De angst van The Grudge opnieuw herboren in de bioscoop, dit keer in handen van Nicolas Pesce, directeur van de verontrustende De ogen van mijn moeder. Een van de favoriete genres van deze laatste is deverschrikkingdan was het niet zo'n slecht idee om een ​​historisch filmmerk als The Grudge aan hem toe te vertrouwen. Althans op papier.
Helaas, zelfs als de cast bestaat uit goed gemaakte acteurs, de film kan de kijker niet krassen en om zichzelf gedenkwaardig te maken, wat op vele manieren zwak en teleurstellend is.

 

Het verhaal is voornamelijk gebaseerd op onderzoeken door de Amerikaanse politieagent Mandy (Andrea Riseborough), die moet onderzoeken een geval van vermeende moord. Vanwege een aantal ongelukkige omstandigheden wordt de politieagente gedwongen een huis te bezoeken, dat door velen wordt geweigerd, helaas eindigt slachtoffer van een vloek. Zou dit de oorzaak kunnen zijn van de vele gevallen van mysterieuze sterfgevallen?

Andrea Riseborough onderzoekt

Ik verklaar dat dit hoofdstuk van The Grudge esthetisch heel goed is gedaan: fotografie wordt gedetailleerd behandeld met donkere kleuren, maar komt goed overeen met de duisternis van de verhalende context waar de kijker mee te maken heeft. Ondanks deze factor is het script echter lang slordig en verwarrend. Het verhaal speelt zich af in drie verschillende verhalende bogen, in een periode die varieert van 2004 tot 2006, en de kijker die minder gewend is aan de filmsaga, zich niet bewust van deze passages, kan het moeilijk vinden om sommige afleveringen opnieuw te verbinden film onthult. De film stelt voor wat in het filmjargon "Interquel" wordt genoemd gezien het feit dat de reboot plaatsvindt tussen de eerste canonieke Amerikaanse filmremake (The Grudge, in feite uit 2004) en het tweede hoofdstuk van de in 2006 geproduceerde saga.

Een nieuwsgierigheid inherent aan deze film is dat Sam Raimi is de producent. Raimi heeft deze rol ook overgenomen in de vorige titels van de saga, maar vergezeld door de deskundige hand van Takashi Shimizu, een echte meester van de Japanse horrorfilm. De laatste regisseerde "Ju-Oh" in 2002, de oorspronkelijke naam van de film waaruit de volgende reboot werd genomen, naast de vorige naamgenoten. Helaas heeft Shimizu, wat de laatste film betreft, besloten om zelfs vanuit het oogpunt van productie niet deel te nemen. Het verlies is opmerkelijk en het is merkbaar: de film geeft in feite heel weinig ruimte om te vrezen, en die paar momenten van spanning ontstaan ​​alleen op kortstondige momenten van "Jumpscare", die binnen een paar seconden snel worden vergeten, waardoor vrijwel geen niets voor de toeschouwer, zo niet een kleine, tijdelijke, schrik.

Hoewel de film niet echt een meesterwerk is, denkt de getalenteerde Engelse actrice er in positieve zin over Andrea Riseborough, bekwaam dankzij zijn uitstekende acteervaardigheden om de film interessant te maken en de spanning hoog te houden. Hetzelfde kan niet gezegd worden van de armen John Cho, een acteur met onbetwiste vaardigheden, maar die niet op zijn best presteert wanneer hij in dit soort films verschijnt.

Nicolas Pesce werkte, naast het regisseren van The Grudge, samen met de collega Jeff Buhler aan het script. Il resultaat valt nogal tegen: het verhaal verloopt langzaam en op een verwarde manier, die paar momenten van angst worden verminderd door de lage spanning die wordt waargenomen en vaak is het eindresultaat (behalve voorspelbaar) hilarisch. Het tegenovergestelde van wat theoretisch een horror zou moeten zijn. Het verontrustende is dat Pesce zegt geïnspireerd te zijn door wat echt meesterwerken van de zevende kunst zijn: films zoals de Exorcist of Changeling, maar helaas waarmee The Grudge heel weinig te doen heeft.

Is er iemand thuis?

Kortom, was er echt behoefte aan een film opnieuw opstarten van The Grudge in 2020? Het antwoord, hoe helaas ook overduidelijk, is nee. Vooral als de resultaten niet eens op afstand het resultaat van Shimizu's eerste meesterwerk weerspiegelen.