Deze serie artikelen heeft tegelijkertijd twee doelen: educatief en commercieel. Ze zullen proberen zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat de verschillende pc-componenten zijn en zullen u tegelijkertijd helpen bij het kiezen van de beste componenten voor uw doeleinden.

 

Definities

GPU-dieshot

La GPU is de grafische processor. Het is zijn taak om voor te bereiden wat je op de monitor ziet. Het kan het eenvoudige Windows-scherm zijn of een dynamische en interactieve omgeving zoals een videogame.
Rekeneenheid: de grafische kaarten zijn extreem parallelle eenheden. Ze hebben daarom verschillende berekeningseenheden. AMD noemt ze Stream Processors, Nvidia Cuda Cores, maar de inhoud is hetzelfde: hoe meer ze zijn, hoe meer grafische weergaven het bord heeft. Het zijn generieke rekeneenheden, die praktisch alle generieke berekeningen behandelen die nodig zijn om een ​​beeld op het scherm te genereren, maar die ook kunnen worden gebruikt voor zuivere wiskundige berekeningen.
Frequenza: de frequentie geeft aan hoeveel cycli van activiteit een berekeningseenheid in een seconde uitvoert. De maateenheid is Hertz en hoe hoger deze is, hoe sneller de processor is. Tegenwoordig werken grafische kaarten met frequenties in de orde van grootte van Gigahertz.

teraflops: de maximale theoretische berekeningscapaciteit van een grafische kaart. Om het te krijgen, slechts een simpele formule: n ° rekeneenheid x frequentie in Ghz x 2 = TF. Het is mogelijk om deze kracht uit te drukken volgens de grootte van de verwerkte gegevens, zoals 32bit, 16 bit, enzovoort.
Deze waarde kan worden gebruikt om prestaties in het veld te vergelijken tussen grafische kaarten van dezelfde architectuur.

architectuur: de elektronische lay-out van de grafische kaart. Meer specifiek geeft het aan hoe de verschillende sets instructies die moeten worden uitgevoerd fysiek worden geïmplementeerd. Een enkele set instructies kan op veel verschillende manieren fysiek worden geïmplementeerd. De architectuur bepaalt de algehele prestaties van de grafische kaart.

Toegewijd geheugen: een GPU heeft geheugen in zijn elektronisch circuit, los van het systeemgeheugen. Binnenin zijn alle gegevens die nodig zijn om de huidige scène te berekenen. Grotere capaciteiten stellen u in staat om de details op het scherm te vergroten. Het type geheugen beïnvloedt de snelheid bij het uitwisselen van gegevens. Hoe hoger de snelheid, hoe meer de grafische kaart er bewerkingen op kan uitvoeren.

ROP: rendereenheden. Eenheid die zorgt voor de afronding van de afbeelding om deze naar het scherm te sturen. Wordt ook gebruikt om anti-aliasing toe te passen. Hoe sneller en sneller het GPU-beeldafrondingsproces zal zijn.

TMU: Texture Mapping Units. Vaste eenheden gewijd aan de manipulatie van texturen die moeten worden toegepast op objecten in de virtuele wereld. Hoe meer en sneller de textuurbewerkingen zullen zijn.

Tensor Core: alleen voor Nvidia RTX-kaarten. Het zijn rekeneenheden die zijn geoptimaliseerd voor training en inferentieberekeningen van neurale netwerken.

RTXCore: alleen voor Nvidia RTX-kaarten. Het zijn rekeneenheden die zijn geoptimaliseerd om delen van de procedure voor algemene lichteffecten via ray tracing te versnellen.

TDP: deze code geeft de thermische ontwerpkracht aan, dat is de warmte die door het koelsysteem moet worden weggegooid. Het vertegenwoordigt geen echt verbruik of werkelijke warmte tijdens werkpieken, die mogelijk groter zijn.
lithografie: de lithografie geeft het productieproces van een processor aan en geeft de gemiddelde grootte van de poort van de enkele transistors aan. Hoe kleiner deze waarde, hoe meer deze het gebruik van betere technologie aangeeft, omdat een kleiner kanaal een verhoging van de energie-efficiëntie mogelijk maakt. Vandaag zijn we aangekomen bij hoeveelheden van de orde van nanometers. De waarde op zich zegt echter niet alles, want elke halfgeleiderfabriek heeft een specifiek en ander proces, dus is het nuttig om naast de grootte ook de producent aan te geven.
Bij elke verandering in het productieproces is er gewoonlijk een wijziging in de nomenclatuur van de processors en een andere naam voor de architectuur.

overclock: het is een procedure die, door de wijziging van de klokvermenigvuldiger en mogelijk van de bedrijfsspanningen, de GPU in staat stelt om voor een onbepaalde tijd te werken bij frequenties hoger dan de nominale waarden die zijn gedeclareerd door het moederbedrijf. Meer prestaties ten koste van grotere warmteproductie en energieabsorptie. Moderne GPU's kunnen allemaal zichzelf overklokken als ze binnen de vooraf ingestelde waarden voor warmte- en stroomverbruik blijven, maar je kunt ze pushen om het beter te doen.

Marktaanbiedingen

GPUwar
De GPU-markt is een duopolie tussen AMD e Nvidia. Beide bedrijven hebben geen fabrieken, dus zij ontwerpen grafische kaarten en laten hun partners deze vervolgens bouwen. Dit brengt op de markt talloze varianten van dezelfde GPU's, geproduceerd door huizen zoals Asus, Sapphire, Zotac, MSI enzovoort.
nvidia
De nomenclatuur van de Nvidia-kaarten is ZTX - YYXX(Ti)

La Z geeft aan of het een kaart is met ray tracing-technologie met een R, of zonder een G. Le YY geef het gezin en de XX de kracht binnen het gezin. Als er een tussenliggende vermogensstap is tussen twee banden XX, wordt het achtervoegsel Ti toegevoegd. O Super zoals recent.

De huidige nomenclatuur van AMD is RX-YYZZ (X)
La Y geeft de familie aan e ZZ de relatieve kracht. De aanwezigheid van een x aan het einde duidt een krachtigere versie aan.
Beide huizen bieden professionele grafische kaarten, die behoren tot de Quadro-categorieën voor Nvidia en FirePro voor AMD. Nvidia biedt ook wetenschappelijke rekenvellen met de naam Tesla.

Hoe te kiezen

Om een ​​grafische kaart te kiezen, start u altijd met uw beschikbare budget en / of met het prestatiedoel dat u wilt bereiken. Voor een spelcomputer is dit het belangrijkste onderdeel, dus het is heel gemakkelijk om veel van het budget aan de configuratie te besteden. Maar we moeten oppassen dat we geen onevenwichtige pc bouwen, of met knelpunten. De processor moet het werk van het voorbereiden van de frames voor de GPU doen en als het niet snel genoeg is, kun je pakketten tegenkomen die hoog genoeg zijn.

Het grootste probleem met de keuze van de GPU wordt gegeven door de vele varianten. Deze verschillen over het algemeen van elkaar door het koelsysteem en het overklokpotentieel. De GPU binnenin blijft hetzelfde, dus verwacht dezelfde algemene prestaties, ongeacht het gekochte model. Over het algemeen is het nutteloos om de topmodellen te betalen, die buitensporig duurder zijn en u niet de prestaties van de economische modellen van de hogere kaart kunnen geven.

Advies voor aankopen

Wat biedt de markt nu aan? Hieronder vindt u kooptips, gesorteerd op prijsorderbereiken.

Entry Level

[amazon_link asins=’B06Y64PV2X,B06ZZ71VHM’ template=’ProductCarousel’ store=’parlidivide0e-21′ marketplace=’IT’ link_id=’42acbfb6-78e1-460a-ab4f-63dec59c1949′]

Als je met uitstekende prestaties wilt spelen, moet je ongeveer 150 € aan GPU besteden en de Radeon AMD RX570 4GB gebruiken. Tegen deze prijs heb je een kaart met een theoretische kracht halverwege tussen de PS4 Pro en de Xbox One X, die je in de pc-omgeving kunt gebruiken om te spelen in full HD met hoge details bij 60fps. In lichtere games kan het gemakkelijk verder gaan dan de 100-fps. De goede prijs / prestatie maakt veel kaarten rond de slechte bedrijfsprijs. Als u zich ten minste deze kaart niet kunt veroorloven, is mijn advies om ofwel in het gebruikte zoekproces te zoeken, of een beetje meer te bewaren voordat u de pc koopt.

75 Watt

[amazon_link asins=’B07QMT988F’ template=’ProductCarousel’ store=’parlidivide0e-21′ marketplace=’IT’ link_id=’0ebdbf14-a60f-4aaa-859f-df465f7a5176′]

Als uw computer is uitgerust met een voeding zonder hulpconnectoren, die typisch is voor kantoor, of als u een supercompacte en energiezuinige pc wilt bouwen, is deze kaart de krachtigste die uitsluitend via het moederbordsleuf werkt. In termen van absolute prestaties is deze lager dan de AMD RX570.

Goed optreden

[amazon_link asins=’B078KY9NJV,B07MJLSLHD,B07TB5LFGM,B07TSTP322′ template=’ProductCarousel’ store=’parlidivide0e-21′ marketplace=’IT’ link_id=’b3571e18-a713-44ca-ab5f-2c56fd012dad’]

In deze band vinden we kaarten die kunnen zorgen voor een hoge verversing met ultradetails in Full HD en die goed kunnen gaan, zelfs in QHD-gebied. De Vega 56 is van de oude generatie en zeer energie-intensief, maar het is mogelijk om met veel van de instellingen te spelen om de prestaties ten volle te optimaliseren. De lage prijs maakt het aantrekkelijk. De RTX 2060 heeft superieure prestaties en is de meest economische kaart met speciale eenheden voor Ray Tracing, en biedt een eerste blik op deze nieuwe technologie. Opmerkelijk is de nieuwe generatie NVENC geïntegreerde encoder, zeer nuttig voor iedereen die zware games wil streamen. De nieuwkomer RX 5700 biedt uitstekende prestaties voor de prijs die hoger is dan de Nvidia-tegenhanger, maar de modellen met één ventilator moeten voorlopig worden vermeden vanwege de sterke oververhitting die hun prestaties beperkt. De 2060 Super biedt hetzelfde vermogen als de oude 2070 tegen een redelijkere prijs.

high performance

[amazon_link asins=’B07TWY9XZ5,B07TB5FBV6′ template=’ProductCarousel’ store=’parlidivide0e-21′ marketplace=’IT’ link_id=’1270ce92-9296-4bf6-844c-0c25e70d70ad’]

Deze twee kaarten hebben vergelijkbare prestaties in games en zijn geweldig voor QHD- of 2560 × 1440-resolutie. De Nvidia-kaarten kosten momenteel veel meer en het enige voordeel dat ze bieden is de RTX, die bruikbaar wordt met deze Full HD-uitvoeringen, en de Turing-encoder. AMD heeft een uitstekende kaart, per uur remmen van koellichamen met enkele ventilator.

Extreme prestaties

[amazon_link asins=’B07JVJ1M7M,B07HNMT91C’ template=’ProductCarousel’ store=’parlidivide0e-21′ marketplace=’IT’ link_id=’ce9dca7f-55d1-457c-a930-53d6f63ecc10′]

de RTX 2080 Ti is de krachtigste kaart op de markt en is de enige keuze voor de 4K met bijna geen compromissen. De prijs van 1200 € is exorbitant en het is aan te raden deze alleen te gebruiken als de rest van de set-up er volledig gebruik van kan maken.