Als we het over microtransacties hebben, doen we dat vaak op een negatieve manier: niemand wil ze en toch geeft iedereen er geld aan uit. Laatste maar niet de laatste, het is Pokémon Masters voor iOS- en Android-apparaten: de nieuwe game van DeNa en The Pokémon Company is inderdaad goed ontvangen 26 miljoen dollar in de eerste week van lancering.

De game is een gratis te spelen game, dus alle voordelen komen uit in-app aankopen en dankzij deze formule behoort de mobiele game tot de topplaatsen als een Pokémon-game die meer heeft verdiend in de eerste zeven dagen. Alleen Pokémon GO heeft het beter gedaan van Masters met 56 miljoen dollar: Pokemon Quest verdiende 3 miljoen tijdens de lanceringsweek, Magikarp Jump een miljoen en Rumble Rush 300.000 dollar.

Volgens de gegevens van SensorTower, in Japan waren er opbrengsten voor 16 miljoen dollar; in de VS bijna 4,5 miljoen, gevolgd door Hong Kong, Taiwan en Frankrijk. Het is ook interessant om op te merken dat het 72% van de omzet in microtransacties afkomstig is van iOS-apparaten.

Pokèmon Masters, ondanks enkele kritiek op het Gotcha-systeem, lijkt het echt iedereen te hebben overwonnen.