Meer dan honderd jaar na publicatie, De roep van het bos - Jack London's eerste korte roman - blijft relevant in het Amerikaanse culturele landschap, zo erg dat na talloze onofficiële transposities en drie officieren, de versie van Chris Sanders (directeur van Dragon Trainer) op het scherm verschijnt, met de titel met dezelfde naam en aangepast voor een jonger publiek.

De hond Buck, een zeer speelse en "verwende" grote St. Bernard / Scotch Collie-hybride, woont in Californië in het luxe huis van een magistraat (Bradley Whitford). Op een nacht profiteert de familietuinier van zijn vertrouwen met Buck om hem te ontvoeren en te verkopen: de Klondike-goudkoorts is net uitgebroken en sledehonden zijn kostbare goederen. Tijdens de reis leert Buck de wet van de stok door de handen van een wrede man in een rode trui (Dan Stevens), die alleen wordt verkocht aan twee Canadese postbodes (Omar Sy en Cara Gee). Hier werd zijn rivaliteit met de roedelleider Spitz geboren, een agressieve husky die de nieuwkomer niet verwelkomt. Buck begint ook manifestaties van zijn 'verpersoonlijkte' instincten te zien in een grote zwarte wolf, die hem geleidelijk zal dwingen zijn ware aard te omarmen. Na het verslaan van (in het gedode boek) Spitz in gevecht, ziet een andere verandering van eigenaar Buck het pad van John Thornton (Harrison Ford) oversteken, en op dit punt begint hijeen waar avontuur van de twee, die op zoek gaan naar een goudstreng die niet op de kaarten staat en zichzelf zullen vinden (sic.)

Deze versie van de oproep van het bos is duidelijk gericht tot gezinnen, en de richting weerspiegelt dit doel: continue bezuinigingen, lineaire vertelling en het feit dat alle grofste gebeurtenissen buiten het scherm plaatsvinden. De landschappen zijn bijna volledig gereconstrueerd in CGI, maar het is nog steeds een schande om niet meer seconden te hebben om ervan te genieten: elke glimp van de noordelijke bossen of van de besneeuwde vlaktes duurt niet langer dan een paar seconden, waardoor ze meer een noodzaak van assemblage zijn dan een echte keuze esthetiek. Zelfs de dieren worden weergegeven in computergraphics, allereerst Buck, gebaseerd op de motion capture van Terry Notary (choreograaf, acteur en stuntman geboren als acrobaat in Cirque du Soleil), en weergegeven in postproductie. Deze keuze heeft de hondenhoofdpersoon in staat gesteld om een ​​breed scala aan emoties te uiten, maar het zien van hem samen met vlees- en bloedacteurs kan soms de opschorting van ongeloof ondermijnen. Gelukkig krijg je nooit het "Scooby Doo" -effect, maar sommige interacties lijken nep: vooral in de aanwezigheid van zacht of diffuus licht overtuigen de schaduwen niet volledig, en bij het aanraken van twee dieren is het moeilijk te begrijpen waar daadwerkelijk contact is . De algemene opbrengst wordt verhoogd door aanvullende verlichtingskeuzes tot de limieten van de CGI, dus in scènes met weinig en sterk gerichte lichtbronnen, of in omstandigheden met slecht zicht.
De uitvoeringen zijn allemaal goed, Harris Ford lijkt bijna op een gepensioneerde Han die worstelt met een andere harige vriend; de slechterik lijkt uit Pocahontas te zijn gekomen, maar blijft behoorlijk intimiderend, vooral voor degenen die geen fan zijn van dierenmishandeling. Ook opmerkelijk is Omar Sy, die uitstekende interpretaties blijft geven van zijn grote doorbraak in "Quasi Amici".

Iedereen die De roman heeft gelezen, zal ontelbare verschillen tussen dit en het script opmerken: zoals in de film uit '34 met Clark Gable, hier wordt het perspectief niet alleen geboden door Buck's dierlijke geest, maar wordt de focus verlegd op de relatie tussen hem en Thornton, die in de roman speelt het een beslist ondergeschikte rol. Een andere verandering die niet gemist mag worden, is de algemene toon van het werk: de roep van het bos was een soort viering van primitivisme, het succes ervan was ook te danken aan de wens om terug te keren naar de oorsprong in het geïndustrialiseerde Amerika; deze versie behoudt de wilde geest van Buck die hem zal leiden om met de wolven te leven, maar de setting is opgeruimd en gezoet. En als veel afwijkingen van de tekst meer dan gerechtvaardigd zijn, zou niemand een cent uitbrengen voor een film waarin de hoofdpersoon een Indiase jager wordt om zijn overleden eigenaar te wreken, anderen worden gewoon gedicteerd door de gekozen doelgroep. Het gevolg is dat er heel weinig overblijft van de geest van het origineel, om ons te geven wat eigenlijk een buddy-film is over de relatie tussen mens en dier. Een film die de kleintjes zeker zullen waarderen, maar het is zonde om een ​​andere aanpassing te zien die niet in staat is om de ware primitieve essentie van de roep van het bos te vangen.