Er zijn videogames die een verhaal vertellen met uren en uren aan beeldmateriaal, anderen die de plot verbergen in keuzes die op het juiste moment gemaakt moeten worden, en dus de verschillende evenementen met elkaar verbinden, dan is er Brothers: A Tale of Two Sons, wat een sprookje vertelt door simpelweg ons te laten spelen.

De Indie-game ontwikkeld door Starbreeze Studios en geregisseerd door de Zweedse regisseur Josef Fares slaagt erin om in de paar uur die nodig zijn om de credits te zien, de speler volledig te overweldigen, en doet dit zonder de dingen te forceren, zonder de tijd te geven aan degenen achter het scherm om de controller neer te leggen om van een film te genieten, omdat hetzelfde spel de film is. Een film die bestaat uit echte gameplay windt ons op van begin tot eind.

Misschien begrijpt hij ons niet, maar hij maakt zichzelf heel nuttig.

Brothers: A Tale of Two Sons vertelt het verhaal van twee moederloze weesbroers, de jongere (echte protagonist) en de oudste, die een reis moeten beginnen op zoek naar een wonderbaarlijk medicijn om een ​​levensbedreigende ziekte te genezen vader. Dus laten we thuis beginnen om erachter te komen prachtige landen: in eerste instantie lijkt alles normaal, met heuvels, vlaktes, fauna en flora typisch voor een noordelijk landschap. Maar we gaan verder met de reis, maar we beseffen dat we er zijn een echt sprookje, van de eerste ontmoeting met een Ork tot mystieke verschijningen, met mythologische wezens die ons doen dromen.

In dit puzzelavontuur we zijn beide broers tegelijkertijd en het bedieningssysteem is even eenvoudig als bijzonder: de "linkerkant" van onze controller - analoog en trigger - beweegt en staat de verschillende acties toe (voorwerpen verzamelen, hendels bedienen, klimmen, enz.) naar de oudere broer, terwijl de analoge en de juiste trigger is opgedragen aan de jongere broer. Slechts twee knoppen per jongen, maar beide kunnen controleren met de analogen is niet gemakkelijk, vooral in sommige sessies waar je een goede coördinatie tussen je hersenen en je hersenen moet hebben om de dood te voorkomen.

In elk geval is de moeilijkheid van Brothers: A Tale of Two Sons altijd laag en, tenzij fouten als gevolg van enige onnauwkeurigheid in het besturingssysteem, het invullen van het verhaal is echt betaalbaar voor iedereen. Dit is absoluut niet slecht, gezien het feit dat het doel van de ontwikkelaars was om laat ons een verhaal beleven, laten we ons inleven in de twee jongens. Persoonlijk denk ik dat ze daar heel goed in zijn geslaagd.

Waar de kracht van de oudere broer niet aankomt, komt de behendigheid van het kind aan.

Het verhaal wordt verteld en de karakters die we ontmoeten, samen met de protagonisten zelf, spreken met een verzonnen taal en er zijn geen ondertitels: het lijkt daarom onmogelijk om te begrijpen waar we het over hebben tijdens het avontuur, maar toch de gezichtsuitdrukkingen, de manier van bewegen en de tonaliteit van de stem kunnen ze de personages perfect karakteriseren, waardoor ze zich veel dichterbij voelen dan in feite twee digitale karakters van een videogame zijn.

Vanaf de eerste minuten, door het uitvoeren van bepaalde acties en interactie met de objecten en personages die we ontmoeten, begrijpen we dat het karakter van de twee broers: de meest vrolijke, dromerige minderjarige, de meest verlegen, reflecterende en verantwoordelijke majoor. Verantwoordelijkheid, het hart van dit avontuur. Gedurende het spel voel je je zo emotioneel geraakt door bepaalde gebeurtenissen, die vooral voor de jongste van de broers gebeuren, zodat een gevoel van bescherming ons aanvalt voor alle ongeveer drie uur speeltijd. Er zijn inderdaad momenten waarop het kleine broertje in moeilijkheden komt en het onze taak is om hem in veiligheid te brengen zoals alleen een ouder of oudere broer kan doen.

Er zullen ook nogal gruwelijke momenten zijn.

Het kleine echter, zoals de echte hoofdpersoon van het spel al zei, is nooit een bal en ketting: de verschillende puzzels zijn ontworpen om te worden voltooid dankzij de samenwerking van de twee broers, gebruikmakend van de capaciteiten van beide. Daarom, als de ouderling kan rekenen op kracht, zijn lengte en vermogen om te zwemmen, wordt de minderjarige nuttig met zijn lichtheid en de mogelijkheid om tussen de tralies van cellen en scheuren van muren door te gaan.

Van situaties bij Brothers: A Tale of Two Sons zijn er veel, van de meest "realistisch" tot de meest fantastische, maar wat alles verenigt is een technische sector zo eenvoudig, met veelhoekige modellen zeker niet erg uitgebreid, maar in detail behandeld en met een kunstontwerp dat het hart raakt. Deze emoties zijn toegewijd aan de schoten en zoomlenzen die de regisseur ad hoc heeft bestudeerd: hoewel het spel zeer geleid is, met een nep "open wereld" gevormd door vooraf ingestelde paden, wordt tijdens de reis de horizon die ons ons doel laat zien vaak ingelijst , evenals bezochte gebieden een paar minuten ervoor en dat geeft ons het echte gevoel van vooruitgang, reizen, het bereiken van het doel en het verlaten van het verleden.

Iets zegt me dat we naar die toren moeten gaan en er dan op moeten klimmen.

Naast een reis in de ware zin van het woord, is Brothers: A Tale of Two Sons eigenlijk ook een innerlijke pad voor de jongere broer dat, gezien de gebeurtenissen die plaatsvinden tijdens het avontuur, hij veel volwassener wordt als hij thuiskomt bij zijn zieke vader, met capaciteiten die aanvankelijk toebehoorden aan zijn oudere broer.

Helaas kan ik niet al te open praten omdat ik het risico zou wagen om spoilers te maken, zij het kleine, die een ervaring bijna uitsluitend van emoties zouden verpesten en, geloof me, in de laatste vijf minuten van de game als je echt veel probeert. Maar het is de hele reis die leidt tot het ervaren van bepaalde sensaties, tot ontroering, tot lachen om bepaalde situaties: als je net de video van de laatste vijf minuten van het spel hebt geplaatst, zou je begrijpen wat er is gebeurd, maar je zou niet ervaren wat je voelt door beide broers voor het hele avontuur te beheersen, waarbij de majoor het kind beschermt maar tegelijkertijd kracht vindt doorgaan met dank aan zijn broer, zich sterk op hem maken.

De liefde van een broeder in een prachtige scène.

Brothers: A Tale of Two Sons het heeft zeker gebreken, waaronder een aanstekelijke soundtrack maar soms te aanwezig, alsof je een moment wilt benadrukken dat genoeg genoeg is om alleen maar te zwijgen, evenals een heel lage moeilijkheidsgraad. Maar als het spel wordt genomen zoals het is, dat is het een ervaring om te leven, dan zullen Starbreeze en Josef Fares direct in je hart binnenkomen een sprookje van een videogame vol emoties.