Microsoft het was de eerste om meer in detail zijn kaarten te onthullen voor de volgende generatie consoles, die later dit jaar aankomen.

Toen Sony zijn eerste functies inademde, Ik schreef een studie, die in principe nog steeds geldig is, maar nu is het tijd om te updaten dankzij het nieuwe sappige nieuws dat door de competitie is aangekondigd.

Xbox Series X - Nieuw DNA

De speculaties zijn in de verschillende maanden gevolgd en nu hebben we bevestiging dat de Microsoft-console, en op een vergelijkbare manier als de generatie die ook Sony instelt, gecombineerd gebruik zal maken van de Zen 2-architectuur voor het processorgedeelte en RDNA 2 voor het grafische gedeelte, met een grafische rekenkracht van 12 TeraFLOPS. Laten we deze woorden wat perspectief geven.

Xbox-serie X

Zen 2 is de naam van de eerste herziening van de Zen-architectuur, geïntroduceerd door AMD op zijn Ryzen-processors. Degenen die het afgelopen jaar computers hebben gebouwd, hebben hun prestaties kunnen waarderen. De Ryzen 3000-serie presteert zeer goed tegen een betaalbare prijs we bevelen onszelf aan hun aankoop aan elke speler die zijn uitgaven wil optimaliseren. Geen nieuwe informatie over het aantal processoren en gebruiksfrequenties, maar één ding is zeker: de verbetering zal vanuit vele invalshoeken voelbaar zijn.

Hier echter we kijken niet naar de snijkant, aangezien AMD dit jaar klaar is om te presenteren en hoogstwaarschijnlijk zijn ZEN 3's zal uitbrengen, wat verdere verbeteringen zal brengen. Voor de consoles werd daarom besloten om beproefde, beproefde technologie te gebruiken, met een geschiedenis van optimalisatie en afschrijving van productiekosten op het achterwerk. U zult niet veel missen, het zal een uitstekende basis zijn voor een nieuwe consolecyclus.

Waar we in plaats daarvan zullen hebben de nieuwste ontdekking van de techniek is in de grafische sector. RDNA 2-architectuur is nog niet eens aan het publiek gepresenteerd. Microsoft bevestigt dat deze architectuur delen van chips zal implementeren die zijn toegewijd aan de versnelling van de ray tracing-berekening volgens de Direct X-standaard. Het is daarom aannemelijk dat ze dezelfde functie van de RT-cores zullen uitvoeren die Nvidia op zijn RTX-kaarten heeft gemonteerd, namelijk als versnellers van de kruispunten stralen binnen structuren die alle geometrie van het spel omsluiten, Bounding Volume Hierarchy genoemd.

Een straal om ze allemaal te temmen

Ray Tracing is een extreem realistische manier om de verlichting te berekenen van een scène. Stel je voor dat je vanaf het scherm naar de gamewereld kijkt, voor elke pixel worden verschillende stralen uitgezonden die van de scène stuiteren en het pad van licht reconstrueren, gebaseerd op nauwkeurige fysieke wetten. Het resulterende effect is een veel meer realistische en natuurlijke verlichting van de kamers. Metro Exodus en Control hebben deze technologie laten zien en weten hoe deze toe te passen op alle titels van de volgende generatie is een 500 jaar oude droom die uitkomt. Bovendien wil ik speculeren dat de prestaties van deze kernen voor Ray Tracing dubbel zijn vergeleken met de huidige Nvidia-kaarten, een belangrijke sprong voorwaarts voor de toepassing van deze technologie.

AMD ondermijnt de Intel CPU-markt zelfs zonder 7 nanometerprocessoren
AMD keert terug naar de wereld van consoles, niet over de bodem van het vat schrapen, maar brengt zijn 90 kalibers

Het wordt onder andere verschillende keren herhaald hoe dit ook de audio zal verbeteren. Dezelfde technieken om de stralen terug te kaatsen, kunnen ook worden gebruikt voor geluidsgolven, waardoor de positionele audio op een veel nauwkeurigere manier wordt nagebootst. Dit is een verbetering waar ik enorm nieuwsgierig naar ben: stel je een schutter als Tarkov voor hoeveel hij ervan zou winnen.

Het andere interessante feit betreft de kracht die door de console wordt uitgedrukt. 12 TeraFLOP. Een eenheid die vertegenwoordigt hoeveel bewerkingen per seconde een rekeneenheid kan doen. Of deze bewerkingen nuttig of nutteloos werken, hangt af van hoe de architectuur is gebouwd en hoe de software is gecodeerd.

Om een ​​vergelijking te maken met de pc-wereld, heeft de RTX 2080 Ti, een kaart van meer dan € 1200, 11,7 Teraflops nominaal vermogen. Bij typische werkfrequenties bereikt het 14 Teraflops. Het feit dat de nieuwe generatie consoles zoveel kracht kunnen benaderen, is opwindend voor de geboden mogelijkheden. Er zijn echter architecturale verschillen met Nvidia-technologie, dus een eerlijkere vergelijking is met de eerste generatie RDNA-chipsets die al op de markt zijn.

AMX's huidige vlaggenschip RX 5700 XT bereikt 9,8 TeraFLOP bij typische boostfrequenties. De nieuwe Xbox, die nieuwe technologie is, zal niet alleen meer brute kracht hebben, uitgedrukt in het aantal, maar ook verbeteringen in efficiëntie dankzij de nieuwe architectuur. Ik heb geen herinneringen aan een nieuwe console die krachtiger is dan het vlaggenschip pc-product. Hopelijk presenteert AMD iets van een hogere categorie tussen nu en het einde van het jaar.

de RX 5700 Xt is een kaart die tegenwoordig in staat is Gears of Wars 5 te beheren, allemaal op ultra, op 112 fps in full HD, 78 fps op 1440p en 40fps in 4k. Wanneer Microsoft het heeft over maximale 120fps framerates die worden ondersteund door de console en de HDMI 2.1-standaard, zijn dit prestaties die met deze hardware kunnen worden bereikt door de details op de juiste manier aan te passen ... of niet?

Xbox Series X brengt Ray Tracing naar de consolewereld
Grootschalige Ray Tracing zal eindelijk een waardige sprong maken in 3D-graphics na jaren van "incrementele" verbeteringen.

Niet alleen vermogen, maar ook efficiëntie en snelheid

Il Schaduw met variabele snelheid is een van de nieuwe technologieën die tot nu toe door de Turing-serie van Nvidia op pc worden ondersteund door een aantal titels, waardoor de prestaties gratis kunnen worden verbeterd. Ik weet het, zoiets is onmogelijk. Maar het resultaat is precies dat. Menselijk zicht kan minutiae alleen in het midden van zijn gezichtslijn waarnemen. Daarom werd gedacht om een ​​algoritme te bouwen waarmee de details van delen van een scène konden worden verlaagd. Door wat ons oog toch niet in mindere kwaliteit kan waarnemen, besparen we rekenkracht. Momenteel maakt de technologie het mogelijk om een ​​fractie van + 20% te behalen voor de framerate in de enkele ondersteunde games. Microsoft definieert het gepatenteerd, dus ik stel me een extreem presterend algoritme in actie voor. Het is altijd wenselijk om elke druppel nuttige kracht te kunnen winnen.

Het andere nieuws is ook interessant. De mogelijkheid om de status van meerdere spellen tegelijkertijd in de slaapstand te zetten is fantastisch, hoewel ik denk dat het veel ruimte op de SSD zal eten, is de verminderde latentie altijd goed voor competitieve spellen, die dankzij 120fps nieuw leven kunnen vinden, zelfs op consoles .

ondersteuning naar HDMI 2.1 brengt adaptieve verversingssnelheid en lage latentiemodus, zelfs op consoles, met veel meer arrogantie dan Xbox One X, de eerste console die deze functie ondersteunde. Het gedrag is eenvoudig: de frequentie van de monitor is niet langer vast, maar wordt variabel. Het zal hetzelfde zijn als de frames gegenereerd door de GPU. 90 fps? De monitor gaat naar 90Hz. Dit verbetert de perceptie van de speler van vloeiendheid aanzienlijk. De krachtige markt voor pc-monitoren heeft nu een nieuw stopcontact: consoles. Gehoopt wordt dat tv-fabrikanten deze mogelijkheid zullen volgen.

Er staat veel vlees op het vuur ondanks de paar minuten details, maar het is allemaal uitstekend. Eindelijk een console die start vanuit een geavanceerde en krachtige technologische basis. Het zal zeker minder "loffia" zijn dan het heden. We kijken uit naar de antwoorden van Sony, aangezien de Xbox Series X met een knal lijkt te beginnen.