De E3 2019 is nu achter de rug. Zoals elk jaar hebben de verschillende conferenties ons een min of meer duidelijk idee gegeven van wat ons de komende maanden te wachten staat in de wereld van videogames. Hoewel we uitgebreid kunnen praten over de beste beursconferentie, denk ik dat er weinig twijfel is over het meest memorabele en verrassende moment. Het uiterlijk van Keanu Reeves aan het einde van de filmtrailer van Cyberpunk 2077, evenals zijn aankomst op de conferentie Microsoft, heeft niet alleen de aandacht getrokken van gamers, maar ook van mensen buiten deze sector door het netwerk op te blazen. En het kan niet anders zijn. Aan de andere kant hebben we het over een van de meest gelanceerde en gewaardeerde acteurs van de afgelopen jaren, dankzij de hernieuwde opkomst met de sage van John Wick. En laten we eerlijk zijn, zelfs een van de meest geliefde als een mens, vanwege zijn beroemde vriendelijkheid, beschikbaarheid en vrijgevigheid. Niet verrassend, terwijl Reeves van plan was om de setting van te beschrijven Cyberpunk 2077, het noemen "Adembenemend", een jongen kon zichzelf niet bedwingen en lanceerde een echte en spontane "Je bent adembenemend!", het veroveren van de harten van alle aanwezigen, inclusief die van Reeves zelf die het compliment retourneerde. zelfs CD Projekt Red deze uiting van genegenheid waardeerde om de jongen een Collector's Edition van het spel aan te bieden als een geschenk, geweigerd ten gunste van een charitatieve activiteit.

Cyberpunk 2077 - Keanu Reeves

Deze prachtige reeks evenementen zou nooit zijn gebeurd als Keanu Reeves aan het einde van die trailer en op het podium in Los Angeles niet was verschenen. Als er in de plaats daarvan een ander personage was geweest en als de releasedatum was aangekondigd door een lid van het team CD Projekt Red, vandaag zouden we over alles praten, of misschien niets. In de videogame-industrie, Cyberpunk 2077 het werd door iedereen al gezien als een van de meest verwachte titels ooit, die de concepten van open wereld en rollenspel radicaal zou kunnen veranderen. Maar voor een extern of onervaren oog, Cyberpunk 2077 het was zelfs niet op afstand bekend. In plaats daarvan lijkt het nu iets om in de gaten te houden, omdat er binnenin een bekende acteur is, bekend bij iedereen vanwege zijn bemiddelende diepgang en vanwege zijn artistieke acteervaardigheden. En hier is het zijn loutere aanwezigheid volstaat om het kaliber van de titel verder te verheffen, door het in de ogen van de culturele massa te plaatsen, niet alleen als een entertainmentproduct, maar als een artistiek product.
En dit werd ook begrepen door David Cage vele jaren geleden, toen hij schreef in zijn Verder dan twee zielen twee andere wereldberoemde acteurs zoals Ellen Page en Willem Dafoe. Hij begreep het Activision, waarin hij invoegde Call Of Duty: Oneindige Oorlogvoering Britse acteur Kit Harington. Hideo Kojima begreep dat voor zijn nieuwe Death Stranding hij slaagde erin om niet alleen een cast van Hollywood-blockbuster-acteurs om zich heen te trekken, maar zelfs een Oscar-winnende regisseur zoals Guillermo Del Toro. Hij begreep het Ubisoft, die altijd over E3 sprak Ghost Recon Breakpoint via de acteur Jon Bernthal, aanwezig in het spel. En altijd heeft Ubisoft samengewerkt met het productiebedrijf van acteur en regisseur Joseph Gordon-Levitt voor het maken van Beyond Good And Evil 2.

Beyond: Two Souls - Ellen Page en Willem Dafoe

Kortom, Keanu Reeves is gewoon een stukje van een puzzel die al enkele jaren is samengesteld. Een puzzel met een stille constructie waarvan weinigen het gemerkt hebben. Een puzzel die streeft naar bouw een nieuw aura rond het videogamemedium en legitimeer het op een definitieve en onbetwistbare manier als een kunstvorm in alle opzichten. Natuurlijk hebben wij de dagelijkse gebruikers van de producten van deze branche dit concept al lang geconsolideerd. Maar hetzelfde geldt niet voor de mis, voor diegene die het videogame met een extern oog bekijkt, het beoordeelt als een tijdverdrijf of, op zijn best, als een vorm van entertainment.
In de afgelopen jaren heeft het videogame hetzelfde fenomeen ervaren als dat van cinema in het midden van de twintigste eeuw. In zijn vroege jaren werd cinema als een aantrekkelijk verschijnsel beschouwd, tot het punt dat we de films van het begin van de '900 als "Bioscoop van attracties". Met de periode van de grote studio's werd het economische potentieel voor iedereen duidelijk, tot het punt dat het zichzelf vestigde als het meest winstgevende bedrijf van de eeuw. En precies halverwege de twintigste eeuw ontstond de auteurscinema: films gemaakt door mensen die als enig doel hadden om winst te maken, maar om iets aan de kijker te communiceren. In die periode werd cinema niet alleen erkend als financieel product, maar ook als artistiek product.

Call Of Duty: Infinite Warfare - Kit Harington

Is het niet hetzelfde als met de videogame? Aan het begin van een eenvoudig entertainmentfenomeen, om het vervolgens een van de meest lucratieve markten ter wereld te bieden, tot de laatste paar jaar waarin het begint zich volledig bewust te worden van zijn werkelijke artistieke waarde. Een waarde die al gedeeltelijk in de industrie is verwerkt, maar die nog steeds wortel moet schieten. En hier is het om dit doel te bereiken, komt de hulp van de oudere broer, de bioscoop. Het medium dat hetzelfde pad volgde, dat nu wereldwijd wordt erkend en gevestigd. Dankzij de aanwezigheid van zijn tolken bereikt het videogame de oren van degenen die nog nooit een joypad hebben opgepikt en aandacht en nieuwsgierigheid hebben getrokken. De aanwezigheid van beroemde acteurs trekt het publiek aan en is niet alleen een marketingbeweging, maar ook een culturele verheffing van het product. "Als een acteur als Mads Mikkelsen aanwezig is en in dat spel speelt, dan moet het iets moois en interessants zijn". Het kan als een heel triviale en simplistische gedachte worden beschouwd, maar het is een eerste stap om een ​​extern publiek aan te trekken en op te voeden waarvan hij zonder hem nooit zou hebben gehoord Death Stranding. Zijn aanwezigheid is genoeg om duidelijk te maken dat als hij daar is, hij geen videogame is zoals alle andere, maar iets meer.

Death Stranding - Mads Mikkelsen

Ik wil een punt verduidelijken dat ik niet graag verkeerd begrepen wil worden door degenen die deze regels lezen. De artistieke verhevenheid van videogames doet zich niet alleen voor als ze verwijzen naar het geëngageerde verhaal van de films en deze imiteren. Net zoals alle films in elk genre als kunst worden beschouwd, dus niet alleen in de auteursfilm, maar ook in de actiefilm, dus probeert zelfs de videogame dit concept over te brengen. Als we het geval van Kit Harington en Jon Bernthal analyseren, merken we dat de twee hebben deelgenomen aan twee videogamefranchises die niet als eerste doel hebben om een ​​diepzinnige boodschap over te brengen, en het zijn geen spellen die de kern van hun wezen baseren op een narratieve component . Evenzo nam Keanu Reeves deel aan een adrenaline-gevulde saga zoals die van John Wick, maar toch zou niemand ooit zijn artistieke waarde als acteur durven ontkennen. Dit komt omdat er zijn verschillende soorten kunstvormen, bedoeld voor verschillende soorten publiek. Ik ben blij dat de acteurs deelnemen aan allround videogameproducties, en niet alleen aan degenen die meer worden gekenmerkt door verhalen als Verder dan twee zielen e Death Stranding. Er is al het besef dat de videogame een kunst is als geheel en niet alleen in een bepaald type product.
Het videogame mag echter niet in de val lopen van imitatie. Ik geloof dat het proberen om cinema te evenaren niet het juiste pad is om te volgen. Het moet eerder proberen het te laten evolueren dankzij iets dat het nooit kan hebben, namelijk interactiviteit. Het enthousiasme voor de aanwezigheid van deze belangrijke figuren in ons medium is te danken aan het feit dat ze met hen kunnen communiceren, een grotere betrokkenheid creëren met betrekking tot dat wat iemand niet herkenbaar zou maken, iemand die geen vast gezicht heeft in de collectieve verbeelding. Tussen het vechten met een soldaat en het aangaan van een gevecht met de acteur van The Punisher er is een zeker verschil. Bovendien laten de oneindige mogelijkheden van het videogame toe om de stilistische technieken van cinema op volledig innovatieve manieren te exploiteren, waardoor het potentieel voor onontgonnen horizonten wordt vergroot. De hoofdrolspelers zijn en proberen controle te krijgen over wat we zien, iets dat cinema nooit kan waarmaken.
Interactie en evolutie, geen imitatie.

Ghost Recon Breakpoint - Jon Bernthal

De afgelopen jaren hebben ons duidelijk laten zien dat de videogame zich in alle opzichten wil profileren als een kunstvorm voor het grote publiek. Samenwerkingen met grote spelers kunnen alleen helpen dit doel te bereiken, dus ik ben ervan overtuigd dat we ze moeten accepteren en aanmoedigen. De voordelen die ze met zich meebrengen, zijn veel beter dan de schade en helpen ons om meer bewust te worden van hoe deze industrie de externe perceptie ervan probeert te veranderen. Als de 20ste eeuw de eeuw van de cinema was, geloof ik er heilig in dat de 21e eeuw de eeuw van het videogame zal worden, als het in staat is om de concepten, kanonnen en stilistische kenmerken van zijn grote broer te evolueren. De weg is getraceerd, het enige dat overblijft is om het te volgen.