Twee jaar zijn verstreken sinds de terugkeer van de Ghost Recon-franchise en in de industrie is er veel water onder de brug door gegaan. Met Ghost Recon: Breakpoint Ubisoft heeft geprobeerd de spelformule in Wildlands te updaten, maar zal het echt lukken?
Grafisch gezien leeft de titel op lichten en schaduwen. De veelhoekige modellering van personages en locaties is erg goed, terwijl de effectensector helaas te lijden heeft van ups en downs: de effecten die verband houden met de twee soorten kijkers (nacht en thermisch) zijn niet overtuigend. Vooral de thermische heeft de onaangename neiging om objecten te signaleren die geen warmte produceren. Aan de andere kant zijn de deeltjeseffecten geassocieerd met explosies, vuur en opflakkeringen geproduceerd door de verschillende vuurwapens bij elk schot discreet. de Italiaans nasynchronisatie is in plaats daarvan zeer slecht, in tegenstelling tot de Engelse, die op redelijk goede niveaus is. Het script dat is opgesteld voor deze nieuwe missie van het Ghost-team is op een redelijk lineaire en voorspelbare manier geschreven en bevat geen hap, behalve de schurk, Cole Walker, gespeeld door de beroemde acteur op klein scherm, Jon Bernthal, beroemd om het karakter van The Punisher in de Netflix-tv-serie tot leven te brengen.

Helaas is het gevoel dat het ontwikkelingsteam is ingestort onder het gewicht van zijn eigen ambities. Let wel, er zijn verschillende stappen vooruit gezet vergeleken met Wildlands, maar het gevoel is dat ze met weinig overtuiging zijn gemaakt. De survivalmechanismen die zijn geïntroduceerd om het spel te updaten, maar zijn niet goed geïntegreerd, waardoor het avontuur negatief wordt beïnvloed. Voor het eerst in de franchise is het mogelijk om te eten, drinken en rusten om energie en uithoudingsvermogen te herstellen. In de uitgestrekte open wereld die door de ontwikkelaars is opgezet, gluren “bivaks” eruit, dat zijn echte kampen waarmee de speler objecten kan maken, apparatuur kan kopen of verkopen, zijn geest kan upgraden met verschillende vaardigheden en uiteindelijk snel kan reizen vanaf één punt naar de andere van de uitgestrekte omgeving.

Over de gamewereld gesproken, het moet gezegd worden dat deze qua landschappen en biomen zeer gevarieerd is, maar niets van wat je ziet zal indruk op je kunnen maken. In vergelijking met Wildlands is het spel veel moeilijker, ook vanwege de afwezigheid van kameraden die worden bestuurd door kunstmatige intelligentie als je besluit het helemaal in single player te spelen. Dankzij de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden en klassen te ontgrendelen naarmate missies vorderen, is het beëindigen van het spel alleen geen probleem. Het laatste moet eigenlijk worden gezocht in de herhaling waarmee de missies te maken hebben, die helaas altijd hetzelfde patroon volgen. Een ander groot verschil met het vorige hoofdstuk ligt in de modus coöperatie, hier alleen online beschikbaar. Via matchmaking kun je in feite kiezen welke baan je om ondersteuning van een andere online speler wilt vragen. Er is echter niet alleen de coop en in Ghost Recon: Breakpoint heeft het ontwikkelingsteam ook een aantal competitieve multiplayer-modi opgenomen met een maximum van acht spelers genaamd eliminatie e sabotage. De eerste is een eenvoudige deathmatch voor het team, de andere is om op zijn beurt een explosief te plaatsen en de positie te verdedigen om te voorkomen dat het andere team het defuseert.

Naast deze innovaties is ook de aanwezigheid van microtransacties het vermelden waard; het is mogelijk om wapens en uitrusting te kopen in de winkel in de game, maar tegelijkertijd kun je het spel voltooien zonder aankopen te doen. Kortom, dit nieuwe hoofdstuk van de serie leeft met lichten en schaduwen, verzonken door verschillende glitches en bugs die de spelervaring gedeeltelijk ondermijnen. De introductie van zojuist geschetste gdr- en survivalmechanica, een zeer beperkte editor voor het maken van tekens, een heel vaak verwrongen en verwarrende interface en de introductie van meerkeuzedialogen die de verhalende plot helemaal niet beïnvloeden, sluit de cirkel op een titel niet helemaal tot de oorspronkelijke bedoelingen en ambities van het ontwikkelingsteam. Uiteindelijk is Ghost Recon: Breakpoint een middel dat door de franchise is doorgegeven, zonder schande en zonder lof.