Met de volgende generatie consoles die in een snel tempo naderen, is het normaal om een ​​toename te zien in verklaringen die ermee verband houden. De laatste die spreekt is de voormalige baas van Sony Interactive Entertainment World Wide Studio, Shuhei Yoshida, op de pagina's van Dengeki PS, Japans videogametijdschrift. Yoshida sprak over game-ontwikkeling op PlayStation 5. Hier zijn enkele fragmenten:

“Het PlayStation 3-tijdperk was de moeilijkste periode in de 25-jarige geschiedenis van Sony Interactive Entertainment. Het benadrukte echt de moeilijkheden van game-ontwikkeling. De PlayStation 4 is gebouwd met de geleerde les in gedachten. [...] Je kunt je niet concentreren op het maken van games wanneer problemen met de hardware-ontwikkeling een obstakel worden. We willen hardware die het maken van games eenvoudig maakt, zodat we meer tijd kunnen besteden aan de ontwikkeling ervan. Het was hetzelfde voor PS4, maar PS5 gaat [dit idee] verder. Ik heb veel van de PlayStation 5-spelontwikkelaars horen zeggen dat het maken van software op hardware eenvoudiger is dan ooit.

Dit kan een hogere output garanderen, misschien van hogere kwaliteit, omdat de ontwikkelaars, in zijn woorden, niet zoveel tijd hoeven te concentreren of te veel energie verspillen aan de ontwikkeling en oplossing van hardwareproblemen. Zoals altijd zal alleen de tijd ons antwoorden geven.