Bijna een week na de vlam veroorzaakt door mijn collega, hier is wat het een persoonlijke analyse wil zijn, niet technisch, maar antropologisch en sociaal. Waarom wordt Final Fantasy X door de Japanners beschouwd, en niet alleen door de beste titel van de sage? Volg mij en je zult het ontdekken.

Ishindenshin, of het belang van weten hoe je de lucht moet lezen

'Luister naar mijn verhaal ... misschien is dit de laatste kans.' Dit zijn de eerste woorden die we horen zodra we het spel starten. Woorden vergezeld van het prachtige 'Naar Zanarkand' wat nog steeds de harten van veel gamers doet kloppen. Het zijn niet alleen deze twee elementen die toeslaan, maar de hele scène: in feite vinden we een uiterst heterogene groep mensen die voor een vreugdevuur rusten, ze hebben allemaal een vermoeide en beproefde blik, niemand lijkt de onoverwinnelijke held te zijn van veel andere videogamewerken . Een van hen staat op en legt zijn hand op de schouder van een van zijn reisgenoten, alsof hij haar wil troosten. Niemand spreekt. De jongen loopt weg en tuurt naar de horizon en zegt een van de meest iconische zinnen van de sage: 'Luister naar mijn verhaal ... misschien is dit de laatste kans.' Laatste fantasie X

Als Final Fantasy VI, VII, VIII en IX ons door de intro of de eerste minuten van de gameplay halsoverkop in de actie begonnen te gooien, zijn de kaarten op tafel hier volledig omgedraaid. Het begin is traag, introspectief en erg Japans. Waarom Japans zeg je? Want die stilte, die hand op de schouder zonder iets te zeggen, kan in één concept worden gevat: Ishindenshinletterlijk "naar het hart zenden". Deze term geeft een van de grondslagen van Japanse communicatie aan, de non-verbale. Het lijkt misschien absurd voor degenen die de Japanse samenleving niet kennen, maar het is uiterst belangrijk om te weten hoe je alleen kunt communiceren met uiterlijk, met gebaren. Waarom woorden zijn niet altijd belangrijk, soms moet je weten hoe je de lucht moet lezen. Begrijp je nu waarom Final Fantasy X het hart van Japanse videogamers is binnengedrongen?

De reis

Het centrale thema van het spel is ongetwijfeld de reis, niet een reis naar een beloning, geen groot avontuur voor glorie en eer, maar gedicteerd door plichtsbesef. Een pelgrimstocht waarvan de protagonisten misschien nooit meer zullen terugkeren, en ze weten het perfect. Als in Laten we praten geschreven door onze Riccardo dat de lineariteit van de spelvoortgang als een gebrek wordt aangehaald, voel ik me gedwongen het tegen te spreken: lineariteit is fundamenteel in dit verhaal. De personages worden gedreven door een te hoge reden om te verdwalen in het verkennen van de wereld wijd en zijd. Ze kunnen het zich niet veroorloven om achterom te kijken of te blijven hangen, het is niet toegestaan. En dit moet de speler op zijn eigen huid voelen. Het is geen enorme kaart die een gevoel van onderdompeling geeft (zie Final Fantasy XV en zijn enorme maar lege spelwereld), maar wat die plaatsen vertegenwoordigen voor de personages, omdat elke stap onze helden laat groeien. De zonde moet worden overwonnen, elke gedachte, dialoog, handeling draait hierom. En jij, gamer, moet het gewicht voelen.

De kaart is zeker lineair, maar elke bezochte plaats vertegenwoordigt een fundamentele stap voor de personages

Kijō, het belang van het onderdrukken van iemands pijn

De eerder genoemde groep die aan het begin van het spel te zien was, wordt langzaam voorgesteld aan Tidus, de hoofdrolspeler. Een andere hoofdrolspeler dan de gebruikelijke die we gewend waren, dus zeker van hun acties en wat te doen. De blitzball-kampioen wil naar huis, maar meestal begrijpt hij niet wat er om hem heen gebeurt. Wie zou de situatie in de hand kunnen hebben als hij eenmaal in een totaal andere wereld dan de zijne werd geworpen? Geen.

De scène waarin Tidus in geforceerde lach uitbarst, wordt vaak genoemd, maar veel mensen lijken de ware betekenis van dat uiterst belangrijke moment in het spel niet te hebben begrepen. De jongen (want laten we onthouden, we hebben het over een jongen) heeft net ontdekt dat zijn vader die jarenlang is verdwenen niet is gestorven zoals hij dacht, maar net als hij werd hij op Spira gekatapulteerd. Hier, nadat hij zichzelf heeft opgeofferd om zijn reisgenoten Braska en Auron te redden, wordt hij de nieuwe container van Sin.

laatste fantasie X
De moeilijke vader-zoonrelatie tussen Jecht en Tidus wordt ons voorgesteld via flashblack

Tidus weet dat hij om zijn missie te voltooien zijn vader zal moeten doden, of wat er nog van over is, maar hij zal niemand het laten wegen. Om deze reden, wanneer Yuna hem verdrietig ziet en hem aanmoedigt om te glimlachen in het aangezicht van pijn, barst hij uit in een overdreven, onnatuurlijke lach. Het kan een belachelijke scène blijken te zijn, maar dat lachen verbergt alle pijn en verwarring van de hoofdpersoon, een pijn die, zoals eerder door Yuna zelf vermeld, anderen niet mag belasten.

Final Fantasy x

Het is het concept van Kijo, il bevatten de pijn om diegenen die waarschijnlijk een andere persoonlijke strijd voeren niet te belasten. Deze vorm van altruïsme, zo ver verwijderd van de westerse manier om het zelf voor alles te plaatsen, is ook zichtbaar in de andere componenten van het spelfeest: Yuna weet allereerst dat haar leven uitsluitend is gewijd aan het welzijn van de gemeenschap en dat, voor het verslaan van Sin zal zijn leven moeten opofferen, maar hij klaagt er nooit over. Haar lieve en zachte houding tegenover iedereen maakt haar eerder het sterkste personage in het hele spel. Auron, gekenmerkt door de verdwijning van zijn vrienden, weet heel goed dat hij zijn reisgenoot jaren geleden verloren zal moeten zien, maar blijft stoïcijns. Dit is zijn missie, spijt kan het niet overnemen.

Wakka en Lulu zijn de twee kanten van dezelfde medaille, beide vertegenwoordigen de reactie die zou kunnen zijn bij het verlies van een geliefde. Als de levendige Blitzball-speler wordt geconfronteerd met de dood van zijn broer door luchthartigheid te tonen en vaak een dwaas te zijn, sluit Lulu zichzelf op na het verlies van haar partner. Eén ding wordt echter door het hele team gedeeld: niemand laat anderen hun pijn voelen. Dit, de Japanner die Final Fantasy X speelt om stoom af te blazen van die zorgen die hij nooit heeft kunnen uiten, begrijpt het perfect.

Offer en waardigheid

Nauw verbonden met het zojuist genoemde concept, maar een alinea op zich waardig, vinden we nog een fundamentele pijler voor de Japanse samenleving: opoffering. Yuna, zoals reeds gezegd, is zich terdege bewust van haar bestemming en is er klaar voor om haar volk ten goede te komen. Hij weet dat de liefdesrelatie met Tidus, hoe puur ook, nooit een gelukkig einde zal hebben. Ze is niet de enige die zichzelf moet opofferen tijdens deze reis, het hele bedrijf zal iets moeten opgevenZo besluit de jonge Riku, ondanks vijandigheden jegens de cultus van Yevon en dus indirect, tegenover de keuzes van Yuna, ze opzij te zetten om haar te helpen, omdat ze het gewicht van haar missie begrijpt.

Uiteindelijk wordt het grootste offer echter door Tidus zelf gebracht. Als Yu Yevon eenmaal is verslagen in Sin, kunnen de voorbidders die hij heeft gemaakt, niet langer dromen van de Zanarkand waar onze held vandaan komt, en uiteindelijk rust vinden. Dit zal echter ook onze hoofdrolspeler doen verdwijnen, omdat hij zelf niets meer is dan een droom. Dus de jongen die aan het begin van de reis zorgeloos en onvolwassen lijkt, offert aan het einde van het avontuur zijn bestaan ​​op voor de redding van een wereld die niet eens van hem is, maar dat is de thuisbasis van de mensen van wie hij heeft leren houden. Dus, na een hartverscheurende knuffel aan Yuna, springt Tidus de leegte in en voegt zich weer bij zijn vader.

Laatste fantasie X
Ik zie dat je huilt, schaam je niet

In de slotscène houdt Yuna een toespraak voor honderden mensen en eindigt het met een bericht, naar mijn mening, extreem Japans:

'We hebben allemaal iets kostbaars verloren ... Thuis, dromen, vrienden ... Maar nu is de zonde eindelijk dood! Spira is weer van ons! Door onze krachten te bundelen, krijgen we een nieuw thuis ... en nieuwe dromen. De reis zal zwaar zijn, maar we hebben tijd: samen gaan we Spira herbouwen! De weg wacht op ons. We beginnen het vanaf vandaag te volgen. Een laatste ding: de verloren metgezellen ... De dromen zijn verdwenen ... Laten we ze nooit vergeten. "

Final Fantasy X
Yuna die, ondanks het enorme verlies dat net geleden is, de mensen aanmoedigt

Waarom extreem Japans? Omdat deze woorden de geest bevatten van een land dat halverwege de jaren 800 een gedwongen modernisering door de Amerikanen heeft ondergaan, twee atoombombardementen en, meer recentelijk, een nucleaire ramp, maar die hij heeft altijd de kracht gevonden om waardig op te staan, zich te herinneren wat hij heeft verloren, maar zonder over zichzelf te huilen.

Japan gaat door, maar vergeet zijn geschiedenis niet, net zoals Yuna, Wakka, Lulu en Kimari zullen doorgaan, maar ze zullen Tidus nooit vergeten. En ik zal, zoals zoveel andere gamers, Final Fantasy X nooit vergeten.

galerij