Fans van sonisch zoals ik, die opgroeide toen de speluitdagingen die waren tussen Mario van Nintendo en het SEGA-pictogram, zijn altijd een beetje pech geweest. Hun geliefde blauwe egel is er nooit echt in geslaagd om de wereld van drie dimensies te doorbreken en langzaam overwogen te worden een reeks B-pictogram, die wanneer de aankondiging van een nieuwe titel geen hype creëert, maar bezorgdheid en hilariteit over hoe slecht dit zoveelste product kan zijn.

Toen werd de film aangekondigd, een droom voor iedereen zoals ik, maar zelfs in dit geval is hier de klap: het ontwerp van Sonic is iets gruwelijks, nachtmerrieachtig, meer dan de videogame Sonic Boom kan zijn (die van 2014). In het kort, voor de zoveelste keer werden de fans verbrand. Gelukkig besloot Paramount echter de populaire opstand op de pleinen te vermijden en genoegen te nemen met die op het web, zo erg dat de release van de film drie maanden werd uitgesteld om het ontwerp van de hoofdpersoon volledig opnieuw te ontwerpen. Was het het waard? Absoluut ja.

Ik begon erover te praten jaar '90 en deze film, zoals nooit een andere die ik de afgelopen periode heb gezien, volgt dat decennium zo veel, nel bene e nel mannelijk. We hebben er een echt basis plot: Sonic die op een onbekende planeet of aarde terechtkomt, meer precies in de stad Green Hills en bijna een toeval een vriend vindt (de plaatselijke sheriff, Tom Wachowski). Zijn kracht, of supersonische snelheid, trekt de aandacht van de Amerikaanse regering, die een wetenschapper zo briljant als raar helpt: Dr. Ivo Robotnik, beter bekend als Dr. Eggman en gespeeld door één buitengewone Jim Carrey.

Sonic - De film is een lichte film, waardoor we ons inleven in de twee hoofdrolspelers die beginnen als vreemden en die uiteindelijk nooit willen scheiden, net zoals we zagen in de recente detective Pikachu, om de film te citeren die er het dichtst bij staat, gezien de oorsprong van de videogame van de twee films. Als de tweede echter een ingewikkelder en mysterieuzer plot bood, in de Paramount-film de ingeslagen richting wordt vanaf het begin begrepen, met het laatste gevecht intuïtief, zelfs voor degenen die nog nooit een Sonic-game hebben gehoord of gespeeld.

Maar alles stroomt soepel, verveling komt nooit: de duur van anderhalf uur is aangenaam, gezien de goede afwisseling van actiescènes en grappige gags, met grappen die zeker niet memorabel zijn maar die goed passen bij de geest van de film. Tussen slow motion, explosies en kleine paaseieren die alleen echte fans van de blauwe egel zullen oppikken, kan ik Sonic overwegen - De film een succesvol experiment, wat ver verwijderd lijkt te zijn van de verwachte ramp.

De producenten waren ook slim genoeg om het te maken een film ontworpen voor kinderen, ook geschikt voor een volwassen publiek. We worden geconfronteerd met een discrete film, die uitsluitend is gebaseerd op Sonic en Dr. Eggman, een personage dat buitengewoon is gemaakt door een geweldige Jim Carrey, maar dat tegelijkertijd vol staat met paaseieren die alleen opvallen door degenen die opgroeiden met Sonic in de '90. Dit betekent dat de meer volwassene er meer is om de kleine dingen op te merken dan om de film zelf te volgen.

Sonic - De film is een prettige film, die de basis legt voor een mogelijk vervolg als dit eerste hoofdstuk genoeg zou verzilveren: de twee scènes na creditering zullen fans van het merk zeker doen springen die de kamer waarschijnlijk alleen tevreden verlaten als ze zich eenmaal op de fauteuil hebben gevestigd, zich in de jaren 90 met zichzelf hebben geïdentificeerd.

Sonic op het grote scherm zien met dezelfde ogen als toen we hem voor het eerst met hoge snelheid op de kathodestraalbuis zagen schieten, is een dip in het hart, een emotie waarmee je ook voorbij kunt gaan een film zo aangenaam, maar niets meer.