Netflix heeft sinds 17 april dertig documentaires uit de catalogus gratis ter beschikking gesteld YouTube.

Ze zijn inbegrepen deze afspeellijst je kunt verschillende series vinden zoals Onze planeet en uitgelegd en sommige films, waaronder 13, genomineerd voor een Oscar in 2016.

Netflix heeft deze documentaires beschikbaar gemaakt om leraren te helpen die het wilden gebruiken voor afstandsonderwijs, een maatregel die veel landen hebben aangenomen om de coronavirusepidemie te bestrijden. Hierdoor kunnen alle studenten profiteren van het materiaal, met of zonder abonnement op de streaming-service. Het enige verschil met de originelen is dat op YouTube deze documentaires nooit de 1080p-kwaliteit zullen overschrijden, terwijl ze op Netflix beschikbaar zijn in 4K. Omdat het eenvoudige YouTube-video's zijn, is het niet mogelijk om de taal te selecteren, ook al zijn ze dat wel ondertitels beschikbaar. 

Onder de aanwezige documentaires wil ik er twee noemen. De eerder genoemde 13e eerste. Geregisseerd door Ava DuVernay, verken de realiteit van Amerikaanse gevangenissen. De naam is afgeleid van dertiende wijziging van de Amerikaanse grondwet, die de slavernij afschaft "behalve als straf voor misdaad", zo niet als straf voor een misdaad. De tweede is Het huis neerhalen, dat het verhaal vertelt van vier vrouwen die in 2016 renden om het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden binnen te gaan.