Export en traditionele sporten worden verenigd door een pest die nu, zelfs in de exportsectoren, steeds ernstiger begint te worden: de mogelijkheid om weddenschappen te plaatsen. Mogelijkheid die, naast zelf schadelijk te zijn, kan leiden tot een nog ergere kanker: corruptie.
In Australië begint het fenomeen zich te verspreiden en bijgevolg begint de wet serieus te worden. In augustus ben je dat professionele spelers van CS: GO ze werden gearresteerd na betrokkenheid bij match-fixing; nu, onder de bezienswaardigheden van de Sporting Integrity Intelligence Unit, is er een Overwatch-team onderzocht vanwege games waarin "weddenschapsafwijkingen" zijn gemeld.

Neil Peterson, plaatsvervangend commissaris van de politie van Victoria, reageerde als volgt op de vraag: "Er is geen geschiktheidstest om eSport-teameigenaar te worden. We zien mensen dat gebied binnendringen met een reputatie die waarschijnlijk ... hen niet in staat zou moeten stellen om deel te nemen aan dit deel van eSports "Ik kan absoluut niet garanderen dat dit het enige [vermeende] geval is van match-fixing of weddenschappen op eSports-omgevingen op de Australische markt '.
Volgens Peterson is de gemiddelde verdachte nog steeds jonger dan 20 jaar, met het risico om 10 te passeren voor corruptie.
"Het enorme aantal jongeren dat betrokken is bij gokken, zowel op de middelbare school als op de universiteit, heeft epidemische proporties. Wat ik niet zie, is dat iemand er iets aan doet. "

Voor Mark Johnson, een professor aan de Universiteit van Sydney, de oorzaak is heel eenvoudig: "De videogamebranche is meer waard dan de gecombineerde films en muziek, maar het wordt nog steeds niet serieus genomen." "Als je niet echt naar traditionele sporten kijkt, weet je hoe het zit, en als je niet naar export kijkt, weet je er niets van."