, of gedurende de dag, wanneer de tegenovergestelde situatie zich voordoet. Misschien moeten we zelfs in beweging komen, in de achtervolging van voormalige leden van de kampen die iets hebben gestolen en op de vlucht zijn. In dit geval wordt het handmatige richtsysteem vervangen door een automatisch richtmechanisme waarbij het net smaller wordt naarmate we dichter bij de tegenstander zijn, een goed systeem waarmee we ons bijna uitsluitend kunnen concentreren op het besturen van het voertuig.

Naast deze zijn ook aanwezig infiltratiemissies binnen de NERO-velden en willekeurige gebeurtenissen op de kaart. In het eerste geval moet je een van de onderzoeksvelden van het bedrijf vinden, de stroom herstellen en binnengaan door heel voorzichtig te zijn om niet al te veel aandacht te trekken. Vaak vond ik er veel in de aangrenzende gebieden larve dat, het is nutteloos om eromheen te gaan, dat ben ik geïnfecteerde kinderen. De eerste impact op hen heeft me ontheemd, omdat ik me geen andere game herinner dan Days Gone waarin acties op hen, op kinderen, konden worden uitgevoerd. Ter herinnering, in Fallout zijn ze geblokkeerd en kun je niets voor hen doen, terwijl ze in GTA niet bestaan. De keuze om ze in te voegen is zeker een impact, vooral als je merkt dat er tientallen achter je aan rennen. Terugkerend naar het hoofddiscours, zijn de NERO-missies een van de belangrijkste zowel vanuit een verhalend oogpunt als vanuit de eigenlijke gameplay. In de laboratoria zijn upgrades voor Deacon die toenemen, optioneel, Leven, Kracht of Concentratie ons sterker maken. Dit systeem gaat ook gepaard met een voortgang van het karakterniveau door ervaringspunten, in GDR-stijl. Bij elke feed krijg je een vaardigheidspunt vervangbaar binnen drie verschillende branches, die ze meebrengen verbeteringen aan vuurwapens, gevechtswapens en overleven. De andere missies met betrekking tot de BLACK, allemaal hetzelfde in de mechanica en om verplicht in stealth te benaderen, stellen de hele achtergrond samen die gekoppeld is aan het virus verspreid in het gebied en waarover ik niet verder zal spreken, alleen maar om te voorkomen dat je teveel dingen vertelt.

Na een beetje gewoonte op de fiets gaan, begint het ontspannen te worden

Ten slotte is Days Gone technisch gezien op uitstekende niveaus. Het uitzicht op de omgeving is uitstekend, en tijdens het midden van de wedstrijd ondergaat het een beslissende wending van de groene panorama's waaraan we tot nu toe gewend zijn geraakt ten gunste van andere gebieden. De verandering wordt voorafgegaan door een waarschuwing op het scherm en brengt Deacon ertoe om besneeuwde toppen of "dode zones" te verkennen waarbinnen de Furiosi andere patronen en energie hebben dan die in de eerste helft, en waar ik geen details naar verwijs, rekening houdend met hoeveel ze zijn gebonden aan de inslag tweesnijdend. Het was een keerpunt dat ik erg op prijs stelde, omdat het het mogelijk maakt om het mooie verhaal van het spel nog diepgaander te onderzoeken, waarbij de ontwikkelaars een groot deel van hun energie hebben uitgestort, en omdat het het levensduurelement aanzienlijk zal vergroten. rustig aan 35 / 40 uren spelen, kosten nemen alleen het hoofdverhaal. Hieraan worden toegevoegd al diegenen die toegewijd zijn aan de verschillende secundaire missies, en ze zijn zeker niet weinig. Een klein pijnpunt kan worden weergegeven door Furiosi-modellen, allemaal redelijk gestandaardiseerd - op deze Dead Rising blijft onbetwist - maar de verscheidenheid aan vijanden die niet ontbreken, en nieuwe tegenstanders worden geïntroduceerd om vanuit het verhaal de wacht te houden. Uploads zijn over het algemeen snel behalve in zeldzame gevallen, meestal voor bijzonder lange video's of missies. de beeldsnelheid is nogal wankel en er zijn afleveringen van stotteren of plotseling beeld druppels su Playstation 4 Pro, console waarop ik het speelde. In bepaalde delen van de kaart, geavanceerder in de geschiedenis van het spel, is het niet eens gehoopt om de 25-frames te bereiken en de situatie wordt vaak tragisch. Ik vond ook de aanwezigheid van trails op verschillende bewegende objecten en nee, het was niet de tv-ghosting, verzekerd. Ik heb de game geprobeerd op een LG 55B6V Oled-paneel en het deerde dit niet op een andere titel. Het is echter mogelijk dat deze problemen met daaropvolgende patches kunnen worden opgelost, het zou niet de eerste keer zijn.

Om een ​​nieuwe IP te zijn, presenteert Days Gone zich als een uitstekende titel voor Bend Studio, die van kleine producties op de laptop eindelijk met veel bombarie op de hoofdconsole van Sony is teruggekomen met een dapper, niet revolutionair spel, maar die stilletjes zijn eigen snede in het panorama van vandaag snijdt en waaruit hopelijk het softwarebedrijf in staat zal zijn om vind het juiste momentum voor nieuwe producties op de toekomstige home console.