We nemen aan dat de schrijver van Kunai geen fan is van de spellen die kunnen worden gedefinieerd als "metroidvania". Ja, in mijn carrière als gamer heb ik te maken gehad met de meest uiteenlopende avonturen die met het genre te maken hebben, maar de laatste tijd, vooral in de afgelopen jaren, heeft de charme van dit soort ervaringen me niet opgewonden zoals het ooit deed. Denk maar aan dat ik waarschijnlijk op mijn geweten de onuitwisbare schande zal hebben van begonnen te zijn, zonder het ooit te beëindigen, Hollow Knight. Er zijn in feite een aantal mechanica in deze typologie van werken die niet goed passen bij mijn huidige oriëntatie voor videogames. Als u doorgaat met de beoordeling, zult u ook de reden voor dit uitgebreide, begrijpelijke, uitgangspunt begrijpen.

Kunai is een titel ontwikkeld door een groep van drie jongens, samen bekend als Schildpad Blaze. Uitgebracht op 6 februari op Steam en Nintendo Switch, dankzij de schijnwerpers op zichzelf Nindies Showcase georganiseerd vorige maand door het Japanse bedrijf gevestigd in Kyoto.

Kunai

Waar gaat Kunai over? Wat kan ons dat schelen!

Het verhaal verteld in Kunai zet de gamer in de schoenen van Gestreept, een robotachtig wezen wiens gezicht doet denken aan de vormen van een tablet. Ons alter ego, slapend in de verhalende incipit, wordt geactiveerd door robotweerstand om de oorlog tegen het leger van slechte computers te bestrijden. Hier, om het op deze manier te beschrijven, lijkt het verhaal misschien een beetje simpleton, b.v. in feite is het zo: we bevinden ons in een post-apocalyptische setting waarin kunstmatige intelligentie het menselijk ras volledig overnam; in dit scenario zijn echter enkele cybernetische wezens begiftigd met een bepaald geweten en daarom vechten ze voor bevrijding van kwade krachten. Het is daarom onze taak om de rol van de held op ons te nemen, wat meestal betekent dat u alles zelf moet doen.

Tutto quello che Kunai verliest uit het verhalende oogpunt, maar wint in stijl. Over het algemeen zijn de instellingen en het gebruikte kleurenpalet erg leuk, maar het zijn enkele details, zoals de grafische effecten tijdens de gevechten en de kleine semi-geanimeerde intermezzo-scènes tussen een botsing en de andere, om een ​​echt meeslepende te garanderen opmerkelijk op het werk in zijn volledigheid. Karakter ontwerp blijkt boeiend te zijn zowel wat betreft de hoofdrolspeler en zijn bondgenoten, als voor het leger van vijandige computers. De verscheidenheid aan gemeenschappelijke vijanden is bevredigend, maar dat is het wel wanneer bazen op het toneel verschijnen dat de artistieke richting van de ontwikkelaars in al zijn pracht naar voren komt. Elke baas verschilt in feite van elk ander detail, zowel qua uiterlijk als qua mechanica.

Per saldo dus de teleurstellende impact van de presentatie van de game, ongeïnspireerd en duidelijk alleen een excuus om de handen te leiden, is al na een paar minuten in de gamewereld volledig geneutraliseerd, gevarieerd en altijd karakteristiek, gemaakt door de jongens uit Schildpad Blaze.

Kunai

Neem de controle over Gestreept was echt een prettige ervaring. Op zichzelf is het bewegings- en springsysteem niet bijzonder responsief en nauwkeurig. Inderdaad, in het begin heb je misschien moeite om bijzonder moeilijke sprongen tegen te komen. Het spel verandert van gezicht wanneer we de mogelijkheid krijgen om al na een paar minuten de tools van het vak te gebruiken: i kunai voor de notitie. Binnen het spel worden onze kunai niet als wapen gebruikt, maar als goden Rampini. Dankzij deze ontwerpkeuze beweegt ons personage over de kaart alsof hij dat kon schiet spinnenwebben. Behalve op sommige muren, speciaal gemarkeerd door een glanzende textuur, is Tabby in staat om schommel op elk oppervlak, waardoor bewegen snel, technisch en erg leuk is. Het bewegingssysteem gaat ook hand in hand met een effectief vechtsysteem, hoewel niet erg gelaagd.

Aanvankelijk heeft de speler een eenvoudige katana, die tijdens het avontuur als een primair wapen fungeert. Alle volgende apparatuur moet ook worden toegevoegd aan deze tool, die ook fungeert als werkelijke power-up voor de mogelijkheden om de gamewereld te verkennen. De machinepistolen, bijvoorbeeld, laten ons, naast zeer krachtige wapens (zelfs als ze niet erg nauwkeurig zijn) de lucht in voor de duur van het tijdschrift, dankzij de terugslag verkregen door naar de voeten van onze hoofdrolspeler te schieten. Deze monteur stelt ons daarom in staat om ruimtes te overwinnen die te groot zijn om te worden bedekt met een eenvoudige dubbele sprong. Zoals gemakkelijk te begrijpen door de lezer, de metroidvania-thema het wordt benadrukt dankzij deze uitrustingsstructuur met een dubbele gevechts- / verkenningsfunctie. Bijna elke locatie ontworpen door de makers van het spel legt een speler in handen van de speler nieuwe functie van onze Tabby door nieuwe hulpmiddelen te verkrijgen. Dankzij hen kun je daarom een ​​bepaald obstakel overwinnen dat de voortzetting van het avontuur niet toelaat.

Ondanks de definitie en beschrijving waarbinnen Kunai is tot nu toe vertegenwoordigd, het spel blijkt atypisch te zijn in de canons in zijn soort. Ten koste van een voldoende grote wereld is er een duidelijke lineariteit in de verkenning van de omgevingen en een backtracking die, zelfs indien aanwezig, de speler niet aanmoedigt om zijn stappen terug te vinden om te verkennen en geheimen of optionele verzamelobjecten te vinden. Hieraan moet ook de aanwezigheid van worden toegevoegd een gamekaart beschikbaar echt gedetailleerd: zo gedetailleerd dat de situaties waarin de speler zich verloren en zonder een precies doel bevindt, typisch scenario van de titels van deze vorm, op de vingertoppen kunnen worden geteld. Dit alles als geheel houdt ja in Kunai het is een ervaring die niet louter klassiek is in termen van het soort toebehoren, maar ook beslist toegankelijker, sneller en minder veeleisend.

Een beetje peper toevoegen zijn de baasgevechten. Het is waarschijnlijk deer beter uitzien beheerd van alle productie: elk baasgevecht blijkt niet alleen heel anders te zijn dan de vorige zoals al verwacht, maar ook goed uitgebalanceerd vergeleken met de leercurve van de speler. Sommige van de laatste botsingen zijn inderdaad erg moeilijk, terwijl de eerste bijna als tutorials fungeren. Aan deze perfecte balans is een meesterlijke timing van de gevechten toegevoegd: sommige zijn tactisch geplaatst om de gebruiker het beste gebruik te laten maken van de mogelijkheden van een nieuw instrument, anderen zijn in plaats daarvan in staat om het ritme van een te lang uitgerekte verkenning te dempen tijd of, integendeel, het hoogtepunt vormen van een klim (niet in een specifiek geval voorgesteld) naar de conclusie van een bijzonder moeilijke en ingewikkelde omgeving.

Kunai

Technisch gezien draait het spel soepel voor alle ongeveer 6/7 uur die nodig is om het verhaal te voltooien zonder teveel tijd te verspillen aan onnodige verkenning. de Steam-versie di Kunai het is stabiel gebleken en in staat om zelfs de meest geagiteerde situaties op een uitstekende manier te beheren. De actie wordt altijd duidelijk en netjes weergegeven in de afbeelding. We hebben het duidelijk over een onafhankelijke productie met een zeer laag budget: verwacht daarom niet dat u voor wie weet welk menu van de grafische instellingen staat. Daarom bereikt de niet bijzonder gedetailleerde grafische sector, afgezien van een artistieke en stilistische richting die duidelijk boven het gemiddelde ligt, voldoende dankzij het optimalisatiewerk dat we tijdens onze test hebben gevonden.

Dezelfde spraak voor de geluidssamenstelling, die de speler vergezelt met nooit irritante en gemakkelijk herkenbare deuntjes. De muziek is ook in staat om een ​​bepaald gevoel van pathos te geven tijdens de belangrijkste passages binnen het, hoewel eenvoudige, verhaal dat door de ontwikkelaars wordt aangeboden.

Eindelijk vermelden voor i collectable, de enige echte reden voor verkenning buiten de tracks die zijn voorbereid door de makers van de game. Tabby kan worden aangepast met een hele reeks objecten die op zijn gezicht van toepassing zijn. Verwacht niet dat de aanpassingsmogelijkheden bijzonder breed zijn, maar ik verzeker je dat je geconfronteerd wordt met een angstaanjagende vijand uitgerust met de bril van de wijk Zarro heeft me een paar glimlachen van mezelf kunnen ontfutselen. Bovendien moet ook worden benadrukt hoe de animaties, al dan niet in het gezicht, van onze hoofdrolspeler er altijd in slagen om precies te zijn in vergelijking met wat er op het scherm gebeurt en, vooral, visueel succesvol.

Kunai

In het algemeen Kunai is een voldoende titel. Ik geloof echter dat het uiteindelijke doel dat met een beoordeling wordt ondernomen, is om een ​​specifiek product aan een type referentiegebruiker aan te bevelen (of af te raden, afhankelijk van het geval). Dus wie is de juiste speler en potentiële koper van een vergelijkbare titel?

Het antwoord is heel eenvoudig: io.

Aan het begin van deze lezing maakte ik een premisse zo helder als steenachtig. Ik kan geen mal-titel voltooien metroidvaniesco op dit moment van mijn leven. Het aanpakken van de game in kwestie was voor mij een zeer positieve ervaring. Bijna natuurlijk, zou ik toevoegen; daarom verre van het concept van het streven naar een toevertrouwde taak.

Kunai biedt niets nieuws voor degenen die al vele jaren op het genre kauwen. Er zijn alternatieven op de markt die beter zijn afgewerkt, dieper zijn in hun speelbaarheid of gewoonweg mooier zijn om naar te kijken. Het werk van deze drie jongens maakte het echter mogelijk om dit soort videogames te spelen zonder noodzakelijkerwijs tientallen uren te verliezen om een ​​bepaald doel te bereiken of te worden opgeroepen om alle beschikbare grijze materie te gebruiken om uit een doolhof te komen van tunnels en doodlopende wegen. Kunai het is lineair zonder het gevoel te geven het te zijn; het is kort maar zeer intens.

Kunai is de titel die is ontworpen en ontwikkeld voor diegenen die niet de tijd en de wens hebben om zich te wijden aan de toewijding die het genre waartoe het behoort meestal inhoudt, maar waar ze tegelijkertijd extreem behoefte aan hebben.