Se AMD hij probeert te achterhalen of hij op de goede weg is of niet over zijn microarchitectuur Zen, bekijk gewoon de laatste gegevens over de marktaandelen verdeeld door Mercury Research. De laatste laten namelijk zien dat het huis van Sunnyvale, voor wat betreft de CPU's die tot het gezin behoren x86, blijf wint aanzienlijk grond su Intel. Eccezionfatta echter voor de CPU-server.

AMD is duidelijk trots om deze gegevens met de pers te delen. Maar dit neemt niet weg dat Zen meer klanten trekt in de gehele productiecyclus van AMD zelf, in vergelijking met dezelfde gegevens vlak voor de komst van de bovengenoemde microarchitectuur. Al met al bezit de eeuwige rivaal van Intel nu een aandeel dat gelijk is aan 13,3% del markt van de CPU's x86.

Mercuryresearch CPU-marktgegevens
Mercuryresearch CPU-marktgegevens

 

Dit is een procentpunt in vergelijking met het vorige kwartaal en 4,7-procentpunten in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Niets om over te klagen, ook al is Intel nog ver weg.

De winst voor AMD is vooral gekomen voor wat betreft de desktop- en laptopmarkt. Jaar na jaar, AMD ha beklommen 4,9 procentpunten in de computerwereld desktop en 5,1 procent in de laptopmarkt. Over het geheel genomen echter zijn marktaandeel desktop (17,1 procent) blijft hoger dan zijn aandeel daarin laptop (gelijk aan ongeveer 13,1 procent).

Het is een beetje vreemd dat AMD hetzelfde soort voordelen heeft in het serversegment van de markt. Het aandeel is zelfs met een paar tienden gedaald ten opzichte van het voorgaande kwartaal, ook al is het gestegen met 1,9 procentpunten ten opzichte van vorig jaar. Het lijdt geen twijfel dat AMD meer winst zou willen zien in dat specifieke marktsegment.

Een deel van het bovengenoemde afnemende cijfer zou als een ongevoelig element in de chipmarkt kunnen dienen EPYC a 7 nanometers. AMD staat in feite op het punt om Zen-processors van 7nm te lanceren (dwz de zogenaamde Zen 2), beide op de pc-markt desktop (met de serie Ryzen 3000) dan daarin server (met de Epyc Rome).

Het verhaal, buiten de cijfers, is dat AMD zijn echte Gordiaanse knoop heeft gevonden met Zen-microarchitectuur. Het lijkt ook te profiteren van de strijd met Intel voor wat betreft de 10nm-CPU's, gepland voor de volgende maand, te beginnen met de mobiele processors (Ice Lake). Ondertussen altijd een Juni, AMD van zijn kant, zou het zijn line-up van moeten aankondigen 7nm in dat van de volgende Computex. De eeuwige strijd tussen Amd en Intel is niet uitgesloten.