In de afgelopen jaren de BioWare moest registreren verschillende afwijkingen. Een van de belangrijkste is die van James Ohlen, die na 2018 jaar het bedrijf verliet in juli 22. Ohlen had bijgedragen aan de ontwikkeling van de populairste spellen van het softwarehuis, van Baldur's Gate tot Anthem.

Een paar maanden voordat Ohlen ook het bedrijf had verlaten Drew Karpyshyn, auteur van onder meer Baldur's Gate 2. Nu zijn de twee herenigd in het nieuwe bedrijf van Ohlen, Archetype Onstpanning.

Karpyshyn heeft geschreven op zijn blog:

“Ik ben trots om aan te kondigen dat ik de hoofdauteur van Archetype zal zijn Entertainment! Opgericht door James Ohlen, het genie achter enkele van de beste BioWare-titels zoals Baldur's Gate, KOTOR en Dragon Age, Archetype is een nieuwe studio onder de paraplu van de Tovenaar van de kust... en ik ben nog nooit zo blij geweest om deel te nemen aan een project in mijn leven (ik heb onder andere altijd genoten van WotC, ze hebben zelfs mijn eerste roman gepubliceerd!) "

De auteur sprak ook over de zijn jaren in BioWare als:

"Mijn droomjob: getalenteerde mensen die samenwerken om games te maken zoals Baldur's Gate, KOTOR, Mass Effect en Dragon Age"

Maar veel dingen zijn begeerd nadat het bedrijf succesvol begon te worden:

"We zijn meer zakelijk geworden. We konden niet langer doen wat we leuk vonden, de teams waren gedreven om games te maken op basis van marktonderzoek in plaats van hun passie en instinct te volgen. Mijn droombaan was net een baan geworden, Ik ben het enthousiasme en de stimuli die ik had verloren. "

“Ik weet dat we veel werk te doen hebben. Met BioWare maakte ik deel uit van een traditie die eeuwig zou duren. We hebben enkele van de meest populaire rollenspellen van de afgelopen twee decennia gemaakt. Maar ik ben er vast van overtuigd dat we met Archetype de mogelijkheid hebben om iets te creëren dat net zo geweldig is "

Archetype, dat een andere voormalige BioWare, Chad Robertson, in zijn gelederen omvat, werkt aan een verhaalgebaseerd rollenspel en multiplatform, gevestigd in een nieuw science fiction-universum.