Ik zet de Nintendo Switch aan en zie thuis de iconen van drie geweldige videogamekarakters: Mario, Crash Bandicoot en Spyro. De ik van de jaren 90 kan het moeilijk geloven (vooral omdat ik denk dat er behalve Sonic en Rayman ook Sonic en Rayman zijn), maar het is echt zo: op dezelfde console speelde ik drie van de beroemdste platformpictogrammen in de geschiedenis.
Na de komst van Crash N. Sane Trilogy op de hybride console, in feite, met de gebruikelijke vertraging waaraan we nintendars gewend zijn, is ook aangekomen Spyro Reignited Trilogy. Een korte presentatie, gezien het feit dat het spel identiek is aan het spel dat al op de andere consoles is uitgebracht, maar met een grafische downgrade uiteraard niet onverwacht: deze collectie bevat de eerste drie hoofdstukken van Spyro, die zijn fortuin zag op de eerste PlayStation en vervolgens geleidelijk kwaliteit verloor tot het in de loop van de jaren verdween. Vrijwel hetzelfde lot als Crash Bandicoot.

Spyro Reignited Trilogy

Spyro Reignited Trilogy omvat Spyro de Draak, Spyro 2: Ripto's Rage! e Spyro: Year of the Dragon en ik moet toegeven dat vandaag gespeeld, met nog een paar jaar op je schouders en vooral achter elkaar gespeeld, het echt het gevoel van evolutie en groei van de paarse draak echt goed maakt.

We beginnen met het eerste hoofdstuk dat simpelweg de naam van de hoofdrolspeler draagt: Spyro de Draak. Eenvoud komt perfect uit de gameplay. De game lijkt in alle opzichten een demo, een tutorial die voorbereidt op wat dan de volgende twee hoofdstukken worden: het is zeker het verouderde hoofdstuk erger en dat volgt overal 90. In Spyro de Draak moeten we alleen draken redden, edelstenen verzamelen, vijanden en schatkisten verbranden en verbranden, drakeneieren ophalen enzovoort voor alle microworlds en microlevels die elkaar volgen, zonder een echt gevoel logisch. Een volledig arcade-spel, dat ons voor de ogen van de te voltooien niveaus gooit, omdat we de laatste baas, Gnasty Gnorc, moeten bereiken.

Gelukkig heeft elke wereld een foto met een gameplay die enigszins varieert en waarin onze Spyro kan vliegen met het doel ringen te kruisen, fakkels aan te steken of vijanden te roosteren: niets opvallend, maar zeker nuttig om het ritme enigszins te variëren. Het avontuur blijft echter bestaan erg vereenvoudigd, met de zeer beperkte mogelijkheden die Spyro biedt; er is geen groeipad en wat we aan het begin van het avontuur kunnen doen, is wat we kunnen doen als we het percentage van voltooiing van 120% zien.

Spyro Reignited Trilogy

Dan komt het tweede hoofdstuk, Spyro 2: Ripto's Edge! en hier wordt het echt leuk. De destijds door Insomniac Games opgedane ervaring is volledig tastbaar, met een spel dat nog steeds als actueel kan worden beschouwd. Een basisverhaal (uiteraard heel eenvoudig en licht) met tussenfilmpjes, nieuwe personages geïntroduceerd, een meer overtuigende vijand, maar vooral een verrijking in de gameplay die het avontuur maakt veel leuker om te spelen.

Allereerst de werelden: niet meer microscopisch met niveaus die ook klein zijn, maar meer ingewikkelde en verkenbare centrale hubs, met geheimen en niveaus die op hun beurt veel onderzoek en een gevoel van oriëntatie vereisen. Elke wereld heeft dan een originele populatie die ons advies geeft, grappen maakt of gewoon dat gevoel van leven geeft en het leven dat ontbreekt in het eerste hoofdstuk. Niets dat kan worden vergeleken met de moderne open wereld, laten we duidelijk zijn, we praten altijd over een 90-platform, maar evolutie is zeker duidelijk. En net zoals de eenvoud van het niveauontwerp de spiegel was van Spyro's mogelijkheden, zo ook in deze Ripto's Edge! we hebben een meer gevarieerde gameplay: de paarse draak kan nu zwemmen, duiken in waterlichamen, klimmen en stijgen met een kleine laatste "sprong" aan het einde van een glijbaan, deelnemen aan mini-games die, ondanks minder zorg in de besturing, anders een ritme vermaken en breken repetitief. Een echte verademing voor degenen die de eerste Spyro de Draak hebben voltooid, die zichzelf beperkt zien door bepaalde keuzes (voor die tijd begrijpelijk) die vaak tot fouten leidden.

Het gevoel van vooruitgang wordt ook gegeven door het verwerven van vaardigheden in de loop van de tijd, vaak voor een luguber karakter dat zal worden verrijkt met onze edelstenen die we, net als in het eerste hoofdstuk, over de hele wereld en niveaus moeten verzamelen. Kortom, aan het einde van het avontuur zijn we heel anders dan hoe we begonnen.

Spyro Reignited Trilogy

Het hoogtepunt en de volledige volwassenheid komt uiteraard met zich mee Spyro Jaar van de Draak, wat we momenteel kunnen beschouwen als de maximale uitdrukking van de avonturen van de paarse draak. Alle goedheid van de vorige hoofdstukken is verbeterd, de werelden zijn nog complexer en het niveauontwerp is goed geregeld, Spyro heeft zijn vaardigheden inmiddels onder de knie en bewegen in totale vrijheid is een waar genot voor de speler. De stap vooruit tussen het eerste en het tweede hoofdstuk is niet zo duidelijk als wat er naar het derde komt, en alle verfijningen, de kleine toevoegingen en verbeteringen, de mogelijkheid van gebruik verschillende karakters, maak dit Jaar van de Draak tot een perfect spel in deze trilogie.

Tot nu toe heb ik het gehad over de verschillende spellen afzonderlijk, uiteengezet wat elk van hen te bieden heeft en onderstreepte het gevoel van groei dat de trilogie en de hoofdpersoon hadden. Maar wat alle drie hoofdstukken van Spyro Reignited Trilogy verenigt, is duidelijk het technische sector, wat uiteindelijk het eerste is dat je opvalt. Ik zal hier niet zijn om vergelijkingen te maken met de PlayStation 4-, Xbox One- en pc-versies, aan de andere kant is het duidelijk dat deze Nintendo Switch-versie lager is. Wat ik wil overbrengen is hoe deze trilogie op Switch werkt en het antwoord is simpel: veel. De game is erg kleurrijk, zacht, omdat het eerste hoofdstuk de speler naar een sprookje transporteert: het werk van Toys for Bob is echt lovenswaardig. Dit sluit niet uit dat er iets beters kan worden gedaan, vooral in het dock: wanneer je op tv speelt, lijken de prestaties zelfs te dalen, met een resolutie die zoveel hoger is dan de draagbare modus, maar een framesnelheid die moeite heeft om stabiel te blijven op 30fps, wat plezier niet uitsluit, maar wel vervelend is.

Verschillende spraak in draagbare modus, overschot van de enige Nintendo Switch-versie. De resolutie gaat duidelijk omlaag, maar de goede kwaliteit van het consolescherm en het kleine formaat maken de game kleurrijker, minder vervaagd en nog vloeiender, met 30fps bijna altijd stabiel en slechts een paar sporadische gevallen van drop op de meest opwindende momenten . Een tip, die bijna een verplichting is als je waardig wilt spelen: selecteer in de instellingen actieve camera ondanks de passieve, tenzij u er de voorkeur aan geeft het handmatig aan te passen nadat u meerdere keren hebt vervloekt voor het slechte beheer van het frame.

Als er in plaats daarvan een ding is dat ik echt niet op prijs stelde, is het soundtrack: niet dat dit slecht is om te horen, inderdaad ... misschien voelde het. Van wat ik me herinnerde (en met deze trilogie had ik de bevestiging) hebben de Spyro-spellen nooit geschenen voor de soundtrack, noch heb ik ooit nummers gefluit die afkomstig zijn van een spel van de spit-brandende draak. De ervaring werd herhaald door de Reignited Trilogy te voltooien.
De nasynchronisatie in het Italiaans is uitstekend, met expressieve stemmen en altijd passend bij de personages: niets te maken met het onvergetelijke, niet voor verdiensten, originele nasynchronisatie.

Spyro Reignited Trilogy brengt nog een iconische 90 op de Nintendo Switch en het resultaat is meer dan uitstekend, met enkele technische reserveringen. Als we het hebben over multi-platformtitels, is de vraag terecht altijd hetzelfde: moeten we het op Switch of op PS4 / Xbox One aannemen? Het antwoord is zo simpel als duidelijk. Als je ze met optimale grafische prestaties wilt spelen, valt de keuze op thuisconsoles; als je de mogelijkheid wilt hebben om ze ook draagbaar te spelen, dan blijft de keuze maar één.

Zonder enige hapering op de framesnelheid, Spyro Reignited Trilogy biedt een complete en bevredigende ervaring, zelfs op de Japanse hybride console, met drie onvergetelijke games die je de 90-jaren opnieuw zullen laten ervaren, met een gevoel van groei voor Spyro en zijn games zoals het je in de loop van de tijd is overkomen.