Onder de voorstellen van The Arcade Crew tijdens gamescom presenteert 2019 zichzelf Jonge zielen, ontwikkeld door 1P2P Studio. Wat op het eerste gezicht opvalt, is de grafische stijl, zeer strak en prachtig met de hand getekend. De actie zelf lijkt vrij canoniek, een rollend actiespel, bijna een vechtspel, waarin we de ene vijand na de andere tegenkomen totdat we de baas aan het einde van het niveau bereiken ... maar er komt niets terug. Er is geen overlappende balk, geen indicator, alleen een dialoog tussen de twee hoofdrolspelers. Dialoog die eindigt wanneer ze zich realiseren dat ze de baas niet kunnen beschadigen. Het was allemaal een flits vooruit.

Met dit verhalende hulpmiddel worden we vervolgens teruggebracht naar het begin van het verhaal, om te begrijpen hoe we op dat punt zijn gekomen. Onze stad, die nu levendig en vol leven lijkt, leek een plek die door de mens was vergeten, afbrokkelend en vol kobolden. De twee jonge broers kenden hun spullen, terwijl ze nu normale tieners zijn, een beetje de monotonie van hun dagen beu.

Het verstrijken van de tijd, dag na dag, is wat onze activiteiten kenmerkt. In de ochtend kies je je eigen kleding en kun je de stad rondgaan, tussen winkels en andere activiteiten. Een normale dagelijkse routine waar we allemaal ervaring mee hebben. Dingen veranderen wanneer we ontdekken dat de ondergrond een portaal voor een andere dimensie verbergt en dat vreedzaam provinciaal leven op zijn zachtst gezegd in gevaar is.

Op het moment dat je de goblin-wereld betreedt, gaat het podium van de dag 's nachts voorbij. In de stad sluiten de winkels en kun je beginnen met het gezicht naar de kerkers. De RpG-elementen van het spel verschijnen dus: naast de uitrusting wordt het van fundamenteel belang om getraind te blijven in de vaardigheden die de afgelopen dagen zijn opgedaan. Naarmate het spel vordert, komen bovendien nieuwe winkels en activiteiten beschikbaar, zowel in de stad als onder de grond. Er zijn ook enkele speciale evenementen die alleen op bepaalde dagen plaatsvinden.

Aan het einde van de dag worden ervaringspunten verzameld en dit geeft de voortgang van het spel aan. Er is geen kerkerlimiet waarmee je tijdens een sessie kunt worden geconfronteerd, maar omdat de moeilijkheid van de kerkers enorm is, wordt het na een tijdje vrijwel onmogelijk om ze te overwinnen, als je niet naar huis gaat om te slapen, te trainen, te winkelen en je nieuwe apparatuur te upgraden.

De gameplay in de kerkers bevestigt wat we in de flits zagen en dat is het ook sterk gericht op coöperatief gebruik. Je kunt ook alleen spelen (met behulp van de CPU of de mogelijkheid om handmatig tussen de twee hoofdrolspelers te wisselen), maar je hebt de indruk iets te missen.

Young Souls verbaast zich hoe een stuk zichzelf tegelijkertijd onthult, waardoor een grote hoeveelheid inhoud achter een bedrieglijk eenvoudige presentatie wordt verborgen. Alles afgemaakt met een elegante richting met zachte lijnen, maar tegelijkertijd rauw en opvallend om op de juiste spanningsbalans te spelen.

De game bevindt zich nog in een intense ontwikkelingsfase, zodat er geen zekerheid bestaat over een releasedatum (zeker niet voor volgend jaar) of over de ondersteunde platforms. De ontwikkelaar sprak zijn bereidheid uit om het op elk platform te krijgen, maar hij wilde niet te ver gaan. Zoals gezien, is de weg echter al heel goed getraceerd en kan er alleen optimisme zijn naar een titel die veel kan verbazen.