De Finnen van Remedy Entertainment ze keren terug naar de scène met een nieuwe productie op hoog niveau. na Quantum Break, is het softwarehuis een samenwerking aangegaan met de Italiaanse distributeurs van 505 Games en heeft bereikt Controle. Na het verlaten van de crossmediale experimenten concentreerde Remedy zich op een meer "klassieke" titel, maar met een hart en een goed gedefinieerde identiteit. Dus geen tv-series om tussen te spelen, zelfs als de films in de game zeker niet ontbreken. Bereid je goed voor, want controle zal je niet sparen en je gaat met ons mee naar de FBC.

De zwevende lichamen houden ons gezelschap tijdens het spel

De game begint met Jesse, de hoofdpersoon en ons alter ego, die aankomt op het hoofdkantoor van de Federal Bureau of Control (FBC), een geheime overheidsorganisatie die zich toelegt op het vastleggen, beheersen en onderzoeken van paranatuurlijke / paranormale objecten en fenomenen en de hoofdomgeving waarin het spel zich ontwikkelt. Het gebouw waar het bureau zich bevindt, genaamd Oudste huis, is duidelijk zichtbaar in New York maar heeft een aantal speciale krachten: als het niet gezien wil worden, merk het dan niet op; het is net als de Tardis, groter dan het eruit ziet, maar slechts een beetje. Het lijkt allemaal vreemd, maar het zal je duidelijker worden door verder te lezen. Het bedrijf is wereldwijd actief met als doel alle mogelijke bovennatuurlijke bedreigingen te ontdekken en in kaart te brengen en voldoende wapens en macht te verkrijgen om deze tegen te gaan of te beheersen. Op papier lijkt het doel voor een goed doel te zijn, maar het is onder rot, zoals in elk goed geheim bureau vol met zichzelf respecterende bureaucratie.

Je ... je maakt me zorgen, weet je?

Eenmaal aangekomen in de kamer van de manager vinden we hem dood, met een vreemd pistool in zijn zij. De hoofdpersoon begint na het verzamelen contact te hebben met een mysterieus persoon raad, wonende op Astrale vlak, een witte dimensie die bestaat uit blokken van zwart materiaal dat me deed denken aan het oneindige Forest of Destiny 2, waardoor het de rol van "directeur" van de FBC krijgt. Als eerste werkdag is het zeker niet een van de beste, vooral als je niet eens met die intentie was binnengekomen, maar met het doel om een ​​aantal ongemakkelijke vragen te stellen. Kortom, we maken kennis met de lift, entiteiten die de controle over het bureau hebben overgenomen en die in feite een voortdurend gezang in onze oren fluisteren (van gesis, gesis) in staat om iedereen te onderwerpen die niet is uitgerust met een verdedigingssysteem en, blijkbaar, Jesse. Verdergaand met het hoofdverhaal ontdekken we steeds meer informatie over de plaats waar we ons bevinden en het verleden, ook obscuur, van onze hoofdpersoon.

Een prachtig landschap, en zonder zelfs het huis te verlaten!

Een ding dat indruk op mij heeft gemaakt over Controle is het soort verhaal aangenomen en het is ook te verwachten, want het is een game van Remedy, al goed ingeburgerd vanuit dit oogpunt. Alles wordt duidelijk gezien door de ogen van de voorvechter waarbij we horen ook gedachten en dat hij nooit ophoudt zichzelf vragen te stellen over het oudste huis en de mensen die we ontmoeten terwijl we gaan, waardoor onze twijfels en zekerheden vaak toenemen. Maak je geen zorgen, je hebt je antwoorden. Dit broedsel gaat door het accentueert al het bovennatuurlijke en verstoorde klimaat waarin we zijn gevallen, met mensen die nog nooit eerder zijn gezien die onze rol als regisseur onmiddellijk accepteren zonder er de minste vraag over te stellen en een voortdurend verlangen om te weten wat er echt gebeurt in deze vreemde structuur. Als we hieraan ook goed gemaakte geluidseffecten en vaak donkere en op horror gerichte instellingen toevoegen, is het beeld compleet. Het zal zijn dat ik ook "gevoelig" ben (eufemisme om te zeggen "Ik ben bang voor alles") maar in bepaalde situaties had ik een ongelooflijke angst voor me. Gelukkig verval je nooit in de triviale en nu misbruikte jumpscare. De hele game is nagesynchroniseerd, zelfs als, helaas, de kwaliteit laat te wensen over. Niet zozeer de stemmen als de daadwerkelijke registratie, het is nooit duidelijk en heeft continue nagalm en slechte kwaliteit in het algemeen. Iets wat ook terug te vinden is in de modellen van de personages die, hoewel perfect gerealiseerd, vaak expressie en een onrealistische mondbeweging missen.

Rood is een van de dominante kleuren van het spel

De gameplay, zoals gebruikelijk voor het softwarehuis, is solide hoewel het niets revolutionair of verontrustends introduceert voor het genre waartoe het behoort, maar dit was niet hun doel. De opnames zijn leuk en chaotisch genoeg met hun combinatie van de belangrijkste "wapens" en het werpvermogen. De gamelus is na een paar uur snel duidelijk: kom op plaats X aan, praat met persoon Y, voltooi de missie, keer terug naar de HUB, begin opnieuw. Allemaal gekruid met een reeks puzzels met een vrij eenvoudige resolutie en dat ze me nooit langer dan tien minuten op slot hielden. Ik vond het ingewikkelder om de kaart te analyseren die, voortgaand met de plot en het ontdekken van nieuwe plaatsen, gevuld is met namen en het niet mogelijk is om in te zoomen om beter onderzocht te worden. L 'Servicewapen, dit is zijn naam, aan onze Jesse gegeven tijdens het spel, verwerft het vermogen om te transformeren geleidelijk op verschillende manieren, zelfs als gelijktijdig gebruik van slechts twee verschillende vormen is toegestaan. Door op een knop te drukken kunnen we schieten alsof het een simpel pistool is en het dan transformeren in een jachtgeweer en dan weer transformeren in een machinepistool of een soort railgun, zonder ooit te herladen. Dat ben ik niet in werkelijkheid huidige munitie binnen het spel, vervangen door wat in feite een klassiek wapenverwarmings- / koelsysteem is. Mods die schade, oplaadsnelheid en nog veel meer verbeteren, kunnen vervolgens worden toegepast op de transformaties.

Controle remedie
Vuurgevechten worden steeds moeilijker, met verschillende vijanden

Deze mods kunnen ook op onszelf worden toegepast, met consequente verbeteringen in statistieken en vaardigheden. Naast het vinden van ze op vijanden of in kratten, kunnen ze worden gemaakt met een eenvoudig knutselsysteem, waarmee de andere vormen van het wapen ook worden gegenereerd tegen enigszins exorbitante kosten, die daarom een ​​zorgvuldige analyse vereisen binnen de verschillende omgevingen, op zoek naar de verborgen zaak met het laatste stuk materiaal dat we nodig hebben. Onze Jesse is ook begiftigd met paranormale krachten, waaraan anderen tijdens het spel worden toegevoegd door te zoeken naar Power Objects (OP). Het zijn veelvoorkomende objecten doordrenkt met paranatuurlijke energie en die in ons voordeel kunnen worden gebruikt, in tegenstelling tot andere die onstabiel en gevaarlijk worden. Oudste huis zelf is een immens OP, en hier zijn zijn eigenaardigheden en het feit dat de fysica, binnen het, zijn eigen regels heeft. De machten dienen als een goede metroidvania om verder te gaan in schijnbaar onbereikbare gebieden. De gamekaart is vrij uitgebreid en de gebieden zijn perfect met elkaar verbonden. Bijna altijd bevinden we ons in grijze en imposante structuren die een continu gevoel van onderdrukking overbrengen, zelfs in de aanwezigheid van zeer hoge daken of schijnbaar brede omgevingen. Elke pixel van het oudste huis is ontworpen om de speler te storen en slaagt erin een continu gevoel van zwaarte en claustrofobie te verspreiden. Er zijn echter tal van volledig verschillende en dissonante plaatsen met wat we misschien een paar stappen eerder hebben gezien, maar we bevinden ons in een structuur waar elke fysieke wet wordt vernietigd: het is te verwachten. Een groot deel van de kaart is optioneel en het is aan ons om deze vrij te verkennen om naar verschillende te zoeken secundaire missies, waaraan ook wordt toegevoegd uitdagingen dat zowel stopcontacten als leveringen moeten worden geleverd control Points, controlepunten waartussen het mogelijk is om snelle bewegingen te maken of de outfit van de hoofdrolspeler te veranderen, zolang anderen duidelijk worden verkregen. Wees rustig, er wordt geen melding gemaakt van microtransacties: je haalt ze door in-game missies.

Controle remedie
Het menu is eenvoudig en snel te navigeren

Remedy heeft tijdens de marketingcampagne veel aandacht besteed aan de technische afdeling van controle en het gebruik van Ray-Tracing, technologie die een ongelooflijk realistische look aan de architectuur kan geven brutalist van het spel, mede dankzij het gebruik van de software house engine, de schitterende Northlight Engine dat precies gericht is op filmisch realisme. Ik speelde met een RTX 2080 en een i5-6600, in 4K en alles in ultra, en helaas was de stabiliteit niet het maximum vanwege de processor, onder de aanbevolen vereisten en die veel leed in de aanwezigheid van vluchten of met betrekking tot de fysica van het spel. Aan de andere kant, juist tijdens de beoordelingsfase, heb ik een upgrade uitgevoerd naar een processor die ruim boven de aanbevolen vereisten lag en de problemen waren natuurlijk volledig opgelost. De titel blijkt zeer goed geoptimaliseerd, framedrops verschenen alleen in hectische contexten en met echt te veel schermelementen.

Controle remedie
Ik hou van de lichten van dit spel ... oh ja, die twee paden die alleen van granaten komen.

Veel aandacht voor geschiedenis en instellingen maakt van Control een titel die de moeite waard is om te worden gespeeld door iedereen die op zoek is naar een intrigerend verhaal met verschillende wendingen, die je tot het einde vasthouden en heel voorzichtig houden. Levensduur duurt ongeveer tien uur om het hoofdverhaal te voltooien. Dit zonder praktisch niets te doen van wat wordt voorgesteld, het vermijden van optionele plaatsen te bezoeken en zonder een secundaire missie te doen. Voor een daadwerkelijke voltooiing van de game denk ik dat het cijfer dubbel zo stil is, zelfs voorbij twintig uur. Voeg ook die leuke en soepele gameplay toe het is klaar. Remedy wilde de realisatie van het spel niet overschatten en concentreerde zich op de elementen waarin het sterker is, maar niet om deze reden moet het worden gedevalueerd of worden gedefinieerd als louter "huiswerk". Iets verderop vindt u de galerij met schermafbeeldingen die tijdens de beoordeling zijn gemaakt. Als u de afbeeldingen in 4K wilt bekijken, bekijkt u de volgende link.

Opmerking - De game is uitgevoerd met de volgende configuratie:

  • Moederbord h170pro4s / Gigabyte Z390 AORUS PRO 
  • Intel Core i5-6600 / Intel Core i7-9700K
  • 16GB DDR4 2133mhz Corsair Vengeance
  • WD Blauw 1TB
  • EVGA 650GQ 80 + Gold-voeding
  • Gigabyte G1 2080 8gb
  • Noctua koellichaam nuh-d14
  • SSD samsung 256 GB