deverschrikking het is een van de meest voorkomende oersensaties, die ieder van ons, in zijn meest uiteenlopende vormen en betekenissen, zeker één keer in zijn leven heeft meegemaakt. Zonder twijfel, als gamers, communiceren we met angst georganiseerd door ontwikkelaars en ontwerpers van verschillende titels is zeker geen nieuwe ervaring. Je zou inderdaad kunnen zeggen dat we er bijna zijn gewend. Maar je went nooit aan bepaalde ervaringen en probeert het liever meer en meer. Deze Capcom kent het goed: het heeft geen zin om er omheen te gaan, zijn serie Survival horror vlaggenschip, Resident Evil, heeft generaties gamers vermaakt en vermaakt. Na de misstap vertegenwoordigd door het zesde hoofdstuk, heeft het softwarehuis van Osaka de opname kunnen corrigeren en in korte tijd teruggekeerd om geliefd te zijn bij de fans. Dit eerst met een zevende ander hoofdstuk, innovatief en in tegentrend; daarna, met een spannende remake van Resident Evil 2. Vandaag zet hij opnieuw in en probeert hij het opnieuw met Resident Evil 3 Remake, herhaling van de avonturen van Jill Valentine en Carlos Oliveira die in 1999 het licht hadden gezien. Zal Capcom het succes van vorig jaar kunnen herhalen? Het antwoord is niet zo eenvoudig als het lijkt en gaat onder meer gepaard met tal van twijfels en onzekerheden. Maar laten we gaan.

Wasbeer Stad, 1998

Het verhaal begint precies in Raccoon City, een dag voor de gebeurtenissen in het tweede hoofdstuk. We staan ​​in de schoenen van een Jill Valentine sterk bewezen van de ervaringen in Villa Spencer. De hoofdpersoon wordt geschorst en staat op het punt de stad te verlaten om de verschrikkingen die aan de wereld plaatsvinden te melden. Umbrella lijkt echter plannen te hebben heel anders. In haar appartement belde Jill met een bepaald karakter wordt onderbroken dooraankomst van de Nemesis, een beest van twee meter dat speciaal is ontworpen door het bovengenoemde biotechnologiebedrijf om de laatst overgebleven leden van STARS Jill het zwijgen op te leggen, wordt echter gered in hoge mate door Carlos Oliveira. Zijn plan is om de metro van de stad opnieuw op te starten om een ​​kans te garanderen voor de weinige overlevenden. Zo begon onze poging om uit Raccoon City te ontsnappen.

Resident Evil 3 Remake

In de straten van de stad

Vanuit gameplay-perspectief is Resident Evil 3 Remake dat wel bijna onveranderd dan de voorganger. Het bewegings- en aanwijzingssysteem is nagenoeg hetzelfde, mede dankzij dezelfde grafische engine. Het is daarom mogelijk om alle kanten op te gaan en je weg te vinden door de geïnfecteerden te verslaan met elk wapen dat ons ter beschikking staat. Een verandering opmerkelijk het wordt echter voorgesteld door de ontwijking. Als dit in de remake van vorig jaar niet bijzonder effectief was, dan onthult het zich hier als het op het juiste moment wordt gedaan erg handig: hiermee kunt u de tijd vertragen en de vijand op zijn beurt nauwkeuriger aanvallen. Ook in deze make-over het mes het is geen verbruiksartikel. Je kunt er natuurlijk niet meer loskomen van de grip van de vijand, maar het is nog steeds een uitstekend verdedigingsmiddel, vooral als je moet nagaan of een zombie echt dood is. Kortom, de gameplay vertoont geen grote veranderingenen blijft verankerd aan de stilistische kenmerken van RE2 Remake. Het is echter onmogelijk om de geest niet op te merken duidelijk meer actie die deze aflevering onderscheidt. De gamekaart, ongeacht het gebied dat we verkennen, is aanzienlijk bezaaid met elektrische generatoren en explosieve vaten, waarmee je tegelijkertijd veel vijanden op het scherm kunt verwijderen.

Vergeet ook de opgewekte druk door de beschikbare munitie zorgvuldig te doseren. Ondanks een verminderde aanvankelijke voorraadruimte, in Resident Evil 3 Remake de schoten overvloed aanzienlijk. Niet echt een goede zaak, want een van de sterke punten van het vorige hoofdstuk was het kunnen testen van de spaarzaamheid en het gezond verstand van de speler, waardoor hij effectief zijn arsenaal kritisch moest gebruiken. Concept dat, in deze aflevering, is afwezig, ten gunste van een absoluut meer gaminggevoel dynamisch en tolerant, maar om deze reden enigszins minder spannend. Dit vertaalt zich ook in een algemene herschikking van de moeilijkheidsgraad van het spel, die veel minder moeilijk is dan de vorige remake. Plezier is echter assicurato, maar sorry om het onderdeel te zien overleving absoluut meer verwaarloosd en overschaduwd dan vorig jaar.

Levensduur, verkenning en probleemoplossing? Nooit van gehoord

Een ander geweldig element dat onmogelijk te negeren is in Resident Evil 3 Remake is de lineariteit van de niveaus en bijna totaal afwezigheid van puzzels. Wat het eerste punt betreft, het vorige hoofdstuk had ons enthousiast gemaakt met een echt beredeneerd, bestudeerd, rijk en complex lay-outplan. En misschien is hij eraan gewend geraakt troppo bene. In deze aflevering, met uitzondering van de initiële setting en de eerste delen van het spel, gestructureerd op verschillende gebouwen en secundaire wegen die kunnen worden verkend, wordt het podium gedomineerd door bijna unidirectionele, waar we alleen nog maar van punt A naar B op de kaart hoeven te gaan. Onder andere de verhalende kruispunten in het oorspronkelijke hoofdstuk, evenals de instellingen van de Clock Tower en Raccoon Park, zijn met grote verbazing verwijderd. En dat zou ook geen probleem zijn, aangezien de spelsessies toch blijken te zijn divertenti stimulerende middelen.

Resident Evil 3 Remake

Om het nog erger te maken, zoals hierboven vermeld, is er de kwestie van de raadsels niet ontvangen. Altijd een onderscheidend en karakteristiek teken van de serie, in deze heruitgave zien we noch Jill noch veel minder de schaduw ervan. Afgezien van enkele ervan die tijdens het avontuur volledig sporadisch aanwezig zijn, blijven we vanuit dit oogpunt met een bittere smaak, en men kan zich niet afvragen waarom deze twijfelachtige ontwerpkeuze. Verdere teleurstelling wordt vertegenwoordigd door een levensduur teruggebracht tot op het bot. Wil je breed blijven, dan kan de campagne veilig worden afgerond 4-5 uren speeltijd, inclusief in de telling ook de tijd besteed aan sterfgevallen, laden en diverse cut-scenes. Als het waar is dat de duur van het oorspronkelijke hoofdstuk ook vergelijkbaar was, zou het bij Capcom genoeg zijn geweest om de goede dingen die vorig jaar zijn gedaan opnieuw voor te stellen, met twee speelbare campagnes, elk met twee alternatieve routes. Natuurlijk krijgen we hier aan het einde van het avontuur een score en een rangschikken beïnvloed door het aantal gebruikte hits, aanhoudende sterfgevallen en reddingsacties, maar het is geen vraag zeker van voldoende mechanica om herspeelbaarheid te stimuleren.

Resident Evil 3 Remake

Een goed verteld verhaal

Aan de andere kant het script voor Resident Evil 3 Remake slaagt erin op te tillen tenminste gedeeltelijk de situatie. Talrijke veranderingen, nu meer nu minder duidelijk, in het verhaal van het spel, vanafincipit Adventure. Deze vertegenwoordigen echter geen negatief punt: je kunt ze wel of niet waarderen, maar uiteindelijk zijn het nog steeds strikt persoonlijke smaken. Het is echter de karakterisering van de personages geweest bijzonder genezen. Zowel de twee hoofdrolspelers als de ondersteunende acteurs zijn goed ontwikkeld, geloofwaardiger gemaakt en hun motivaties kunnen hem de juiste nadruk, waardoor ze meer zijn dan alleen stippen. Niets transcendent natuurlijk, maar we hebben het in ieder geval over een niveau van schrijven en zorg in de ontwikkeling van de acteurs op het podium die vertrekken aangenaam verrast.

Resident Evil 3 Remake

Alleen spanning zichtbaar

Speciale vermelding verdient de echte kern van Resident Evil 3 Remake, de Nemesis. De aangepaste versie van Tyrant, de belangrijkste antagonist van Jill, Carlos en de hele STARS, werd uiteindelijk een echte icon de serie en in het bijzonder het derde hoofdstuk van 1999. Jammer dat de ontwikkelaars bij deze gelegenheid ze wisten niet hoe ze het recht moesten doen. Geef geen aanleiding tot marketinginvloeden en trailers van de afgelopen maanden: de Nemesis is niet onze schaduw, maar wordt uiteindelijk die van zichzelf. Toegegeven, in de beginfase intimideert, beangstigt en beangstigt deze kolos veel: maar het komt vooral door onze onervarenheid en onze kleine voorbereiding. Als we het avontuur voortzetten, wordt het arsenaal in ons bezit steeds gevarieerder en gevaarlijker. Daarom eindigt de Nemesis vroegtijdig verlies die vreselijke aura van onoverwinnelijkheidin plaats daarvan terug te brengen tot een incidentele vijand om in bepaalde situaties te vertragen. Zelfs in vergelijking met Mister X, het nieuwste wapen van Umbrella lijkt niet te hebben hetzelfde angstaanjagende charisma van zijn veelhoekige tegenhanger. Echt jammer, zeker gezien het feit dat de mysterieuze vijand per saldo de promotionele mascotte van het spel.

Resident Evil 3 Remake

Artistiek en technisch stevig

Vanuit artistiek en technisch oogpunt doet Resident Evil 3 Remake het echter goed bewonderenswaardig. De sfeer van een verwoeste en ingestorte Raccoon City wordt meesterlijk nagebootst. De straten zijn in totale chaos, bijna elke burger is besmet en de weinige overlevenden doen er alles aan om zichzelf te redden. Wanhoop, waanzin en de sombere achteruitgang van de omgevingen zijn materieel tastbaar, vooral in sommige specifieke spelsecties. Technisch gezien staat de geteste PlayStation 4-versie stabiel op 60 FPS en het vertoont in bijna geen enkele situatie dalingen of vertragingen. Behalve de verder weg gelegen vijanden, die in plaats daarvan lijken te zijn op jacht naar frames, in plaats van hersenen. Niets te schreeuwen over het schandaal, het is duidelijk, maar dit zijn kleine onzekerheden die de sfeer en het ritme van het spel doorbreken dat een RE Engine gepolijst wist hij te creëren.

Verenigd WE verzetten ons ... misschien

Misschien bewust van de tekortkomingen en hiaten verspreid over het pad dat is gevolgd door Resident Evil 3 Remake, heeft Capcom dit jaar geprobeerd het gerecht aan te vullen door ons dit niet-gepubliceerde aanbod aan te bieden Resident Evil Resistance, een appendix uitsluitend gewijd aan multiplayer. Dit zijn spellen met in totaal vijf spelers, vier in de rol van overlevenden en één in de vorm van Brein. De taak van de laatste is om ervoor te zorgen dat de andere vier spelers niet kunnen ontsnappen. Om zijn bedoeling te bereiken, moet de speler die hem speelt de andere overlevenden door camera's observeren en plaatsen enkele kaarten verschillende obstakels, of het nu gaat om zombies, honden, vallen, vallen of echte vuurwapens. Het kan ook zijn toevlucht nemen totbiologisch wapen, een krachtige vijand die andere spelers op de proef kan stellen. Van hun kant moeten deze denk erover na om binnen een bepaald tijdsinterval te ontsnappen, het verwijderen van de obstakels van de Brein, door artikelen uit de winkel te kopen en hun vaardigheden te verbeteren. Dit alles terwijl je verschillende puzzels oplost binnen het speelveld. Elimineer bedreigingen Brein fa extra tijd winnen terwijl je schade oploopt of erger nog, sterft, het aanzienlijk vermindert. Kortom, het is een licht en pretentieloos apparaat, maar het vertegenwoordigt niets meer dan een eenvoudig tijdverdrijf.


Een stap die niet helemaal overtuigt

Ondanks dat het een volledig geldige en plezierige titel is, is Resident Evil 3 Remake is niet bestand tegen vergelijking met het uitstekende werk van Capcom met de avonturen van Leon en Claire. Misschien de eerste stap van het bedrijf niet helemaal succesvol na de reeks successen van de afgelopen tijd zou je zeggen. Het blijft nog steeds een Resident Evil en als zodanig mogen liefhebbers van het genre en fans van de sage het niet missen. Ze zouden er misschien mee moeten omgaan minder enthousiasme vergeleken met wat redelijkerwijs te verwachten zou zijn, en dit is natuurlijk een echte zonde. Vooral als je er naar uitkijkt, is het advies om de gebeurtenissen van Jill en collega's niet opnieuw te beleven. Bewust vangemiste kans en het feit dat het hoogstwaarschijnlijk had kunnen en moeten zijn meer doen.