Oost-Europa blijft weggeven

Ik ben niet een van de oudste mensen ter wereld, maar nu heb ik ongeveer twintig jaar doorgebracht in de wereld van videogames. Maar meer dan de tijd zijn mijn smaken extreem breed om me te hebben beïnvloed, omdat ik met vrijwel alles speel, een park met 2000-spellen verzamel en titels doorgeeft. Ik ben nog steeds niet moe, de passie brandt nog steeds sterk, maar het wordt steeds moeilijker om iets heel nieuws te vinden, nog nooit eerder gezien.

Er zijn tegenwoordig zoveel extreem competente spellen voor elk wat wils. En dan is er Disco Elysium. Een spel die wist hoe ik mijn aandacht op een diepgaande manier kon trekken, waarbij ik betrokken was zoals maar weinig anderen wisten.

Soms leiden falende opnamen tot onverwachte resultaten, zoals in dit geval. Ik heb hier om 5 minuten goed om gelachen. Onthoud jongens, drink verantwoord.

Het uitgangspunt is heel eenvoudig: je bent een rechercheur en je wordt wakker zonder geheugen vanwege een ietwat ongeremde nacht op basis van alcohol. Vanaf hier wordt u snel teruggebracht naar het stuk door de verschillende NPC's en uw trouwe helper: er is een moord gepleegd en u moet de dader vinden. Eenvoudig verhaal, ter zake doende en het duurt niet lang om interessant te worden.

De menselijke geest is het meest fascinerende aan creatie

Het duurt slechts enkele ogenblikken om te begrijpen dat Disco Elysium een ​​andere ervaring is, volledig gericht op schrijven en dialoog, met de wereld maar vooral met zichzelf. Zeer weinig spellen hebben geprobeerd de speler te brengen in de wereld van de menselijke psyche. De Japanners hebben de neiging om het op een zeer extraverte manier te doen, met behulp van robottoni en mensen met vreemde krachten om te proberen psychoanalyse te doen, zoals in de glorieuze Xenogears. Westerlingen, als ze het proberen, eindigen ze met psychonauten. In andere gevallen leiden games zoals Planescape Torment tot diepe reflecties, maar zelden bevindt het zich in het hoofd van de hoofdpersoon.

Disco Elysium-vaardigheid
Het zijn schermen zoals deze die me verwonderen. Het hebben van rolvaardigheden die zo diep verbonden zijn met iemands wezen brengt me terug naar de beste papieren spelsystemen

De game kan worden gezien als een grafisch avontuur meer dan een isometrisch rollenspel, want alles gebeurt via tekst en ronddwalen en interactie met de objecten van de gamewereld op een manier van aanwijzen en klikken. Je karakter is diep gekarakteriseerd, ondanks dat het alleen 4 hoofdkenmerken heeft: een geeft onze intelligentie aan, een onze persoonlijkheid, een andere brute kracht en de laatste onze capaciteit voor motorische coördinatie. Elk van deze kenmerken wordt geassocieerd met vaardigheden, alle uitingen van de primaire. Afstammelingen van intelligentie vinden we vaardigheden als conceptualisatie, encyclopedie en visualisatie, allemaal een uitdrukking van hoe ons redeneer- en berekeningsvermogen de wereld interpreteert.

Deze vaardigheden komen voortdurend tot uiting tijdens het avontuur in het dialoogsysteem. Bij elke analyse de verschillende zielen van de psyche spreken met je, om de oppervlakkige informatie die je krijgt te verrijken. Stel je voor dat we naar een plaats delict kijken: als je analytische vaardigheden goed ontwikkeld zijn, kun je de elementen van de scène aan elkaar koppelen en bijvoorbeeld begrijpen dat een soort schade is veroorzaakt door een kogel. Deze items zijn niet puur passief, maar het is mogelijk om ermee te communiceren. Spreken met je innerlijke gedachten, herschep het complexe systeem van onze geest.

Duizend avonturen op het ritme van Disco Elysium

Er wordt een beslist innovatieve stroom dialogen gecreëerd. Alles wat je ervaart, wordt door alle delen van je psyche gezogen en voor het eerst kom je echt in de geest van een personage terecht. Alles verbetert exponentieel de rolcapaciteit die we hebben en diversifieert de game-ervaring enorm, gebaseerd op hoe we onze vaardigheden hebben verdeeld: de gamewereld is daarom gebouwd om veel falen en succes te hebben. In mijn test begon ik de game een paar keer om deze mogelijkheid te testen en ik was verrassend verrast. Ik bereikte hetzelfde punt met tegengestelde personages, die totaal andere kennis hadden verzameld en door de npc anders werden gezien.

Disco Elysium heeft ook een andere monteur die zijn sterke psychologische introspectie versterkt: door specifieke dialogen te kiezen, kunt u ideeën of gedachten in uw geest insinueren. Deze moeten 'uitgerust' zijn om na verloop van tijd te redeneren om ze te internaliseren, waardoor verschillende bonussen en straffen worden geproduceerd, afhankelijk van of ze al dan niet zijn opgelost. In een dialoog toonde ik een sterke feministische drift en mijn karakter kon deze gedachte uitrusten en tijd besteden aan het analyseren ervan om zichzelf beter te begrijpen.

Na de eerste dag in de game, Ik werd volledig gevangen genomen door Disco Elysium. Ik kan niet wachten om door te gaan en te proberen in deze wereld te leven met mijn achtergestelde hoofdrolspeler. De wereld gebouwd door de jongens van ZA / UM, Estse ontwikkelaars, is interessant, complex en schijnbaar enorm en het zal vele uren duren om ten volle van te genieten. Maar als we de tonen van de eerste paar uur behouden, worden we geconfronteerd met een schitterend juweel.

Als je van grafische avonturen en rollenspellen houdt, als je niet bang bent voor een volledig tekstueel avontuur, hier vind je geniaal. En dat kwam niet bij me op toen ik zei dat de gamingwereld geen ideeën meer heeft.