Afgelopen februari Blizzard e YouTube hebben een historische deal aangekondigd. Het grootste videoplatform ter wereld zou zijn gehost de live-verslaggeving van alle exclusieve competitieve evenementen van Blizzard-spellen.

Bij de aankondiging dacht iedereen aan Blizzard's grootste competitieve evenement, de Overwatch League, maar een ander, klein maar belangrijk evenement bleef bij de overeenkomst betrokken: de Hearthstone grootmeester, het competitieve seizoen van het online kaartspel van Blizzard.

Afgelopen weekend eindigde de eerste week van de Grootmeester 2020 en de gegevens liegen niet. Aan de gracht haardplaat ze zagen elkaar 2.000-viewers gemiddeld voor beide kanalen waarin het evenement werd uitgezonden, tegen i 40.000 vorig jaar, toen het evenement kwam uitgezonden op Trekken. We zouden zeker uren kunnen pontificeren over wat de relevantie van het publiek is bij een e-sportevenement, maar het lijdt geen twijfel dat wat de bedoelingen van Blizzard ook waren, dit een sensationeel fiasco is.

Nu kunnen we denken dat de verhuizing naar YouTube is niet alleen verantwoordelijk voor deze crash in het aantal toeschouwers 2019 was niet het beste jaar voor Blizzard of Hearthstone. Er zijn drie mogelijke andere redenen die op zijn minst aan de ramp hadden kunnen bijdragen.

De Blitzchung-zaak

Het eerste en belangrijkste is natuurlijk het geval Blitzchung. Voor degenen die het gemist hebben, tijdens de Grandmaster-uitzendingen van 2019, organiseerde de Hong Kong-speler Blitzchung tijdens het interview na de wedstrijd een protest ten gunste van de demonstranten van zijn stad. Blizzard's reactie was op zijn zachtst gezegd ijverig. Hij ontnam de speler de titel van grootmeester, verbood hem jarenlang uit het competitieve circuit en trok alle prijzen af ​​die hij tot dan toe had verdiend. De controverse wakkerde de fandom aan, die compact de kant van de speler koos. Blizzard ze werd ervan beschuldigd de Chinese staat te hebben gediend. Dit leidde tot Blizzard's verontschuldiging en strafvermindering. De clash die tijdens het lopende seizoen plaatsvond, had echter niet te veel invloed op het aantal kijkers van de programma's. Er zijn dus geen redenen waarom een ​​jaar later, toen de controverse nu slechts een verre herinnering is, een dergelijke crash zou kunnen hebben veroorzaakt.

Het falen van Warcraft III Reforged

Tweede beklaagde voor de crash, Warcraft III opnieuw gesmeed. Koeler dan de Blizzard-controverse, de fiasco van de geremasterde van het geliefde strategiespel heeft het hele bedrijf in een kwaad daglicht gesteld. Een staart van excuses, hervonden en patch c volgde, en de controverse verloor de macht door af te koelen en uiteindelijk in de vergetelheid van het internet te raken. Net als bij de vorige controverse zijn er echter geen grotere Blizzard-boycotcampagnes die zo weinig kijkers kunnen rechtvaardigen.

De wijzigingen in het toernooi

Laten we naar binnen gaan op de verdiensten van de Grootmeesters en de wijzigingen die zijn aangebracht in de competitie tussen 2019 en 2020. De eerste en meest voor de hand liggende is de rotatie van spelers. Zoals bij elke eindcompetitie zijn er winnaars en verliezers, en de laatste verliezen in dit geval de titel van grootmeester en de kans om deel te nemen aan het toernooi. Ze worden vervangen door andere spelers die zich hebben onderscheiden in de kleine toernooien van het competitieve circuit. Zelfs als we deze factor tellen, heeft geen van de grootmeesters die naar buiten kwamen zo'n aanhang buiten de concurrentie dat ze de daling van het aantal toeschouwers rechtvaardigen. Als Thijs werd gedegradeerd, tweevoudig Europees kampioen en de Grootmeester met het grootste vervolg op Twitch, hij kon als een relevante factor worden beschouwd, maar geen van de gedegradeerde had een publiek dat zelfs vergelijkbaar was met dat van de Nederlandse speler.

Een andere factor die misschien zou kunnen tellen, zou zijn het formaat van het toernooi. Hadden we vorig jaar eenvoudige Italiaanse groepen met play-offs en play-outs aan het einde, dan hebben we nu een veel complexer systeem. Formaatwijzigingen, wekelijkse niet-uitgezonden wedstrijden, onduidelijke puntenverdeling kunnen factoren zijn die het meest informele publiek wegjagen.

De factoren in het voordeel

Al deze factoren hebben mogelijk op zijn minst bijgedragen aan de daling van het aantal toeschouwers. We mogen echter niet vergeten dat er andere factoren zijn die toeschouwers hadden moeten brengen. Allereerst het coronavirus, wat zeker heeft geleid tot een toename van het aantal mensen dat kan profiteren van het entertainment dat Blizzard biedt, omdat ze opgesloten zitten in quarantaine. Ten tweede dit is een van de meest revolutionaire momenten voor Hearthstone sinds het einde van de bèta. Er is een nieuwe klasse geïntroduceerd, wat nooit is gebeurd. Buitenste land as, de nieuwe uitbreiding, is net uitgekomen is er de rotatie van het formaat, de jaarwisseling. Het is het moment van maximale media-aandacht voor het spel en het is er maar in geslaagd om 4000 toeschouwers te verzamelen.

Uiteraard deze mislukking weegt economisch alles op YouTube. Omroeprechten worden verworven en Blizzard heeft waarschijnlijk weinig te winnen bij een toename van het aantal views. Het is aan YouTube om het evenement beter te adverteren om geld te verdienen.