Tijdens deze dagen van isolatie had ik preview-toegang tot drie afleveringen van "Tales from the Loop", de nieuwe Amazon Prime-serie, geïnspireerd op het werk van de eclectische kunstenaar Simon Stålenhag.

Stålenhag's illustraties combineren sci-fi-elementen met de traditionele esthetiek van Zweedse landhuizen om een ​​alternatief verleden te vertegenwoordigen, een tijdlijn waarin de ontdekking van het "magnetrine-effect" in de jaren vijftig leidde tot een indrukwekkende technologische sprong. Met dit uitgangspunt worden de jaren tachtig gereconstrueerd, met veel van de gemeenschappelijke plaatsen die we allemaal kennen, maar geconditioneerd door ongelooflijk geavanceerde technologie: even onbegrijpelijk voor ons als werelds en duidelijk voor de hoofdrolspelers. Dit idee was al de basis van een populair rollenspel en heeft de serie nu geïnspireerd Nathaniel Halpern. Het werk komt op 3 april volledig aan op Amazon Prime, elke aflevering is functioneel op zichzelf staand en de drie previews (de eerste, de vierde en de zesde van acht) behandelen universele thema's als identiteit, eenzaamheid, dood .

Nathaniel Halpern, maker van de serie en scenarioschrijver van alle afleveringen

Mark Romanek regisseert de "piloot" van Tales from the Loop en heeft de moeilijke taak om de kijker kennis te laten maken met deze vreemde en wonderlijke wereld. De eerste scène begint op Russ Willard (Jonathan Pryce), briljante wetenschapper en directeur van het experimentele natuurkundecentrum van de imaginaire stad Mersa in Ohio, die ons vertelt over de "Loop", de deeltjesversneller die in zijn laboratorium is gehuisvest, en hoe deze de levens van alle inwoners beïnvloedt van de stad. Vanaf hier verschuift de focus naar een klein meisje (Abby Ryder Fortson) die terugkwam van school om te ontdekken dat haar moeder en het huis waar ze woonden verdwenen zijn. Begrijpelijk geschokt, begint ze haar te zoeken, ontmoet uiteindelijk veel van de hoofdrolspelers van de serie, en uiteindelijk zal ze een bijzonder verhelderende ontmoeting hebben met een andere wetenschapper, Loretta (Rebecca Hall), die zal uitleggen wat er gebeurt. We ontdekken al in deze aflevering dat de Loop de ruimtetijd kan verstoren, maar ons wordt niet verteld hoe of waarom. Deze keuze maakt de geest van de serie expliciet, die niet zijn oorsprong vindt in een verfijnde Socratische oefening van "wat als", maar meer geïnteresseerd is in het onderzoeken van de menselijkheid van de personages die deze wereld bewonen.

De vierde aflevering opent opnieuw op Willard, dit keer met zijn kleinzoon Cole door het platteland.Duncan Schrijnwerker); de twee naderen een vreemde metalen bol en Russ legt zijn neef uit dat als hij erin schreeuwt, de echo zal onthullen hoeveel hij nog moet leven. Cole schreeuwt "Hallo" en wordt gehoord door zes verschillende stemmen die verschillende momenten van zijn toekomstige leven vertegenwoordigen, en Russ vertelt hem dat hij nog lang zal leven. Op dit punt dringt Cole erop aan dat zijn grootvader ook in de sfeer schreeuwt: Russ is terminaal ziek, een openbaring die zijn familie aanvankelijk meer lijkt te storen dan hij. Langzamerhand zullen zijn angsten vorm krijgen en zal hij zichzelf gaan kwellen omdat hij zoveel tijd van zijn geliefden heeft doorgebracht en hoe zijn leven elke dag voor hem is voorbijgegaan zonder het te beseffen. De melancholische muziek, de zachte lichten, de prachtige foto's van Andrew Stanton maken de ervaring echt dramatisch en ontroerend, voor Russ en voor al diegenen die van hem houden, vooral Cole, die merkt dat hij erg jong is en zin moet geven aan leven en dood .

De laatste aflevering van de drie draait om Gaddis (Ato Essandoh), lid van de beveiligingsdienst Loop, niet aangegeven als homoseksueel en erg eenzaam. Nadat hij een tractor heeft gerepareerd die op mysterieuze wijze op zijn terrein is verschenen, begint hij ermee te rijden en komt hij in een onbekend gebied terecht.Als hij naar beneden gaat om informatie te vragen, staat hij voor een andere versie van zichzelf. Na de eerste schok nodigt de 'kloon' hem uit om daar te blijven totdat ze begrijpen wat er is gebeurd en stelt hem voor aan zijn partner, een zeer charmante man voor wie Gaddis al snel een diepe aantrekkingskracht begint te voelen, zozeer zelfs te overwegen het vertrouwen van de zijn alter ego. De driehoek die naar voren komt is verrassend diep en intrigerend, en stelt talloze vragen over wat ons werkelijk 'ons' maakt, en opent een glimp van de diepe existentiële angst van de hoofdpersoon, die bang is te worden veroordeeld om alleen te blijven voor het leven.

Tales from the Loop belooft een prachtige serie te worden met aandacht voor elk aspect: de waarheidsgetrouwheid van de dialogen die nooit verlopen in de "uitleg", de expressieve kracht van de shots die meer vertellen dan het script, de ongelooflijk suggestieve soundtrack en prachtige retro sciencefiction-scenografieën, de filmische tijden die niet de behoefte voelen om de kijker voortdurend te prikken . Maar bovenal kan hij bogen op uitstekende uitvoeringen: vooral die van Jonathan Price, echt aangrijpend in zijn aflevering, en van Ato Essandoh, die erin slaagt om 50 minuten op het podium te staan ​​en voornamelijk met zichzelf praat. Het is moeilijk om over de wereldopbouw van de serie te praten zonder dat het reductief lijkt, omdat de technologie zo extreem is dat het wordt behandeld alsof het pure magie is, lijken de protagonisten zelf bijna ongevoelig voor de absurditeiten waarmee ze te maken hebben, zo erg zelfs dat ze in een andere worden gekatapulteerd Dimensie wordt een gespreksonderwerp zoals elk ander tijdens de lunch. Dit komt omdat in de schaduw van onbegrijpelijke machines en wiskundige formules blijven de echte hoofdrolspelers mensen, met hun onzekerheden, hun lijden en hun hoop.