Wat voor soort agent ben jij?

Na eenenthousiast voorbeeld en ongeveer 20 totale speeluren, ik voel me klaar om Disco Elysium te beoordelen.
De Estse ontwikkelaars van ZA / UM beschrijven het als een "open wereld rollenspel", maar geen van beide definities sluit het volledig in. Het ontwerp van de kaart is een open wereld, maar de extensie is niet erg hoog en het lijkt gewoon een groot niveau. Aan de andere kant hebben we vaardigheidspunten, ervaring en een inventaris, maar het spel is 100% tekstueel en wijs en klik, zonder een vechtsysteem, veel meer als een grafisch avontuur of een visuele roman.

Laten we in elk geval op volgorde gaan: er zijn twee dingen die de game extreem goed doet en ik ben de ster van de show. De kwaliteit van het schrijven is van hoog niveau en de spelmechanieken voor het eerst aan het licht brengen nieuwe manier om rollenspellen te begrijpen in videogame vorm. Ja, zelfs met een bestaand personage en geen door een speler gegenereerd personage.

Disco Elysium - Hoofdpersoon van archetypen
Voor geïnteresseerden speelde ik met een custom met 4 INt, 4 Psy, 2 Fys en 2 Mot. Een vreselijk lichaam, maar een eclectische geest, die sprong van het creatieve en het gekke naar het rationele.

Kennen we onszelf echt?

Het verhaal begint heel klassiek: de hoofdrolspeler is een politieman die zich na een nacht drinken absoluut niets herinnert. Dit is gekoppeld aan een op te lossen geval van moord. Sommigen zeggen misschien dat het verhaal met de hoofdpersoon zonder geheugen een cliché is dat een beetje wordt misbruikt, maar in dit geval vindt het nieuw leven dankzij precies hoe de karakterisering wordt beheerd. Hieraan zijn toegevoegd tal van volwassen en politieke kwesties. Je hebt te maken met racisten, fascisten, communisten, democraten en andere middelen. De thema's worden precies goed onderzocht: ze worden nooit het middelpunt van het discours tenzij de speler het wil en ze kunnen allemaal een goede manier zijn om hun wereldbeeld beter te karakteriseren. Het resultaat is waarschijnlijk een wereld van games die leefden, zelfs als ze anders waren dan onze aarde.

Disco Elysium begint met het kiezen van een archetype voor je personage. Archetype gedefinieerd door Intelligentie, Psyche, Fysieke kracht en Motorische capaciteit. Allemaal eenvoudige dingen om in te kaderen, dan schakel je over naar secundaire vaardigheden: de meeste beïnvloeden je persoonlijkheid, met weinig gedegradeerd tot milieu-interactie. Tijdens de verschillende speldialogen zijn er tal van verborgen toonhoogtes op deze vaardigheden en zie je alleen de effecten van successen. Alle persoonlijkheden van je hersenen praten met elkaar om je gedachtestroom te genereren, en de speler is soms overgeleverd aan deze gedachten, andere keren is hij een deelnemer en gemiddeld tussen de verschillende stemmen.

Tijdens de centrale fase van het onderzoek geeft dit systeem zijn best. Mijn karakter was erg arm in het fysieke gedeelte, maar veel meer mentaal bedreven, zowel in het meer empathische als in het meer logische gedeelte. Bij elke nieuwe aanwijzing duwde een deel van de psyche om het instinct te volgen, om te proberen verder te gaan dan de feiten, terwijl de andere, meer extreem rationeel, probeerde mijn voeten op de grond te houden. Het was een opvallende en meeslepende reactie. Ik was erg betrokken bij het verhaal en reflecteerde actief met mezelf over wat er gebeurde en wat de waarheid was. Als ik een andere vaardigheden had, zou ik de gebeurtenissen op een heel andere manier hebben ervaren.

Disco Elysium Gedachtekabinet
Gedachten zijn echte apparatuur, die eenmaal geïnternaliseerd onze manier van kijken naar de wereld zal vormen, en ons ook specifieke bonsu en malus zal geven.

Een van de moeilijkste dingen van videogames is proberen het soort menselijke intuïtie te reconstrueren dat we hebben wanneer we ons tot anderen verhouden. Vertellen ze ons de waarheid? Hebben we nerveuze tics opgemerkt? Wat kan de omgeving ons vertellen over de persoon? Ben ik een empathisch persoon? Te trots? Crowds? Disco Elysium weet mij te maken voel in een complex, gelaagd karakter die in contact staat met de gamewereld. De wens om de zaak opgelost te zien en meer en meer interacties van je hersenen te kunnen lezen, houdt je vast aan het scherm. Er zijn ook andere opmerkelijke elementen, maar ik heb vrijwillig geglazuurd om allerlei spoilers te vermijden. De game heeft verschillende verrassingen in het verhaal.

Save Scumming was zelfs niet in Xcom

Zelfs de herontdekking van iemands wezen is goed gedaan en is de perfecte manier voor de speler om zichzelf op een reeds bestaande protagonist te projecteren. Niet in tegenstelling tot de eerste Witcher, hoewel hier de persoonlijkheid van onze detective veel kneedbaarder is, met een idee van wie hij werkelijk was vóór de "vergeetachtigheid" die alleen met het einde van het avontuur komt. Je hebt veel kansen om een ​​gek en ongewoon personage te spelen: het is heel leuk.

Disco Elysium biedt als een uitdaging voor de speler veel vaardigheidsschoten. Deze hebben een bepaald slagingspercentage en worden doorgegeven met een die-roll. Twee dobbelstenen van 6, waaraan uw mogelijkheid is toegevoegd: als de vooraf gedefinieerde drempel wordt overschreden, is de test geslaagd. De evolutie van het personage is daarom gericht op het verbeteren van iemands vaardigheden om deze schoten gemakkelijk te overwinnen. Het spel is gebouwd om door te gaan, zelfs in geval van mislukking, inderdaad, de spanning van plotselinge mislukking of onverwacht succes helpt om de spanning hoog te houden.

Elysiumschijf, radiocontact
Merk op hoe opnamen kunnen worden beïnvloed door modificaties op basis van verzamelde informatie of uitgevoerde acties. Oh ja, dat is een auto in de wereld van Elysium.

Helaas is er niets dat het eenvoudige verbiedt laad de opslag opnieuw om het opnieuw te proberen. Naar mijn mening is dit een gemiste kans, omdat de rest van de dialogen automatisch stromen: de ontwikkelaars hadden de hand een beetje kunnen dwingen en een monteur hebben gecreëerd die deze mogelijkheid niet aan de speler zou overlaten, omdat 17% van het succes, het is voldoende dat 10 keer op keer wordt geprobeerd om een ​​succes te hebben, zonder enige vaardigheid te vergroten. Probeer het moment te leven en probeer het niet opnieuw.

Bewaar ze opzij, de enige De echte zwakte van Disco Elysium is het ritme. Niet voor het verhaal, dat enkele dode momenten heeft, maar de ingevoegde side quests houden de betrokkenheid altijd hoog. Ik heb het over het continu ronddwalen: de kaart heeft geen snelle reizen en er is teveel backtracking, soms was het een continu heen en weer. Ik moest pauzes nemen. Hieraan zijn uploads toegevoegd, omdat de gamekaart niet enorm is en "allemaal tegelijk" wordt geladen, maar wanneer je een gebouw moet betreden, heb je een lading nodig. Ik speelde op een SSD en wist nog steeds vervelend te zijn. In een volledig tekstueel spel was het een teleurstelling dat het enige deel van de traditionele 'gameplay' zo was gesloopt.

Disco Elysium - Swing
De pauzemomenten leiden vaak tot interessante reflecties tussen de personages. Andere keren moet u gewoon op tijd wachten.

Vanuit grafisch en geluidsperspectief was ik blij met wat ik zag en hoorde, maar leidde niet tot topprestaties. De muziek is erg mooi en suggestief, hoewel niet erg gevarieerd, en de gebruikte grafische stijl is aangenaam en gedetailleerd tot op het juiste punt. De nasynchronisatie, die alleen aanwezig is voor belangrijke dialogen, is van goede kwaliteit, met soorten spraak die buitengewoon zijn. Sommigen zeggen misschien dat hij in die situaties amateur is, maar naar mijn mening geeft hij een vleugje waarheidsgetrouwheid aan alles. Het leek gewoon een beetje vindingrijk, met een hoger processor- en grafische kaartgebruik dan ik had verwacht voor een dergelijke game.

Kortom, Disco Elysium is een spel fans van rollenspellen sterk tekstueel ze moeten spelen. Alleen al om de gameplay-ideeën van ZA / UM te zien. Er zullen langzame momenten zijn, maar de moordzaak is verslavendde interessante karakters, de dichte kennis en de vele vaardigheden van de speler maken het mogelijk om aanzienlijk verschillende ervaringen te hebben, waardoor de "rol" veel wordt benadrukt. Ik hoop echt dat het lukt, omdat dit mechanisme nog meer moet worden uitgebreid in een vervolg of soortgelijk project.


Als laatste opmerking, maar daarom niet minder belangrijk: het spel is alleen in het Engels.