Iedereen die strips leest, weet hoeveel DC de afgelopen jaren in de bioscoop is mishandeld: aanpassingen niet in orde, deprimerende fotografie, twijfelachtige speciale effecten (coff coff lips in CGI coff coff), maar bovenal waren de films volledig aseptisch. Marvel bleef de onbetwiste minnares, een beetje zoals Juve in de competitie, maar de andere kant begon tekenen van leven te vertonen: Shazam! het was een leuke en ontkoppelde film, die werd gevolgd door de ongeëvenaarde Joker van Todd Phillips, en zal op 6 februari in de bioscoop verschijnen Roofvogels en de fantasmagorische wedergeboorte van Harley Quinn.

Na de teleurstellende Suicide Squad, Margot Robbie werkte jaren om haar Harley Quinn een tweede kans te geven, het resultaat van deze inspanning is een vervolg dat competities voor het eerste hoofdstuk plaatst. Het verhaal begint kort na de conclusie van Suicide Squad: de Joker (die wijselijk niet wordt getoond) breekt met Harley en ze wordt vernietigd; het ergste is echter dat iedereen die hij verkeerd heeft gedaan klaar is om zijn hoofd op te eisen, nu hij niet langer onder de bescherming van de clown staat. Een van de meest enthousiaste om de glimlach van haar gezicht te verwijderen, of liever haar gezicht, is Roman Sionis (Ewan McGregor), zoon van machtige kansarme industriëlen en word heer van misdaad, ook bekend als Black Mask. Zijn rechterarm is de beruchte psychopaat Victor Zsasz (Chris Messina), een van degenen die altijd hallo zei tegen de buren. Om haar leven te redden wordt Harley gedwongen om een ​​gestolen diamant terug te vinden, en op de reis op zoek naar haar emancipatie ontmoet ze de andere hoofdrolspelers in de film: de cynische detective die ontslag nam Montoya (Rosie Perez); Zwarte Kanarie (Jurnee Smollett-Bell), zanger en persoonlijke chauffeur van Roman; de jonge dief Cassandra Cain (Ella Jay Basco); en Slayer (Mary Elizabeth Winstead), een mysterieuze moordenaar met een onbekend motief.

Het verhaal van Birds of Prey is niets nieuws, maar het schrijven is functioneel en de tijdelijke sprongen geven meer diepgang aan de narratieve structuur, zonder het echter verward of inconsistent te maken. Een andere grote waarde is de bijna totale afwezigheid van connecties met Suicide Squad, zozeer zelfs dat de film volledig genietbaar is zonder hem te hebben gezien: een van de meest intelligente bewegingen van de scenarioschrijver Cristina Hodson. De interacties tussen de hoofdrolspelers zijn leuk, soms zelfs met een glimp van diepte, anderen met een vleugje krimp, maar voor het grootste deel slagen ze erin om geloofwaardig en niet gedwongen te zijn. Omdat ze een koorfilm zijn, zijn sommige personages minder gekenmerkt, maar ze hebben allemaal duidelijke doelstellingen en begrijpelijke motivaties; of in het geval van Harley een min of meer ernstige psychische aandoening. De dialogen vinden nog steeds een goed evenwicht tussen ernst en waanzin. Sommige infodumps in de doordachte stem van Harley zijn overbodig, omdat ze boven de actie op het scherm spreken, maar niets compromissen. De wereld die eruit komt is veelzijdiger dan je zou verwachten, maar de constructie ontstaat zonder de noodzaak om toevlucht te nemen tot louter naamverlies om cijfers te maken.

De regie is van Cathy Yan, tijdens haar tweede ervaring met het grote scherm, maar sommige reshoots zijn toevertrouwd aan Tsjaad Stahelski, en dat is te zien. De opnames zijn schoon, er is niet langer de typische DC-verzadiging met groen / blauw op 95%, dus we kunnen de pasteltinten van Harley Quinn en zijn wereld waarderen, in tegenstelling tot het grijs van Gotham. Maar het meest interessante deel van de film zijn de actiescènes: het kloppen doet pijn, de personages voelen het en het publiek hoort het. Choreografieën hebben ups en downs, handhaven van een goed niveau gedurende de film, en de omgeving speelt een centrale rol als het gaat om handen. Het is geen toeval dat de film de R-rating kreeg in de VS: de actie, misschien minder spectaculair, blijft dieper en impactiever dan alles wat Marvel heeft geproduceerd, althans sinds de tijd van Winter Soldier. Bewerken helpt om stoten en trappen te benadrukken, begeleidende opnames in plaats van elke halve seconde te snijden, en slow motion wordt spaarzaam gebruikt waar het nodig is. De speciale effecten zijn niet het steunpunt van alles, zoals we inmiddels gewend zijn te zien, ook deze hebben een tijd en een plaats, en uitstekende stunt doen de rest.

Birds of Prey heeft ook de uitstekende prestaties van de hele cast, maar bovenal Margot Robbie en Ewan McGregor: ze bevestigt zichzelf als een uitstekende actrice die diepte kan geven, zelfs aan schijnbaar oppervlakkige rollen, en hij is een heilig monster dat lijkt veel plezier in deze rol. Ondanks het feit dat hij veel van de tekortkomingen van het genre draagt, zou het oneerlijk zijn om de verdiensten van de film niet te erkennen, en er zijn meer dan vele andere cinecomics uitgebracht in de afgelopen jaren. Het DC-universum lijkt uit het gat te zijn getrokken waar ze het hadden begraven, en wat hij nodig had was een goede dosis matiging: in de tonen, in het schrijven, in de ambities van grootheid. Maar bovenal moest de productie stoppen met het achtervolgen van Marvel en hopen het te verslaan in zijn eigen spel, en het lijkt erop dat de weg die ze volgen precies dit is: we hopen dat het zal duren en ons andere uitstekende entertainmentfilms zal geven, zoals dit.