HuntersHunters, de Amazone-show beschikbaar op Prime Video (hier onze preview), is bekritiseerd door Auschwitz-monument vanwege een fantasiescène en het feit heeft vervolgens een debat geopend: is het gepast om de Holocaust op een denkbeeldige manier te vertegenwoordigen of moeten we ons altijd aan de echte feiten houden?

De scène in kwestie is te vinden in de eerste aflevering van Hunters en het betreft een macaber schaakspel waarbij de stukken worden weergegeven door gevangenen.

Een joodse schaakmeester wordt gedwongen een spel te spelen waarbij stukken door mensen worden vervangen en telkens wanneer een van hen van het bord wordt geëlimineerd, sterft hij.

De scène lijkt niet te zijn gedaald naar het Auschwitz-monument dat precies, met een reeks tweets op zijn officiële profiel, hij uitdrukkelijk over de scène klaagde.

"Het is niet alleen gek en karikaturaal, maar het bevordert ook toekomstige ontkenners".

In antwoord op een gebruiker die erop had gewezen hoe Hunters was geen documentaireAuschwitz Memorial reageerde met een extra tweet.

“Auschwitz was een echte plaats waar mensen leden. Het zou veel beter zijn geweest als de auteurs hadden geprobeerd het bewustzijn van de echte feiten van de Holocaust te vergroten, door iets dichter bij de realiteit te laten zien, in plaats van ervoor te kiezen een vals verhaal te creëren dat nooit in Auschwitz is gebeurd ".

Het antwoord van de maker van Hunters

David Weil, bedenker van de serie, uitte zijn mening over wat er was gebeurd en verwerpt krachtig het idee dat verhalen over de Holocaust nooit een documentair karakter mogen overstijgen.

"Naar mijn mening geven symbolische representaties individuen toegang tot een emotionele en symbolische realiteit die ons in staat stelt de ervaringen van de Shoah beter te begrijpen" hij verklaarde een Deadline.

Over waarom hij ervoor koos om denkbeeldige gebeurtenissen te creëren Ondanks de gedocumenteerde aanwezigheid van talloze vreselijke handelingen, merkte Weil op: "Ik wilde gewoon niet die specifieke en echte traumatische handelingen vertegenwoordigen".

Een debat dat zeker opnieuw zal worden besproken.