RAD een roguelike ontwikkeld door Double Fine Productions, studie die ons geweldige leuke titels gaf, zoals Psychonauts e Brute legenden.

VERGEET NOOIT ...

Op een dag zal het menselijk ras worden vernietigd door een nucleaire apocalyps. Maar blijkbaar voor de jongens van de Double Fine dit is niet genoeg en voor de zekerheid hebben ze ook een tweede verstrekt. De wereld van RAD is volledig in puin, "gekleurd" door dat neon groen dat zoveel geassocieerd wordt met nucleair afval in de denkbeeldige science fiction jaar 80, met zoveel gemuteerde monsters die nu verlaten gebieden bezetten.

Maar blijkbaar zijn mensen bijzonder moeilijk uit te roeien (misschien is er DNA van kakkerlak aan onze gesmolten) en staan ​​kleine gemeenschappen nog steeds te wachten op betere dagen. Jammer dat tijd en middelen snel afnemen. Nu hebben we bijna geen energie meer en begint onze gemeenschap met 'vissen', wat heel veel is Hongerspelen, om te beslissen over de 'vrijwilliger' die met duizend gevaren geconfronteerd zal worden om ons kamp nieuw leven in te blazen.

Raad eens wie de keuze is? Precies, wij, de arme ongelukkige speler die zich in staat acht een van de acht beschikbare kleine jongens te besturen. Aan de andere kant is het beter om jonge mensen op te offeren om ouderen te redden ...

RAD - Vrijwilliger maar niet teveel
Je jongen, je vrijwilliger gezicht.

VERANDERT DAT JE GAAT

Zoals reeds vermeld RAD het is een roguelike, wat betekent dat we het spel honderden keren spelen (en ik ben goed geweest) totdat we het in één run kunnen voltooien. Elke keer dat we sterven, moeten we het spel opnieuw starten vanaf het begin en de kaarten, zoals elke goede respectabele roguelike, ze worden procedureel nagemaakt, zelfs als het resolutieve schema voor elk niveau praktisch hetzelfde blijft: om stenen hoofden te vinden die het laatste portaal activeren dat ons naar de baas brengt.
RAD - Hoofd open portaal
Maar zal de rest van het lichaam ook onder het grote hoofd zijn?
Het vechtsysteem is behoorlijk gevarieerd om een ​​roguelike te zijn, die naast onze vertrouwde honkbalknuppel tot onze beschikking heeft, ook de mogelijkheid om te springen, vliegende trappen te maken, geladen aanvallen (zeer moeilijk uit te voeren vanwege de vereiste timing), een krachtige aanval van bovenaf en een aanval in jump handig om de vijanden terug te duwen en hun aanvallen te onderbreken.
Het probleem met al deze basisaanvallen is dat ze ons vaak erg kwetsbaar maken voor tegenaanvallen, waardoor we de eerste runs op een rampzalige manier beëindigen. In mijn eerste twee runs zag ik niet eens het baasportaal, alleen maar om je het te laten begrijpen.
In werkelijkheid heeft een reden waarom nietsvermoedende kinderen worden gekozen in plaats van oude en ervaren vechters zijn eigen logica, gezien dat een van de nieuwigheden van RAD is dat de verbetering van onze personages ook procedureel is: door de monsters die we ontmoeten te verslaan of door bepaalde plaatsen te bezoeken, absorberen we de RAD (straling) en, zodra de balk is gevuld, wordt een nieuwe mutatie in ons karakter op een volledig willekeurige manier geactiveerd.
Er zijn twee soorten mutaties: endo en eso. De eerste zijn continue buffs, zoals weerstand tegen bepaalde soorten aanvallen of bepaalde vaardigheden, terwijl de laatste actieve mutaties zijn, dwz die worden gebruikt om vijanden te doden. Merk op dat de eso-mutaties afkomstig zijn van het doden van de vijanden, terwijl de endo van het bezoek aan bepaalde "heiligdommen" aanwezig in de verschillende niveaus of van de boosts gekocht door de junk verkopers die we kunnen vinden rond.
Uiteraard spelen mutaties hierin een centrale rol RAD maar hoewel het onderliggende idee erg interessant is, moet worden toegegeven dat sommige duidelijk beter zijn dan de andere. Dit onevenwicht van vaardigheden heeft me doen begrijpen dat als de eerste exo-mutatie niet een van de "goede" is, het raadzaam is om snel te sterven en zo snel mogelijk aan de slag te gaan.
We hebben ook gesproken over verkopers, en het idee van de valuta die in het spel wordt gebruikt, is erg leuk: geen geld meer, aangezien de waarde van de valuta nu gelijk is aan die van toiletpapier, maar van de cassettes die opnieuw de glorieuze 80-jaren herinneren. Ze kunnen worden gevonden door spullen in elkaar te slaan, monsters te doden of kisten te openen, waarvoor diskettes als sleutels nodig zijn, een ander juweeltje.
Onthoud dat zoals alle roguelike in deze wereld, ook in RAD bij je dood verlies je alles wat je hebt gevonden (behalve bepaalde objecten die zijn gemaakt om tussen de ene run en de andere te blijven bestaan), maar als we goed genoeg en gelukkig genoeg zijn om de baas aan het einde van het level te verslaan, komt hij aan de mogelijkheid om terug te keren naar het kamp en deponeer de ongebruikte cassettes tot dat moment.

Door items in de winkel in ons kamp te kopen, dragen we op een permanente manier bij aan de groei ervan en bieden we ons in de loop van de game steeds meer keuzes.

VREEMDERE RADIOACTIEVE DINGEN

De "Stranger Things" -manie heeft ook de jongens van Double Fine getroffen, die de 80-jaren op vele manieren hebben ontvangen. De spelvaluta, evenals de kleuren, de instellingen en de vijanden verwijzen veel naar de sci-fi filmproductie van die jaren.

Soms "verbergt" het buitensporige gebruik van visuele vervormingen, CTR-filters en felle kleuren sommige vijanden voor ons zicht (ik weet niet hoeveel dit camouflage-effect gewenst is), wat ertoe leidt dat we echt onverwacht overlijden. Maar dit is ook onderdeel van het spel, hoewel een Meliconi-schaal voor je pad wordt aanbevolen om plotselinge pauzes te voorkomen nadat je tegen de muur bent gegooid.

Naast alleen grafische problemen, RAD biedt een zekere mate van uitdaging. In het begin is de game bestraffend omdat er tijdens het laadscherm geen soort tutorial of advies is, die iets te lang zijn. We worden gegooid naar het bloedbad in dit verlaten land en we moeten onmiddellijk op onze kosten alles leren wat er te weten valt, van het vermogen van vijanden tot het vermogen van je mutaties. Nadat u deze informatie heeft verkregen, RAD gebruikt een zeer populair patroon in 80-videogames: meer vijanden, sneller en sterker. Eenvoudig en banaal, maar verdomd effectief.

Voor roguelike fans, RAD de vereiste 20-euro waard, hoewel soms de moeilijkheid van het spel frustrerend kan zijn, vooral als je pech hebt met de eerste mutaties.