Steamworld Quest: Hand van Gilgamech is het laatste hoofdstuk van de franchise Steamworld, een juweeltje dat we fans voor het grote publiek verborgen houden om te genieten van de schoonheid ervan.

De eigenaardigheid van Steamworld is dat we ons titels van verschillende soorten hebben gegeven binnen dezelfde setting, zelfs op verschillende tijdstippen en Steamworld Quest ga door met deze prachtige traditie, geef ons een RPG met een heel specifiek vechtsysteem, dankzij het gebruik van kaarten, die knipogen naar titels als Dood van de Spits, ook op Nintendo Switch.

IK WIL EEN HELD WORDEN

Steamworld Quest verlaat Far West-instellingen en transporteert ons naar een fantasiewereld met steampunk connotaties, gezien de robotachtige aard van de personages.

Op ons bevel hebben we Armilly, een krijger die de mythe van Gilgamech nastreeft, een held die geprezen wordt in alle handleidingen waar ze kwaad over is. Zijn grootste droom is om het gilde der helden te betreden en de heldendaden van zijn idool te kunnen volgen, maar ondanks dat hij door goede bedoelingen wordt geduwd, kan hij zijn wens niet vervullen.

Op een dag valt het leger van de Nulla de stad aan waar Armilly en Copernica, zijn onafscheidelijke en bebrilde vriend, leven en alle leden van het heldengilde ontvoeren. Armilly ziet deze tragedie als een kans om zijn moed en deel te maken aan het avontuur met zijn vrienden. Maar wat begint als een "eenvoudige" reddingsmissie, zal deze groep avonturiers behoorlijk geïmproviseerd maken (wat geen nieuwe toevoegingen zal missen naarmate je verder komt in het spel) om een ​​veel grotere bedreiging te ervaren.

Het is duidelijk dat het verhaal van Steamworld Quest heel eenvoudig is, maar niet minder spannend. bovendien de geboorte van een nieuwe held is iets dat altijd opwindt, des te meer als we het lot van de strijd bepalen. Steamworld Quest heeft heel lichte tonen, met vrij grappige komische sketches die, samen met momenten van grote pathos, de speler op het scherm laten plakken. Hoewel de volgorde van gebeurtenissen redelijk voorspelbaar is, ontbreekt de wens om te zien hoe het verhaal verder gaat niet.

EENVOUD VOOR ALLES

Het Steamworld Quest-vechtsysteem is echt uniek. In tegenstelling tot veel kaartspellen waarin de decks die worden gebouwd steeds consistenter worden, worden in dit spel alle 3-decks van de actieve feestkarakters weergegeven is altijd en alleen samengesteld uit 8-kaarten, geen van beide meer.

PDVG - Steamworld Quest Bouwdek
De interface voor het bouwen van kaarten is heel eenvoudig

Aan het begin van de beurt ontvangt de speler willekeurig gekozen 6-kaarten uit de 3-decks en is het mogelijk om de kaarten in willekeurige volgorde af te spelen, zelfs met enkele beperkingen. Sommige kaarten zijn in feite gratis. Door ze te spelen, worden Steam-punten aangemaakt die worden gebruikt om de krachtigste kaarten te gebruiken. Een deel van de strategische diepte die aanwezig is in Steamworld Quest begint al te worden gezien vanuit het bronnenbeheer om Steam-punten te creëren en hoe je deze maximaal kunt benutten. Dit management begint eigenlijk al bij de constructie van het deck, die op elk moment uit de strijd kan worden aangepast, omdat het nodig is om de kaarten die Vapor Points genereren en degenen die ze gebruiken, perfect in balans te brengen.

Er zijn meer strategische keuzes in handen van de speler het combo-systeem die in feite uit twee typen bestaat: de eerste geeft aan dat, wanneer je eenmaal drie kaarten op rij van hetzelfde kaartspel hebt gespeeld, de speciale vaardigheid van het wapen van het relatieve personage is geactiveerd. Afhankelijk van het wapen verandert het effect en daarom kan het nuttig zijn om alle gevonden wapens tijdens het avontuur te houden met verschillende speciale vaardigheden. Het tweede type combo daarentegen is wat ingewikkelder om te beheren, omdat om het verhoogde effect van sommige kaarten te activeren, het noodzakelijk is dat de laatste noodzakelijkerwijs wordt gespeeld na specifieke kaarten van het deck van een ander personage. In deze gevallen wordt duidelijk afgezien van de activering van het wapen, maar meestal zijn de verhoogde effecten krachtig genoeg om dit verlies te compenseren.

PDVG - Steamworld Quest Combo
Deze kaart vereist het gebruik van een kaart uit het dek van een andere held om de combo te activeren

Wat echt verbazingwekkend is in Steamworld Quest is de aanpassing van de verschillende decks, omdat elk personage geen enkele specifieke build heeft om te gebruiken en, zodra nieuwe kaarten zijn verworven, bewerkt of geüpgraded, is het Je kunt interessante combinaties maken van de verschillende helden die voor ons beschikbaar zijn.

Gewoon om een ​​heel eenvoudig voorbeeld te maken (en gemakkelijk te realiseren in de eerste uren van het spel), begint Armilly met kaarten duidelijk van melee, maar het is mogelijk om na een korte tijd een build te maken die het een geduchte brandmagiër maakt, erin slaagt om synergie aan te gaan met de vaardigheden van Copernica. Galleo, het derde personage dat deelneemt aan het eerste feest, kan worden gespeeld als Tank, Genezer, Fysieke DPS of zelfs watermagiër.

Het wordt heel duidelijk hoe leuk het is Steamworld Quest beide om de actieve karakters en hun decks constant te veranderen om altijd nieuwe combinaties en synergieën te vinden als we doorgaan in ons avontuur.

Net als bij de helden gebruiken de vijanden hetzelfde gevechtssysteem met Steam Points en kaarten, maar terwijl de "basis" vijanden slechts één actie beurtelings gebruiken, waardoor het gevecht redelijk eenvoudig is, zelfs bij de meest verheven moeilijkheidsgraden, maken de "elites" de veel interessantere dingen, waardoor de speler zorgvuldig de strategie en het gebruik van de kaarten kiest, zelfs op "normale" moeilijkheidsgraden. Gelukkig is het spel niet erg bestraffend en kunnen we het avontuur starten vanaf het laatste standbeeld van de gevonden held, dat fungeert als een opfris- en rescue-punt.

WEINIG BUDGET MAAR LOT RENDEMENT

Steamworld Quest het is een titel die qua budget zeker niet kan concurreren met de grote reuzen van RPG, maar dit betekent niet dat de game minder waard is dan veel meer gepubliceerde titels. De personages zijn zeer goed ontworpen en gekarakteriseerd, en zelfs de soundtrack doet zijn werk heel goed. Als we echt het haar in het ei willen vinden in een Indie-productie met een zeer hoge factuur, kunnen we de achtergronden (niet erg nauwkeurig en gedetailleerd) en een achtergrond vermelden lang leven niet uitstekend, dus hopend op de release van DLC of aanvullende content om het maximale uit de decks te halen "end game'.

Of je nu een fan bent van RPG of een kaartspel (beter als het allebei is), of eenvoudige nieuwelingen van het genre, Steamworld Quest is een spel dat ik sterk aanbevelen, ook gezien de kosten van slechts € 24,99 op de Nintendo eShop.