Als je een fan bent van videogames die tussen de jaren '80 en' 90 zijn gegroeid, is de naam waarschijnlijk "Zeldzame" een bepaald belang hebben in uw vocabulaire. Makers van enkele van de meest iconische titels en personages in de geschiedenis van dit entertainmentmedium; Yooka-Laylee werd geboren met de bedoeling de voetstappen van het bekroonde paar te volgen "Banjo en Kazooie" die destijds de platformtitels verbrijzelde en onmiddellijk de harten van de spelers brak. Hoewel de eerste titel interessante ideeën opbracht, slaagde hij er niet volledig in om de gunst van het publiek of de critici volledig te bevredigen en bleef slechts half succesvol. Yooka-Laylee en het onmogelijke hol wijzig registratieof en in sommige opzichten probeert nog verder terug te gaan in de tijd, om, ten minste gedeeltelijk, de ziel van het merk uit te vissen Donkey Kong Country. Deze keuze kan alleen maar voldoen aan mijn voorkeur, aangezien Donkey Kong Country 2: Kong Quest van Diddy nog steeds mijn absolute favoriete 2D-platform is. Het kleed van deze spin off het is daarom klassieker maar heeft een reeks transplantaten die ze kunnen geven een frisse adem naar productie.

Beeldresultaten voor yooka laylee en het onmogelijke hol

Dynamic Duo

De timide geschiedenis die de achtergrond vormt van de gebeurtenissen in dit tweede hoofdstuk draait om het wrede Hoofdletter B, aartsvijand van het vreemde dierlijke paar, van plan op zijn verovering van de wereld door de mentale controle van de bijen waaruit het leger van koningin Phoebee. Onze taak is om de gevangengenomen soldaten te bevrijden en daarom in staat te zijn zie de kuil van onze nemesis onder ogen. De jonge kameleon Yooka kan opnieuw rekenen op de hulp van zijn metgezel Laylee en op de steun van de koningin zelf. We bewegen min of meer vrij door de driedimensionale kaart, die deze ook presenteert kleine puzzels en platformsecties, om toegang te krijgen tot een van de veertig niveaus beschikbaar in het ontplooien van ervaring. Yooka is in staat om te springen, objecten te pakken met zijn langwerpige tong en ze vervolgens naar vijanden of vernietigbare structuren te gooien, maar niet alleen dat: zolang de hoofdpersoon wordt verbonden door Laylee (die zoals gewoonlijk ook fungeert als een extra hitpoint), is in staat om snel te rollen en vijanden, elementen van het scenario te beschadigen en gemakkelijker enkele obstakels te overwinnen, zal ook kunnen genieten van een effectievere sprong dankzij een korte maar beslissende glijbaan. Veel van de mechanica doen denken aan de titels op basis van de invallen van Donkey Kong en zijn familieleden, evenals in het algemeen de filosofie die ten grondslag ligt aan de ervaring en de aanpak ervan. Kortom, een formule die al goed is ingeburgerd maar nog steeds uitstekend werkt.

Beeldresultaten voor yooka laylee en het onmogelijke hol

Dubbel gezicht

Het niveauontwerp van Yook-Laylee en de Impossible Lair biedt goed doordachte schema's en leuk, met geheimen om te ontdekken, ontgrendelbare items en een goed gebouwd spelritme. Een van de sterke punten van de titel is zeker het vermogen om zichzelf te vernieuwen en het aanbod te variëren, vanaf dubbele zielen waarvan veel van de 2D-niveaus leven dankzij de besmetting van dezelfde niveaus door de keuzes die we kunnen maken op de kaart van de Overwereld. We krijgen in feite de mogelijkheid om, door de oplossing van enkele puzzels in deze modus, van maak zware veranderingen in de niveaus net klaar en geef ze een volledig nieuw gezicht. In de vroege stadia kunnen we een niveau bewonderen dat bezaaid is met aquatische zuilen die een bevroren stad worden: hierdoor kunnen we anders ontoegankelijke gebieden bereiken en anders onbruikbare mechanica exploiteren. Of, door middel van een gekke uitvinding, kunnen we een niveau van vraatzuchtige kleine monsters bestormen, het in een soort transformeren race tegen de klok. Er zijn andere voorbeelden en allemaal kunnen ze onze spellen effectief op zijn kop zetten, het aanbod enorm uitbreiden voorstel.

Beeldresultaten voor yooka laylee en het onmogelijke hol

Tonic Boom

Het andere aspect dat absoluut niet mag worden vergeten, is het gebruik van tonics, die kunnen worden ontgrendeld tijdens het verkennen van de gamewereld. Deze specifieke objecten kunnen worden gevonden in geheime gebieden of ontvangen via enkele puzzels en kan de ervaring aanzienlijk veranderen, zowel qua uiterlijk als qua niveau van uitdaging. Daarom de "mod" puur buiten beschouwing gelaten esthetische, net als het zwart-witfilter, de weergave in 4: 3 of de pixelniveaus, hebben we tonics beschikbaar die verhoog de sterkte van de vijanden, of om onze zintuigen van streek te maken door ons op zijn kop te laten spelen. Er zijn ook objecten die de voortgang kunnen vergemakkelijken met een aantal zeer nuttige bonussen, zoals een eenvoudiger herstel van Laylee als het wordt geraakt of de onmogelijkheid om de spelvaluta (de Quills) te verliezen, zelfs als je eenmaal hebt verslagen. Dit mechanisme maakt het zo eenvoudig als het onmiddellijk is moduleer de moeilijkheidsgraad van het spel, verhogen of verlagen van het niveau van de uitdaging naar onze wens en tegelijkertijd is het ook een zeer aangenaam systeem van ontgrendelbaar, omdat de tonics om te grijpen meer dan zestig zijn.

Beeldresultaten voor yooka laylee en het onmogelijke hol

Onmogelijk!

De echte productieslag, alsof de tonics niet genoeg waren, het is de aanwezigheid van de niveau van de "laatste Boss", gepresenteerd als een onbegaanbare proloog en vervolgens als een bijna ontoegankelijke uitdaging. Het vrijgeven van de 46-bijen aanwezig in de wereld en in de niveaus van het spel is in feite geen doel op zich, en elk bevrijd dier stelt ons in staat om verzilver een extra schot, naast die voorzien door Laylee, uitsluitend te exploiteren in de ruwe hoofdstad van Capital B. Dit kader absurd moeilijk, naast het leveren van de titel voor het spel, is het de echte uitdaging waarin elke liefhebber van het genre zijn hand wil proberen. Kortom, de dapperste (of koppigste) speler kan daarom het eindniveau oneindig proberen zonder zelfs maar een centimeter van de uitgestrekte bovenwereld te verkennen, en de credits 'eenvoudig' leren uit elke uit te voeren beweging zonder deze ooit uit te voeren. geraakt worden. Een bedrijf dat ik zou durven definiëren slecht maar het is nog steeds een extra optie die aan de speler wordt geboden en die misschien zal worden de ultieme uitdaging voor professionals in platformgamen.

Playtonic

Kleuren en tentakels

De zeer levendige wereld van Yooka-Laylee ziet er goed uit, met een kleurrijk en vrij krachtig grafisch detail, maar helaas heel weinig geïnspireerd op artistiek niveau. Het lijkt misschien een kanttekening, maar het is een van de aspecten waarop de meeste productie en, inderdaad, het hele merk mank loopt. Het karakterontwerp van Yooka en Laylee is bijna perfect, knipogend naar "old school" karakters maar definieert ze perfect in een persoonlijk perspectief, maar dit is echt alleen waar voor hen. Alle ondersteunende acteurs, met uitzondering van koningin Phoebee, zijn bijna aanwezig anoniem, met een opvallende druppel op alle personages / objecten die het avontuur bepalen. Het spijt me echt, maar het is niet genoeg om elk bestaand object of dier een paar ogen te geven om er een personage van te maken. Deze artistieke armoede men ademt constant en voor mij is het een van de fundamentele aspecten die de ervaring ondermijnen en die nog steeds voorkomen dat het dynamische duo een eigen sterke en goed gedefinieerde identiteit heeft. Voor de rest de ervaring verloopt soepel ook in de Switch-versie, die goede vloeibaarheid betaalt met een klein verlies aan detail en compressie in de draagbare modus: niets ernstigs, want het blijft altijd aangenaam ook in dit geval.

Zeldzaam

Wanna-bee

Yooka-Laylee and the Impossible Lair is een titel verrassend, die uitkomt op een moment dat hij nauwelijks zijn ruimte zal vinden, maar die erin slaagt om er iets te vermaken appassionato van het geslacht. Een goed niveau ontwerp gecombineerd met het genie van de tonics die in staat zijn om de moeilijkheid, de Impossible Lair en de ton beschikbare unlockables te moduleren, slagen in doorboor het scherm en de ticketprijs is absoluut geldig. Het merk is nog steeds artistiek zwak en ongeïnspireerd slaagt er niet in zijn eigen sterke visuele identiteit op te bouwen, maar het rijpt in elk ander opzicht. De 2D-beugel van de serie is indovinatissima en is misschien de beste manier om voor een paar te kiezen Playtonic Games, maar hun toekomst is natuurlijk nog steeds gehuld in mysterie. Als je bent opgegroeid met brood en Donkey Kong of Banjo-Kazooie en Nutella, je hebt geen excuus: 8 Oktober heb je een afspraak met een kameleon en zijn trouwe chiroptera-vriend.