Deze serie artikelen heeft tegelijkertijd twee doelen: educatief en commercieel. Ze zullen proberen zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat de verschillende pc-componenten zijn en zullen u tegelijkertijd helpen bij het kiezen van de beste componenten voor uw doeleinden.

DEFINITIESKleine monitor

Om je computer te kunnen gebruiken, heb je een extern apparaat nodig dat afbeeldingen kan tonen die we kunnen interpreteren en manipuleren. De consoles zijn ontworpen om te worden aangesloten op tv's en zijn gekalibreerd om de technologieën die ze in de woonkamer brengen optimaal te benutten. Pc's zijn per definitie flexibel en hun kijkpartner is de monitor. Tegenwoordig zijn er veel monitors gebouwd met de meest uiteenlopende technologieën, omdat elk van deze monitors een ander doel heeft. Vandaag zullen we proberen de terminologie van het veld te verduidelijken.

LCD-scherm: Afkorting die Liquid Crystal Display betekent. Dit identificeert de hele reeks panelen, voor tv en monitor, die de eigenschap van vloeibare kristallen gebruikt om het licht dat in hun matrix passeert te veranderen. De technologieën waarmee de LCD-panelen worden gemaakt zijn talrijk, de belangrijkste worden hieronder uitgelegd:

TN: Dit symbool geeft de panelen met Twisted Nematic-technologie aan. Dit is de oudste technologie die nog op de markt is. Het blijft aanwezig omdat het voordelen heeft. Economisch gezien zijn ze meestal de goedkoopste, maar hun echte kracht ligt in hun reactievermogen. Ze hebben responstijden die 1ms kunnen zijn en zeer hoge vernieuwingssnelheden kunnen bereiken. Dit zijn ongetwijfeld voordelen als je op een competitieve shooter speelt. Helaas bieden TN-panelen een lagere kleurkwaliteit dan de modernere technologieën, naast slechtere kijkhoeken. Ze ondersteunen HDR niet om te zeggen. Dus ze zijn minder geschikt als werkmonitors en meer gamen op 360 °.

IPS: IPS exploiteert een andere uitlijning van vloeibare kristallen om opmerkelijke verbeteringen in de kleurkwaliteit en kijkhoeken te bereiken. Het zijn uitstekende panelen voor werk en allround gamen.

VA: De VA-panelen hebben hun eigen verticaal uitgelijnde kristallen. Ze worden vaak gedefinieerd als een "middenweg" tussen de IPS-panelen en de TN. Dit komt omdat ze uitvoeringen vergelijkbaar met die van de TN kunnen bereiken, met 1ms-respons en 144hz-update, waarbij een kleurkwaliteit wordt gehandhaafd die vergelijkbaar is met die van IPS. Ze hebben het beste zwart-witcontrast van de groep, maar ze hebben de laagste reactietijden, waardoor ze het minst geschikt zijn voor concurrerend gamen.

OLED: OLED-technologie verschilt van die van LCD's en komt veel voor in tv-schermen, terwijl pc's nog niet hun weg hebben gevonden. Ondanks dat het een technologie is die extreem dunne panelen en verbluffende kleurweergave biedt, heeft het een aanzienlijk defect: het gevaar van inbranden. Elk paneel, inclusief LCD's, kan aan dit defect lijden. Als een statische afbeelding lange tijd wordt weergegeven, blijft deze op de monitor gedrukt. Als u dit voor televisie gebruikt, wordt dit defect geminimaliseerd; denk aan je pc-bureaublad, bijna voor altijd aanwezig. Dit is een van de redenen waarom OLED-monitors in de praktijk niet bestaan. Maar niets weerhoudt je ervan om een ​​pc op je superTV aan te sluiten om ervan te genieten terwijl je speelt!

PWM: Pulsbreedtemodulatie is een techniek die in de wereld van monitoren wordt gebruikt om de helderheid aan te passen. Wanneer de helderheid lager is dan 99%, zal de digitale controller die spanning naar het paneel stuurt, in een aan-uit-toestand gaan werken, om de daadwerkelijke helderheid van de monitor te verminderen. Bij lage helderheid, als de controller een aan-uit frequentie heeft die te laag is, kunnen sommige mensen oogproblemen, misselijkheid, vermoeidheid hebben. Dit probleem doet zich vaak niet voor op monitoren met een vast scherm, maar op laptops, die op verschillende helderheidsniveaus worden gebruikt, afhankelijk van de omgeving en de resterende batterij. Als u fysieke problemen hebt bij een lage helderheid, moet u er rekening mee houden dat ze te wijten zijn aan PWM met te lang schakelen.

Resolutie: De resolutie van de monitor geeft het aantal minimale kleureenheden aan dat door de monitor kan worden geregeld. De resolutie wordt meestal aangegeven door het aantal pixels horizontaal maal het aantal pixels verticaal. Vaak worden in de algemene conventie alleen de verticale aangegeven, ervan uitgaande dat de rest wordt berekend volgens de gemeenschappelijke aspectverhouding. Hoe hoger de resolutie van een monitor, hoe gedetailleerder het beeld zal zijn. Tegelijkertijd is er meer grafische kracht nodig om de hogere resolutie te verwerken. De meest voorkomende bezuinigingen, in 16: 9, zijn 1920 × 1080 (FullHD), 2560 × 1440 (QHD) en 3840 × 2160 (4k).

Aspect Ratio: De beeldverhouding van een display geeft de verhouding tussen de breedte en de hoogte aan. Een 16: 9-display heeft een aantal horizontale pixels in verhouding tot de verticale pixels precies zoals 16 in verhouding staat tot 9. Verschillende vormfactoren zijn meer geschikt voor bepaalde inhoud. De gebruikelijke vormfactor van 2008 tot vandaag is precies de 16: 9. In het verleden was het de 4: 3. Nu breidt 21: 9 zich uit. Sommige moderne laptops bieden monitors in 3: 2.

RGB-kleurveld: De RGB-kleurruimte geeft de reeks kleuren weer die kan worden verkregen door de kleuren rood, blauw en groen op een additieve manier te combineren. Er zijn twee RGB-kleurvelden die standaard als standaard worden gebruikt: de SRGB en de Adobe RGB, waarbij de tweede een veel breder gamma (reeks kleuren) heeft dan de eerste.
Wanneer een monitor wordt beschreven als "die 90% van de sRGB-ruimte en 70% van de Adobe-ruimte beslaat", betekent dit dat hij die hoeveelheid kleurvariatie op zijn monitor kan reproduceren. Dit is een functie die erg belangrijk is als u professioneel met grafische afbeeldingen moet werken.

HDR: Deze afkorting geeft het hoge dynamische bereik aan of de mogelijkheid om kleuren weer te geven in een groter intensiteitsbereik dan het standaardbereik. Om de HDR zo goed mogelijk uit te voeren, moet een monitor een paneel hebben met individuele pixels waarmee 10-kleureninformatiebits kunnen worden overgebracht en met een piekhelderheid van 1000cd / m ^ 2. Op dit moment ontbreken deze functies vaak op monitoren, terwijl ze meer acceptatie vinden op tv's en veel monitoren met HDR-ondersteuning bieden eigenlijk 'halverwege' ondersteuning, zonder te overwegen dat zelfs games deze functie moeten ondersteunen.

"Visuele dichtheid": Wat echt van belang is in de perceptie van de kwaliteit van een afbeelding, is niet de resolutie van het scherm. Of de grootte van de diagonaal. Of de visuele afstand. Maar alle drie deze dingen samen. Ze werken samen om de dichtheid van informatie te bepalen die naar onze ogen komt. Om deze reden, zelfs op een 4K-monitor, kunt u grafische onvolkomenheden opmerken. Deze pagina van Nvidia stelt ons in staat om dit verschijnsel van visuele dichtheid te realiseren.

Reactietijd: De responstijd van een monitor geeft aan hoe lang, in milliseconden, de pixels gebruiken om van kleur te veranderen. De vaak aangegeven waarde is de waarde die de GtG-overgang aangeeft, die grijs naar grijs is. Deze waarde is uitermate ideaal omdat deze een extreem korte route berekent. In de realiteit zal de responstijd van een monitor nooit degene zijn die geadverteerd wordt door het moederbedrijf, maar deze zal hoger zijn. Eén monitor met 1ms GtG zal echter over het algemeen sneller zijn dan een andere met 4ms GTG.

Frequentie bijwerken: De verversingsfrequentie wordt gemeten in Hertz (Hz) en geeft aan hoe vaak per seconde de monitor wordt bijgewerkt met nieuwe informatie. Deze functie is het meest indicatief voor de vloeiendheid van het beeld en de respons op uw invoer tijdens het spelen. In een 60hz-monitor blijft elke afbeelding op het scherm voor 16.6ms. In een 144hz-monitor, alleen voor 6,9ms. Wees voorzichtig, omdat de refreshrate niet hetzelfde is als de framerate. De framerate wordt gegenereerd door uw grafische kaart, terwijl de hz op de monitor staan ​​en zijn gefixeerd. In het ideale geval, om artefacten en / of afbeeldingen te vermijden die niet erg vloeiend zijn, moet uw configuratie een aantal fps garanderen dat gelijk is aan de monitorfrequentie, niet meer of minder.

Ghosting: Neem de twee bovenstaande definities. Wanneer de reactietijd van hun vloeibare kristallen niet snel genoeg is om volledig te worden gewijzigd wanneer de nieuwe afbeelding in het updatevenster arriveert, worden de vorige en volgende afbeelding samengevoegd, waardoor een wake- of ghosting-effect wordt gecreëerd. Om dit te voorkomen, hebt u monitoren nodig met echte reactietijden die veel sneller zijn dan vernieuwingspercentages.

Variabele update-frequentie: De technische limiet van de monitor is hoe de vernieuwingsfrequentie wordt vastgesteld, terwijl de framerate van een game erg variabel is. Om dit probleem op te lossen, zijn verschillende oplossingen geïmplementeerd om de twee werelden te synchroniseren, maar de vertraging tussen invoer en reactie op het scherm te vergroten. Er werd daarom een ​​oplossing gevonden: technologie VRR. Een display uitgerust met deze technologie is in staat om, binnen een vooraf bepaald bereik, de verversingssnelheid aan te passen aan de framerate gegenereerd door de grafische kaart. Dit zorgt voor een altijd optimale ervaring. Deze functie is op verschillende manieren geïmplementeerd:

FreeSync: Freesync is een adaptieve technologie die is ontwikkeld door AMD en vervolgens officieel is goedgekeurd door de VESA-associatie, die de standaarden voor videotechnologieën bepaalt in de specificaties van de DisplayPort 1.2a-verbinding en later HDMI. Deze technologie wordt ondersteund door AMD-videokaarten en de nieuwste generatie Nvidia-kaarten, zelfs als ze zich in de compatibiliteitsmodus bevinden en artefacten presenteren. De eerste generatie Freesync heeft beperkte reeksen en niet echt uitstekende prestaties. De Freesync 2 verwijdert alle defecten van de eerste implementatie en ondersteunt ook HDR.

G-sync: G-Sync is de eigen Nvidia-technologie van VRR. Dit maakt gebruik van een hardwaremodule die in de monitoren is geplaatst, wat leidt tot een aanzienlijke kostenstijging.

De markt

Zoals bij elke elektronische markt, zijn de fabrikanten van basiscomponenten relatief weinig, terwijl er veel assemblers zijn. Onder de meest gevestigde fabrikanten zijn er bijvoorbeeld Samsung en LG. Ondanks het feit dat er maar weinig producenten zijn, varieert de kwaliteit van de panelen zo veel dat het producten op een zeer grote prijsschaal mogelijk maakt. Terecht produceren fabrikanten als Samsung en LG, die thuis alles doen, over het algemeen uitstekende producten, maar de meest bekende klusjesmannenmerken, zoals Asus, Acer, Dell en HP, hebben opmerkelijke productlijnen.

Hoe te kiezen

"Een monitor is voor altijd". In werkelijkheid is het niet echt waar, maar ik ben van het idee dat het misschien het onderdeel is dat langzamer ouder wordt dan de hele machine. De monitor is erg gevoelig voor het budget. Vooral omdat er geen echt middenbereik lijkt te zijn. Als je genoegen neemt met de basis, slechts een 100 €. Zoekend naar iets fatsoenlijks, verlaten ze minstens 400 € alsof er niets gebeurd was.

Als je een competitieve speler bent op titels als Counter Strike, Rainbow Six, Fortnite, Overwatch en vergelijkbare games, moet je streven naar monitoren die uitstekende reactietijden en hoge verversingspercentages bieden om inputachterstand te minimaliseren. Overweeg echter dat het echte verschil van een dergelijke opzet kan worden gewaardeerd door het volledig toe te wijzen aan hoge niveaus. Bovendien worden de kosten van de pc veeleisend, omdat niet alleen een krachtige GPU vereist is om hoge framerates te behouden, maar ook een CPU die deze op een bepaalde manier kan dwingen.

Als je in plaats daarvan een beetje speelt, zal je portemonnee dankbaarder zijn, omdat de keuze breder is. Beginnend met Full HD IPS-monitoren om goede kleuren en meer dan waardige prestaties te hebben, eindigend met monitoren die hogere resoluties combineren met hoge verversingssnelheden en VRR-technologieën. Het nemen van een monitor die niet volledig kan worden benut, is jammer, maar het kan ook worden gezien als een "langetermijninvestering" die 1-2-upgrades op de pc in de loop van de tijd kan absorberen.

Advies voor aankopen

Economische monitor

[amazon_link asins=’B0732RBR3J,B01DMDKZTC,1097459578′ template=’ProductCarousel’ store=’parlidivide0e-21′ marketplace=’IT’ link_id=’aa5c00e5-0888-4b84-825e-bf8961051955′]

Als je weinig wilt uitgeven, kun je functionele dingen verwachten. Hoge reactietijden, lage frequenties en resoluties bij Full HD. De HP is een 22 "IPS, de Samsung en 24" VA gebogen, en de Acer een andere IPS. Het zijn uitstekende producten als u op zoek bent naar iets dat bij een normale pc past. Je kunt hier heel goed in rust spelen. Als de afmetingen van de HP of Acer minimaal lijken, zijn er grotere varianten.

360 Gaming Monitor

[amazon_link asins=’B06VV5Q3F4,B0714BLPK1,B013FOMTV0,B07JP65L76,B07KP34NMJ,B07BZY4Y2W’ template=’ProductCarousel’ store=’parlidivide0e-21′ marketplace=’IT’ link_id=’cf74ce31-85c1-40ab-9c87-164cf8d26105′]

Hierboven vindt u een aantal monitors van verschillende prijs, technologie, resolutie en grootte. Ze variëren van goedkopere panelen in Full HD tot 1440p-panelen in VA-technologie van Samsung of TN van Asus, beide op 144hz. Om u een algemeen idee te geven met goede modellen voor echt generiek gebruik. Het enige wat ze gemeen hebben, is de aanwezigheid van Freesync-technologie en de compatibiliteit met nVidia's G-Sync, zodat ze zich optimaal kunnen aanpassen, zelfs als je ze niet altijd maximaal kunt gebruiken.

Competitieve gamingmonitor

[amazon_link asins=’B01MXTEJ7A,B075CKS1M4′ template=’ProductCarousel’ store=’parlidivide0e-21′ marketplace=’IT’ link_id=’568e82e9-c0b7-456e-a988-3c2930753f67′]

Wil je naar 240hz vliegen? Neem een ​​van deze twee. De aanwezigheid van Freesync / G-sync-varianten maakt het mogelijk om ze functioneel te maken, zelfs als je niet in de buurt van 240fps in games kunt komen.

Productiviteit / Immersivity 21: 9

[amazon_link asins=’B0798QSXMQ,B07FBL6WSC,B01MQT2O5G,B0798R4WZ6′ template=’ProductCarousel’ store=’parlidivide0e-21′ marketplace=’IT’ link_id=’1e899b95-e887-4816-ab63-3d84208300af’]

Met het 21: 9-formaat kunt u van veel dingen genieten. Heb uitgebreide desktops om comfortabel met meerdere vensters te werken. Film zonder zwarte balken. Spellen die de native 21 ondersteunen: 9 zijn buitengewoon meeslepend. Zorg voor voldoende ruimte op uw bureau. Hierboven vindt u modellen van verschillende reeksen en prijzen, waaronder een van AOC-gaming.

Zuinige 4k-monitor

[amazon_link asins=’B01CDYB0QS,B0163JLIWU,B01LZ882YU’ template=’ProductCarousel’ store=’parlidivide0e-21′ marketplace=’IT’ link_id=’c96c4de3-6598-488f-a053-ccbed1606877′]

Goede 4K-panelen. Zoals gewoonlijk probeert de AOC verschillende functies te combineren om het verschil te maken tussen prijs en prestaties. 4K met reacties van Freesync en 1ms? Het is TN. Evenals de Samsung. De LG heeft een uitstekend IPS-scherm en is een van de beste voor de prijs.

Het beste van het beste

[amazon_link asins=’B07BQYC65W’ template=’ProductCarousel’ store=’parlidivide0e-21′ marketplace=’IT’ link_id=’6cdc30fe-36e5-4331-a4ea-e63f3aa711b3′]

4K. IPS. G-Sync. 98Hz met HDR. 120Hz zonder HDR. 144Hz met kleurcompressie (in het spel doet het er weinig toe, maar de teksten zullen vervelender zijn om te lezen). Om een ​​PC te begeleiden gemaakt met echte gevechtscomponenten.