Ik ben nog nooit fan van jongens of kinderen geweest als hoofdrolspeler in videogames, omdat ze me de indruk wekken dat ze een soort poppen hebben die vol ogen zitten, met als doel lege containers te gebruiken om de speler empathie. Echter, voor Amicia en Hugo, de co-ster van Een plaagverhaal: onschuld, Ik zou uitzonderingen kunnen maken.

In de titel dragen we de kleding van Amicia, Hugo's oudere zus, beide kinderen van een adellijke familie in het achterland van Frankrijk. Anders dan verwacht, heeft de zuster een bijna non-existente relatie met hem, aangezien de jonge jongen ziek is en om deze reden wordt bewaakt en beheerd door zijn moeder, een alchemist op zoek naar een remedie om zijn kwalen te genezen. Helaas voor hen wordt het huis waar ze verblijven plotseling aangevallen door de Inquisitie, die om een ​​of andere mysterieuze reden op zoek is naar de kleine Hugo. Maar de bedreigingen lijken daar niet te stoppen: we bevinden ons in de historische periode van de Honderdjarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland, het jonge stel broers ziet zich geconfronteerd met een andere (en gevaarlijkere) dreiging: de pest die door muizen wordt gedragen. Wat beschreven is, is de intrige die A Plague Tale: Innocence ons introduceert, een videogame van een derde persoon die erin zit bevat puzzels, stealth-fases, incidentele gevechten en ... ratten. Veel ratten.

Gezien zijn meestal stealth aard, legt A Plague Tale: Innocence constant emotionele druk op vele delen van de titel, en we kunnen zien hoe het verhaal de motivaties en groei van deze twee broers evolueert. Amiciais bijvoorbeeld een meisje met geweldige technische vaardigheden en defensieve vaardigheden (zijn belangrijkste wapen is een katapult) maar vanwege zijn nobele oorsprong heeft het moeite om de buitenwereld te benaderen. Voor Hugo is, in tegenstelling tot zijn zus, alles wat hem omringt, hoewel verontrust door dramatische gebeurtenissen, een noviteit, en zijn ontdekking vertegenwoordigt daarom de onschuld die de titel van het spel is.

Zoals te zien is in de historische context en duidelijk in de getoonde game-trailers, vormen de Rats de grootste bedreiging. Een ziedende zee van piepende muizen met rode ogen, die alles opeten dat van vlees is gemaakt en waarmee ze, eenmaal binnen handbereik, onvermijdelijk contact proberen te maken. De kunstmatige intelligentie van ratten is echt indrukwekkend: hun kleine lichamen vallen en klimmen boven elkaar, op een of andere manier onafhankelijk bewegend, maar ook alsof ze één eenheid waren. Het geluid dat ze maken is schril, intens en zeker vreselijk. Het enige tegengif om jezelf te redden van deze voorziening is licht, gemaakt door fakkels die op intelligente wijze worden gedistribueerd in sommige specifieke punten van de kaart.

Zoals hierboven vermeld, presenteert A Plague Tale: Innocence een geweldig Stealth-karakter met enkele actiestappen. Amicia kan ook controleren Hugo, vasthouden bij de hand of hem bepaalde bevelen geven (zoals stilstaan ​​op een bepaald punt of doorgaan naar bepaalde plaatsen waar we ons niet kunnen wagen) die de speler helpen om door de geschiedenis te gaan. Veel van de stealthfases bestaan ​​uit het verbergen op bepaalde punten op de kaart, het omzeilen van bedreigingen van soldaten of het gebruik van objecten die kunnen dienen als omleidingen om aan bepaalde gevaren te ontsnappen. Sommige routes hebben slechts één oplossing, maar door het hele spel heen zijn er veel gebieden met verschillende oplossingen die tot verschillende paden leiden. Amiciabovendien, als een uitstekende sluipschutter, hanteert hij een slinger die fundamenteel is om in sommige omstandigheden in de geschiedenis vooruit te gaan en kan ingrediënten van over de hele wereld verzamelen om alchemistische objecten te maken. Veel hiervan leiden tot de uitvinding van sommige ongepubliceerde wapens: zoals een stinkende granaat die in staat is om ratten af ​​te leiden door ze in een bepaalde richting te sturen, of chemische bommen die vijandige soldaten kunnen dwingen hun helmen te verwijderen. Onze beste bondgenoot in geval van problemen is de eenvoudige katapult die is uitgerust met stenen. De stenen kunnen in feite een gemakkelijk hulpmiddel zijn om de soldaten zonder al te veel problemen te elimineren, maar de laatste moet zonder helm zijn om een ​​positief resultaat te hebben. Verder kan het gebruik van de katapult geluid maken en de aandacht op ons vestigen.

De enige zorg die ik vond, ondanks het avontuur presenteert interessante en zeer volwassen thema's, betreft de moeilijkheid: we hebben vaak te maken met situaties die op de lange termijn repetitief lijken en lijken op bijna uitgebreide tutorials. De mogelijkheid om alchemistische objecten en het gemak waarmee materialen worden gevonden (altijd tamelijk overvloedig) rond de kaart te maken, verwoesten die lijn van angst en spanning die de ontwikkelaars wilden doneren enigszins. Jammer. Niet alle kwaad komt echter in het gedrang: de aandacht van de speler levend houden, naast de geschiedenis, is het voortdurend zoeken in onze spelsessies naar alternatieve methoden om te ontsnappen aan bedreigingen door het gebruik van materialen.

Over het technische oogpunt gesproken, de code die we hebben getest voor A Plague Tale: Innocence PlayStation 4 heeft nooit ernstige problemen met frame rate-stabiliteit opgeleverd, waardoor het bijzonder plezierig is als game-ervaring. Let ook op de soundtrack, geschreven door de componist Olivier Deriviere, perfect in staat om te entertainen.

Tot slot Een plaagverhaal: onschuld, de titel van de jongens van Asobo Studio, slaagt erin het verhaal te vertellen van een realistisch verhaal dat zelfs de speler met het slechtste hart van steen kan opwinden, dankzij een uitstekend werk gedaan vanuit het verhalende gezichtspunt. Helaas, vanuit het oogpunt van duurzaamheid, omdat het in slechts 12 uur mogelijk is om het werk af te maken.

Reacties

antwoorden