Upload is de nieuwe creatie van Greg Daniels, al bij de makers van: Het Bureau (VERENIGDE STATEN VAN AMERIKA), King of the Hill e Parken en Recreatie; die ook persoonlijk een aantal van de tien afleveringen van dit eerste seizoen schreef en regisseerde. De serie speelt zich af in de Verenigde Staten van 2033, een periode waarin de combinatie van geavanceerde technologie en ongebreideld kapitalisme de sociale kloof tussen arm en rijk verergerde: werknemers werden enerzijds steeds meer lastiggevallen en gecontroleerd, en anderzijds steeds rijkere en onmenselijke meesters. . Een centrale rol in deze dystopie wordt gespeeld door het hiernamaals, dat is de technologie waarmee je het bewustzijn van een individu kunt 'scannen', met al zijn herinneringen intact, en breng het over in een virtuele realiteit. In wezen eeuwig leven, maar alleen voor degenen die zich een verzekering kunnen veroorloven of uit eigen zak kunnen betalen.

Het eerste personage van Upload ontmoeten we als eerste Nora (Andy Allo), woont en werkt in New York, waar ze werkt bij een van de grootste bedrijven in het hiernamaals. Kort nadat we het weten Nathan (Robbie Amell) knappe IT-technicus en gepassioneerd over zijn werk. Nora probeert wanhopig betere beoordelingen te krijgen op het werk, ze heeft de werknemerskorting nodig om een ​​plek in het "paradijs" te kunnen betalen, niet voor haar maar voor haar vader, die lijdt aan "Vape-lung" (ze zeiden allemaal dat het veiliger was, maar toen studies). Nathan komt uit een arm gezin, maar is verloofd met een high society-meisje, Ingrid (Allegra Edwards), die het meer als een accessoire dan als een partner lijkt te behandelen. Allemaal in de "norm" tot halverwege de auto met Nathans stuurautomaat crasht hem recht in een vrachtwagen. Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht, beide longen stortten in en blijkbaar heeft de medische wetenschap niet veel vooruitgang geboekt, omdat hem onmiddellijk wordt voorgesteld om naar het hiernamaals te worden overgebracht om zichzelf te redden. Aangemoedigd door Ingrid accepteert hij. Dus na een scan wordt hij geprojecteerd op Lake View: virtual reality van het bedrijf waarvoor Nora werkt, die 'de engel' van Nathan zal zijn, een soort digitale dienstbaarheid.
Hier begint hij een nieuw bestaan ​​te verkennen op basis van microtransacties. Naast maandelijkse betalingen moeten bewoners in feite geld betalen voor eventuele extra's: ander eten dan normaal, elegante kleding, activiteiten; vrijwel alles behalve wandelen langs het meer of slapen. Dit is duidelijk een niet onbelangrijke last voor levend achtergelaten familieleden, die nu merken dat ze een persoon moeten steunen die mogelijk voor altijd kan leven en die bij wet verboden is om te werken, begrijpelijk. Zodra het geld op is, kan de "geüploade" kiezen voor een goedkope optie, met 2 GB per maand beschikbaar, en indien verbruikt vóór de verlenging, wordt hun software voor de rest van de maand opgeschort. Of ze kunnen ervoor kiezen om te sterven.

In dit universum van tegenstellingen komen Nathan en Nora dichter bij elkaar en worden vrienden, terwijl hij zich afvraagt ​​over zijn relatie met Ingrid, die dreigt te gaan bezuinigen. Nora terwijl hij door de herinneringen van Nathan bladert, realiseert hij zich dat sommige beschadigd zijn, en kan de reden niet uitleggen, hij herinnert zich alleen dat hij voor zijn dood werkte aan een app wiens naam hem ontgaat, maar waarschijnlijk niets belangrijks.
Lake View lijkt soms op een Opname (al een leuke kleine plaats) die het niet heeft gehaald: de minder welvarende inwoners worden gedwongen te hopen op de aalmoes van een rijke man of op zoek te gaan naar manieren om het systeem te omzeilen, met een komen en gaan van mensen die zo vervreemd zijn die bereid is een dollar per minuut te betalen om griep te krijgen. De weelde van het hotel waarin ze wonen, staat in tegenstelling tot de magere en onmenselijke kantoren waarin Nora en haar collega's werken onder leiding van een baldadige en onbekwame manager. De lichten benadrukken ook dit detachement: de wereld van Lake View is gepatineerd, nep, het lijkt op de initialen van Dawson's Creek; maar de realiteit is veel somberder en grauwer. In die omstandigheden is geen van de twee alternatieven echt wenselijk.

Het werk van Daniels om de wereld van Upload te creëren is opmerkelijkzijn er tal van prikkelende satires van de huidige dynamiek tot het uiterste doorgevoerd. Kinderen zijn hun hele leven opgegroeid met "gedrukt" voedsel dat niet eens weet dat kip een dier is en dat dieren botten hebben, de integratie van microtransacties - een realiteit die gamers welbekend is - en reclame in het dagelijkse leven van uploads, digitale seksualiteit , maar ook het feit dat het bedrijf erin geslaagd is om het hiernamaals op de markt te brengen, is zeer verontrustend (zelfs als Black Mirror eerder was aangekomen). Andere kritiek lijkt in plaats daarvan oppervlakkiger wanneer het niet op het randje staat, maar globaal gezien is de karakterisering van de wereld gelaagd en zeer interessant. Een van de meest interessante aspecten, die waarschijnlijk veel kritiek zal opleveren, is dat raciale spanningen in de wereld van Upload niet lijken te bestaan. De meeste medewerkers van Lake View zijn Afro-Amerikaans of behoren tot andere minderheden, maar hard en puur racisme kan het klassisme dat openlijk pronkt met alle 'winnaars' van dit bedrijf niet langer bijhouden. De show heeft ook een expliciete boodschap over vrouwenhaat en objectivering van vrouwen, maar de uitvoering laat misschien wat te wensen over.
De interpretaties zijn allemaal van een goede standaard, met name die van de protagonisten slagen erin het diepe onbehagen van de wereld waarin ze leven over te brengen, en hoe gefrustreerd ze beiden zijn over de onmacht om niet iets te kunnen doen om het te veranderen. Iets minder succesvol zijn de secundaire personages, gespikkeld en alleen tangentieel betrokken in het verhaal, wanneer ze niet expliciet als komische opluchting fungeren door de absurditeit van de situatie uit te buiten.

De richting gaat van hand tot hand tijdens de afleveringen, maar de toon is consistent en zonder bepaalde pieken of dalen, misschien een beetje traag in de eerste aflevering, die bijna twee keer zo lang duurt als alle andere, maar niets dat echt afbreuk doet aan de kwaliteit van de show.
Het eerste seizoen van Upload is het resultaat van een opmerkelijke komische geest, zoals blijkt uit zijn eerdere projecten, en terwijl het voorstellen van enkele elementen die al te zien zijn in "Black Mirror" of "The Good Place" een startpunt kan zijn in onzekere tijden om na te denken over de onrechtvaardigheden van de samenleving waarin we leven, en het lijkt een interessante incipit om een ​​meer ontwikkeld tweede seizoen op te bouwen. De serie wordt geproduceerd en gedistribueerd door Amazon en is vanaf 1 mei beschikbaar op het streamingplatform.

En daar is niets ironisch aan.