In 2018, Blizzard had ingediend Warcraft III: opnieuw klaar al BlizzCon het creëren van enorme verwachtingen. Bij de uitgang van het spel werd een deel van die beloften echter niet nagekomen. De fanbase explodeerde in een woede waardoor de titel de laagste score ooit behaalde Metacritic0,4 (deze steeg vervolgens tot 0,5).

Blizzard verontschuldigde zich en beloofde een verbetering van de online situatie, met de toevoeging van nieuwe functies in de komende dagen. de lage filmkwaliteit in plaats daarvan was het gerechtvaardigd als een grotere loyaliteit aan het oorspronkelijke product. Dit bracht de klanten begrijpelijkerwijs niet tot rust en Blizzard werd gedwongen een ongekende stap te zetten: een onvoorwaardelijke terugbetaling aanbieden.

Het nieuws dat Blizzard aanbood "Automatische en onvoorwaardelijke terugbetalingen"Werd ingeschakeld op de duiker Reddit van Warcraft III rond 3 februari, maar nog steeds meldden veel gebruikers geweigerde terugbetalingen. Binnen een paar dagen lijkt Blizzard zichzelf echter te hebben overtuigd om deze weg op te gaan.

Un bericht in technische ondersteuning zegt Blizzard:

“Blizzard geeft om de kwaliteit van haar producten en diensten. Normaal gesproken stellen we een limiet aan de beschikbaarheid van terugbetalingen, op basis van de aankoopdatum en de speeltijd. Desondanks willen we iedereen die denkt dat Warcraft III: Reforged niet de gewenste ervaring terugbrengt de mogelijkheid van een terugbetaling geven. Daarom hebben we alle momenteel aangevraagde terugbetalingen goedgekeurd. U kunt om terugbetaling vragen qui, op de ondersteuningspagina. "

Het proces is vrij eenvoudig, omdat het bericht direct wordt doorgestuurd naar de terugbetalingspagina. Als je een Warcraft III: Reforged-account hebt, moet je gewoon verder gaan en je geld terugkrijgen.