Nee, de titel van dit artikel is geen retorische vraag. Er is echt een videogame genaamd "Paranoia" en het is gewoon briljant.

Maar laten we beginnen met bestellen. Vandaag werden we vriendelijk ontvangen door BigBen Games om dit nieuwe videogamewerk te proberen. De titel is in wezen een strategische RPG-videogame die zich afspeelt in een dystopische toekomst waarin de mensheid slaaf is van een zeer opdringerige technologie die een levensstijl kan opleggen die soms vervreemdend en verontrustend repetitief is. Ondanks dit uitgangspunt heeft de game een grote hoeveelheid komedie die is geïnspireerd door de typisch Engelse zwarte humor en Monty Python-schetsen.

Een korte briefing met het metalen oog

De gamewereld bestaat uit één bevolking die, zoals hierboven vermeld, leeft in een dictatuur gedreven door een enorm metalen oog (wat in sommige opzichten lijkt op dat van Big Brother) in staat beslissen over het lot van hun medeburgers via min of meer brute methoden. Elke persoon draagt ​​kleding van verschillende kleuren die zijn sociale klasse vertegenwoordigt: rood is bijvoorbeeld de laagste en hieruit begint de speler het spel.

Als de strikte regels die door het digitale oog worden opgelegd niet worden nageleefd, begint de speler met een nadeel en krijgt hij vervolgens te maken met enkele specifieke problemen. De kunstmatige intelligentie die de wereld leidt, is blijkbaar echter zeer paranoïde (voortekennomen) omdat het niet in staat is om de grote massa's mensen in de wereld te beheren, en het heeft een speciaal team van probleemoplossers nodig voor de schijnbare moeilijkheden overwinnen.

Het verslaan van vijanden zal speciale tactische aandacht vereisen.

Deze groep bestaat uit vier mensen, elk met unieke vaardigheden, handig voor het oplossen van kleine puzzels en soms vooruitgang in het spel. Soms worden we geconfronteerd met confrontaties met vijanden en daarom is het van essentieel belang om te weten hoe en waar onze personages op de meest juiste punten te plaatsen, gebruikmakend van de tactieken die we liever later kunnen neerschieten.

De interessante kant van het spel ligt in het beslissen in welke kant je wilt zijn: het dictatoriale mechanische oog helpen door de mensheid te veroordelen tot een ellendig leven van ontberingen of bluffen om eeuwige glorie te verkrijgen? Het is de speler die het beslist, mede dankzij enkele ontwerpkeuzes in de mooie dialogen en andere functies die we op dit moment niet kunnen onthullen.

De release van de game staat gepland voor later dit jaar op pc, Xbox One en PlayStation 4.